perjantai 20. syyskuuta 2013

Miksi vanha iOS oli hyvä (ja miksi se piti muuttaa)

Kovin moni ei tuntunut pitävän iOS:n todellisuutta jäljittelevästä tyylistä. Scott Forstallin lähdettyä sai tyylikin lähteä. Minusta vanhalla tyylillä oli kuitenkin tarkoituksensa.

Itsekään en ollut vanhat tyylin suurin fani, joskaan se ei myöskään häirinnyt niin paljoa että olisin jaksanut valittaa asiasta. Se nyt vaan oli sellainen. Mutta miksi iOS sai aikoinaan moisen ulkomuodon, sehän ei ollut laisinkaan yhtenevä macin käyttöjärjestelmän kanssa.

Jos palataan takaisin vuoteen 2007, niin me muistamme (vai muistammeko me?) että älypuhelin oli tuolloin teknologiafriikkien leikkikalu. Löytyi niitä bisnesmiestenkin taskusta, mutta usein firman it-osasto tilasi kaikilla samanlaiset puhelimet. Niitä sitten osattiin käyttää taikka sitten ei.

Applen iPhone taas oli ensimmäinen älypuhelin josta myös muutkin kuin nörtit innostuivat. Moni ei niin kovasti tekniikasta innostunut päätyi hankkimaan tuliterän älyluurin samalla kuin vanha koti-pc veti jo viimeisiään.

Apple onnistui tekemään älypuhelimesta koko kansan laitteen. Joka taskuun älypuhelin löysi toki vasta kun halvat Android-laitteet valtasivat markkinat, iPhone oli kuitenkin luonut tarpeen jonka muut valmistajat pääsivät täyttämään.

Applen ero muihin yrittäjiin oli se että puhelimen käyttöliittymä oli helposti lähestyttävä, sitä ei oltu suunniteltu insinööreille tai nörteille. Toki Androidin käyttöliittymä oli alkuaikoina lähellä iOS:ää, mutta se oli sekavampi. iOS halusi myös tehdä ihmisten olon kotoisaksi.

Jos et ole ikinä ollut hyvä tietokoneiden kanssa etkä omistanut minkäänlaista älypuhelinta, voi olla ihan positiivinen asia että kalenteri näyttää kalenterilta. Ulkoasu ja kuvakkeet paljastava ohjelman luonteen vaikka ei edes ymmärtäisi kieltä. Vanha iOS:n käyttöliittymä oli omalla tavallaan lämminhenkinen, täynnä tuttuja, mukavia elementtejä. Nörttejä se toki ärsytti, mutta jälkeenpäin ajatellen valinta tuskin oli virhe. Itselleni käyttöliittymä toi myös mieleen pelit. Peleissähän ei ole ollenkaan tavatonta jäljitellä todellisia elementtejä käyttöliittymässä.

Aika oli kuitenkin ajamassa ohi iOS:n ulkoasusta. Todella harva ostaa enää ensimmäistä älypuhelintaan, monella on toinen tai kolmas menossa. Enää ei tarvitse totuttaa tai opastaa. iOS 7 lähtee siitä ajatuksesta että älypuhelin on jo tuttu asia. Peruskäytettävyys on sama mutta ulkoasu täysin eri. Viimeisin naula vanhan ulkoasun arkkuun taisi kuitenkin olla Scott Forstallin lähtö ja Jony Iven nousu käyttöliittymäsuunnittelun johtoon. Lopputuloksesta päätellen siirtymä ei ollut ihan kivuton. Toisaalta Ive on enemmän tuotesuunnittelija kuin käyttöliittymäsuunnittelija. Applen kerrotaan olleen myös lähes sisäisen kriisin partaalla ennen Forstallin lähtöä. Isot muutokset ja siirtymät eivät muutenkaan ole kovin kivuttomia. Microsoft yritti kovin uudistaa työpöytä-Windowsiaan kasissa, mutta lopputulos ei miellyttänyt oikeastaan ketään. Käynnistä-nappula näkeekin paluun 8.1-versiossa.

On myös ollut hauska huomata että iOS:n "vanhanaikaisuus" häiritsee eniten niitä jotka käyttivät Windows XP:tä tyytyväisenä 7 vuotta. Vistakaan ei ollut käyttöliittymältään kuin kiillotettu XP. Ja seiska oli taas korjattu Vista. Loppujen lopuksi vasta kasi kajosi Windows 95:ssa lanseerattuun peruskäyttöliittymään ja se sai ihmiset barrikadeille. Toisaalta ero on siinä mielessä ymmärrettävä että älypuhelimissa kehitys on ollut viime vuosina nopeaa, tosin nyt vauhti on pahasti taantunut. Ja tulihan Windowsistakin aikoinaan uusi versio suhteellisen tiuhaan. Kehitys vain pysähtyi hetkeksi XP:n aikaan kun Microsoft keskittyi tietokoneisiin eikä älypuhelimiin.

Käyttöliittymä on kuitenkin herkkä asia. Windows kasista on sanottu että se saa kokeneenkin käyttäjän tuntemaan itsensä vasta-alkajaksi. Omat, toki melko vähäiset, kokemukseni tukevat tätä. Ei ole viisasta heittää ihmistä tutusta ympäristöstä mitään kyselemättä täysin vieraille vesille kuten Windows 8 usein tekee.

Luultavasti samasta syystä Apple viilasi vain käyttöliittymän ulkoasua, peruskäytettävyys on melkolailla samanlaista. Ihmiset repivät pelihousunsa jos joutuvat opettelemaan liikaa uutta. Parempi tehdä pieniä muutoksia pikkuhiljaa. Luultavasti iOS 8 ei eroa paljoakaan seiskasta, tosin olen vähintäänkin pettynyt jos ulkoasun mokia ei korjata ensi vuonna.

Mutta summa summarum, iOS:n vanhalle ulkoasulle oli aikansa ja paikkansa. Nyt se aika on loppu. Tosin en ole vielä itsekään ehtinyt oikein tottua uuteen, ehkä alan tulla vanhaksi? Kuitenkin olen omistanut hyvinkin erilaisia matkapuhelimia, jokusen Nokian, 2 Siemensiä, 3 SonyEricssonia, yhden Samsungin Androidin ja nyt iPhonen. Siirtyminen uuteen on ollut aina suhteellisen kivutonta. Toisaalta uusi iOS on kylmä ja kova verrattuna vanhaan. Ennen se oli se mukava kaveri, nyt se yrittää olla cool täysin onnistumatta siinä.

Kirjoittelin tätä junassa, joten en nyt laittanut mitään kuvia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.