tiistai 3. syyskuuta 2013

Pakollinen Nokia-postaus

Koska kaikki muut ni minäkin. Vähän asiaa myös Microsoftista ja Applesta. Ja muisteloita. Minäkin tykkäsin joskus Nokiasta.

Voisin tietysti taas muistella sitä kun opinto-ohjaajat ja opettajat yrittivät leipoa meistä Nokian insinöörejä. Meidän luokalla oli oikein "dream team", muutama sälli millä oli hyvät todistukset. Ketään meistä ei ole kesätöiden lisäksi kai ollut duunissa Nokialla. Joo, minullakin on takanani loistava tulevaisuus. Ja lupaan taas etsiä sen lehtileikkeen missä oli yläasteen tapahtumassa haastateltu "tulevia piilaakson työntekijöitä". Häkkikellari kuitenkin pursuaa. Ehkä se ei ole enää ajankohtaista. Laitan nyt tähän väliin pari kuvaa vanhasta puhelimestani. Se oli pirun hyvä puhelin. Suomessa tehty. Tosin ainoa mikä sai käyttää avainlippua oli Benefon, sellaisiakin oli pari. Benefonilla ei ole mennyt lujaa aikoihin.

Nokia 2110.

Made in Finland.

Matkapuhelinpuolen myymisestä on spekuloitu jo kauan. Muistaakseni jo ennen kuin Elop astui ruoriin. Ja sitähän sitten pidettiin viimeisenä sinettinä, jouluna olisi Nokia jo osa Microsoftia. Ei ollut. Ja nyt se sitten tapahtui kun alkoi jo ehkä hivenen näkyä valoa tunnelin päässä. Mallisto alkoi olla kohdallaan ja 520 myi hyvin. Elop haukkui julkisesti Microsoftia. Toki jotkut analyytikot olivat jo tuominneet Nokian ikuiseen kadotukseen. Mutta tänä aamuna se oli sitten totta. Asiasta ollaan oltu päivän mittaan sangen montaa mieltä.

Historiallisesti ajatellen tilanne on kiinnostava. Aikoinaan Microsoft vei voiton Applesta koska se valitsi avoimman tien. Nyt Microsoft päätti lähteä Applen viitoittamalle reitille. Joku kirjoitti että jos Steve Jobs eläisi, hän naureskelisi nyt partaansa. Luultavasti se vain olisi soittanut Bill Gatesille vittuillakseen.

80-luvulla tilanne oli kuitenkin toinen. Tietokoneita ostivat lähinnä insinöörit ja tekniikasta kiinnostuneet miehet. Vuosikaudet niitä kasailtiin, piti olla laajennusvaraa, asenneltiin ja poisteltiin. Monia kiinnosti räpeltäminen enemmän kuin se mitä koneella voi tehdä. Tänä päivänä tietokoneita ja älypuhelimia ostavat ihan tavalliset ihmiset. Sellaiset joita ei kiinnosta käyttöjärjestelmä tai sen versio. Pääasia että Facebook toimii. Älypuhelin alkaa olla arkinen kodinkone. Älypuhelimet ovat nykyään oikeastaan aika tylsiä, niihin yritetään väkisin keksiä jotain kiinnostavaa. Sormenjälkilukija, hohhoijaa. Värikuoret ovat kivemmat. Sen Nokia sentään hoksasi.

Tai olihan jo 2110:ssani kirkkaankeltaiset kuoret ja ne saattoi vaihtaa itse torx-meisselillä. 5110:ssa oli clip-on-kuoret. Jos puhelin putosi lattialle, lähti etukuori tangentin suuntaan ja näppäimistömatto jonnekin muualle. Jälkimmäistä puhelinta ei ole enää tallella. Siinä oli muuten matopeli, tuo aikansa Angry Birds.

Nähtäväksi jää kuitenkin että onko markkinoilla tilaa kahdelle suljetulle ekosysteemille. Yksi siellä jo tiukasti istuu. Applen ja Microsoftin tuotteisiin verrattuna android-laitteet ovat taas villejä ja vapaita. Niin hyvässä kuin myös pahassakin. Android on uusi Windows. Ja Microsoft haluaa olla uusi Apple. Apple osasi kuitenkin yhden asian mitä Nokia ei osannut ja nähtäväksi jää osaako Microsoftkaan. Apple osasi vuosikaudet olla marginaalissa, altavastaajana. Silti tehden sitkeästi omannäköisiään tuotteita. Microsoftilla ei ole Steve Jobsia (tosin ei ole Applellakaan enää). Microsoftilla on ainakin vielä toistaiseksi Steve Ballmer joka antoi maailmalle Windows Vistan, vihatuimman Windowsin ikinä (tosin kasi taitaa hengittää jo niskaan).


Älypuhelinmarkkinat ovat kypsyneet, nyt on mielenkiintoista seurata lähinnä myyntilukuja ja osuuksia. Yksi aikakausi on kuitenkin päättynyt meille suomalaisille. Puhelintuotanto oli jo päättynyt, mutta nyt matkapuhelimet livahtivat käsistä lopullisesti Redmondilaisille. Nokia nosti tavallaan meidät huipulle mutta saimme myös huomata että huipulla tuulee. Ja kovin tuuleekin. Toki toimintaa jää tänne vastedeskin, mutta rivien väleistä ja ihan riveistäkin olen tänään lukenut että asia kolahti suomalaisten kansallistuntoon ja kovaa. Marimekkokin on jo kaadettu kuraojaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.