keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Pysyykö Jolla pinnalla?

Nyt kun matkapuhelinpuoli lähti viimeisiä rippeitään myöten Microsoftin huomaan, on kaihoisat katseet käännetty taas Jollan suuntaan. Mutta siintääkö horisontissa uusi Nokia vai onko pohjatappi kateissa alusta alkaen?

Kaverini oli sosiaalisessa mediassa sitä mieltä että jos se ajaa Android-sovelluksia ja siinä on kiinnostavia ominaisuuksia, niin miksi ei. Kisa on kuitenkin sen verran kova että kysymys pitää asetella muotoon: miksi kyllä? Eikä se riitä että puhelimia myydään jokunen, niillä pitäisi tehdä muutakin kuin persnettoa. Suuremmillakin valmistajilla on ollut ongelmia sen suhteen, ainoastaan Samsung ja Apple ovat olleet viime aikoina selkeästi voitollisia. Ja siinä seurassa Jolla on kuin pieni jolla loistoristeilijöiden välissä.

Android-sovelluksista ei luultavasti ole pelastusta Jollalle. Niitä kun voi kätevästi käyttää lukuisilla markkinoilla olevilla Android-puhelimilla joita on tarjolla eri hintaluokissa. Kyseinen ominaisuus tekee alustasta myös vieläkin epäkiinnostavamman sovelluskehittäjien piirissä. Miksi vaivautua?

Android-sovellusten tuki saattaa kyllä kelluttaa Jollaa, mutta suuremmaksi ongelmaksi muodostuvatkin ne kiinnostavat ominaisuudet. Niitä ei nimittäin ole luvassa. Second Halfin nimellä kulkeva irrotettava muovikuori vaikuttaa hätäisesti keksityltä erikoisuuden tavoittelulta. Saa ne asetukset varmaan vaihdettua ilman sitäkin. Lisäksi muotoilu on muutenkin kökkö, puhelin lienee epämiellyttävä taskuun laitettava, "voileipien" väli tökkää melko varmasti taskun reunaan ja puhelin päätyy kivetykseen. Muotoilussa on kaiketi pyritty erottumaan, mutta en sanoisi että kovin onnistuneesti. Värimaailma on silti kiva.


Jollan käyttöjärjestelmä, Sailfish eli purjekala, ei sekään vielä ole tehnyt lähtemätöntä vaikutusta. Ulkoasultaan se tuntuu olevan yhdistelmä Windows Phonea ja iOS:ää. Niukat tarjolla olevat tekniset tiedotkaan eivät erota laitetta massasta. Hinnaltaan se tähtää ilmeisesti keskisarjaan, mutta alihankintaketjut ovat tuskin samassa iskussa kuin kilpailijoilla, joten laatu tuskin tulee olemaan merkittävä kilpailuvaltti.

Kun Jolla esitteli ensitiedot puhelimestaan, moni oli pettynyt. Missä olivat innovaatiot? Moni Nokian vanhoja älypuhelimia fanittanut toivoi myös qwerty-näppäimistöä. Eli siis sellaista oikeaa näppistä. Sitäkään Jolla ei luvannut. Liekö hankala hankkia kiinalaiselta alihankkijalta.

Tarjolla näyttäisi siis olevan keskinkertainen puhelin keskiluokkaan. Pahasti pelkään että näillä eväillä ei pitkälle pötkitä älypuhelinmarkkinoiden myrkskyävässä valtameressä. Ellei sitten luvassa ole jotakin mitä ei ole vielä paljastettu. Tuskin on, sillä puhelinten pitäisi olla saatavilla vielä tämän vuoden puolella. Ja vaikka olisikin, julkaisun pitää mennä nappiin, innostus kaatuu herkästi ongelmiin.

Odotukset ovat kuitenkin olleet kovat. Oli lupa odottaa paljon kun kovatasoiset insinöörit pääsivät vihdoin irti Nokian byrokratian kahleista. Ehkä se luovuus vaan kuoli vuosien saatossa. Tai ehkä pienillä resurseilla on vain mahdotonta toteuttaa suurimpia visioita ja innovaatioita. Jään silti mielenkiinnolla odottamaan sitä kun Jolla purjehtii satamaan.

Satasen Microsoft Lumian voisi ostaa ihan kokeeksi ja kakkosluuriksi, mutta Jolla taitaa olla liian kallis leikkikaluksi.

2 kommenttia:

  1. Niinkuin sanoit niin vain pari valmistajaa pystyy tekemään isoa rahaa tällä hetkellä älypuhelinmarkkinoilla. Ihan tajuttoman kova kilpailu mutta kuitenkin vain pari-muutama vamistaja hallitsee markkinoita. Jolla vaikuttaa "mielenkiintoiselta" mutta en näe tällä hetkellä siinä mitään mikä kiinnostaisi kuluttajia muita puhelimia enemmän. Sen pitäisi olla mullistava jotta sillä olis saumaa tunkeutua näille markkinoille. UI on yksi asia missä mun mielestä valmistajat voisivat ottaa vähän rohkeampia harppauksia. Täällä esim http://print24.com/blog/2013/07/30-modern-ui-design-examples/ monta vähän erilaisempaa ideaa, ihan vaan nopealla googletuksella. Kuka on se seuraava puhelimen UI:n mullistaja?

    VastaaPoista
  2. Joo ja Jollahan on jo vanha juttu, nyt tulee Newkia! Tosin en sitten tiedä miten aikovat menestyä muiden Androidien joukossa.

    VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.