sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Retroa ja vintagea

Kaverini juuri pärähti Facebookissa retro-sanan väärinkäytöstä. Itse pidän enemmän vintage-sanasta, se on kuvaavampi ja merkitykseltään selkeämpi. Jos siis on yleensäkään tarve käyttää jotakin trendikästä ilmaisua.

En itseasiassa pidä retro-sanasta laisinkaan, koska useimmiten se esiintyy huonossa seurassa. Ikean retroverhot. Jee. Clas Ohlssonin retroradio on halpa muovirimpula josta nupit irtoavat kuukaudessa. Toisaalta Tivoli Audion Model Onekin on tavallaan retroradio, mutta sitä ei myydä sillä nimellä. Tivoli Audio ostetaan yleensä sen takia että se on helkutin hyvä radio, ei sen takia että se on muodikas. Paitsi ehkä jos lukee liikaa sisustuslehtiä. Model One myös kuulostaa hyvältä ja on tehty laadukkaasti joten pidän sellaista hyvänä ostoksena (omistan itse Tivoli Audion iPalin) vaikka kuuluuhan se ääni (ehkä) clasun vehkeestäkin.

Retroradio vai vaan hyvä radio?

Pidän enemmän sanasta vintage - vuosikerta. Kehtaan esimerkiksi sanoa että omistan vintage-vahvistimen, se on peräisin 70-luvun loppupuolelta ja toimii edelleenkin hienosti. Joissakin piireissä vintage on rajattu tarkalleen jollekin tietylle ajanjaksolle, mutta puhekielessä lienee tuskin syytä mennä siihen. Toisaalta minua nyppii myös sanan moderni käyttö taiteessa, 1800-luku ei minusta ole enää niin kovin modernia. Typerämpi ilmaisu on vielä post-moderni. Siis jotain mikä tulee uudenaikaisen jälkeen. Mutta se on sitten taas jo toinen tarina.

Retron ja vintagen (tai vaan oikeasti vanhan) ero on usein sama kuin aidon ja jäljennöksen. Esimerkiksi 60-luvun huonekalu voi maksaa tänä päivänä maltaita ja on edelleenkin käyttökelpoinen vuosikymmenten jälkeen. Ikean retromööpeli taas tuskin vanhenee kauniisti ja päätyy roskalavalle 5 vuoden jälkeen. Sinne muuten matkaa pian 2009 ostamani Ikean sänky, se ei kestänyt aikaa eikä käyttöäkään. Kannatti ostaa halpaa. Olihan sitä huonoa toki ennenkin, mutta ne tuotteet ovat yleensä poistuneet kierrosta matkan varrella.

Monissa tapauksissa ostankin mieluummin hyvän vanhan kuin huonon uuden. Ja voin maksaa siitä vanhasta enemmän kuin uudesta. Se on jo kertaalleen todettu hyväksi. Retro on taas usein halpaa kuttaperkkaa joka poistuu käytöstä kun muoti muuttuu. Uusi alkaa näyttää nopeasti vanhalta.

Retroa vai vintagea?

Kuvan pallovalaisimet ostin joskus yli 10 vuotta sitten kirpputorilta. Ne ovat tukevaa tekoa ja toimivat edelleenkin mainiosti siinä tarkoituksessa mihin ne on alunperinkin tehty. Retroa vai vintagea? Itse sanon vain että ne ovat vanhat tai arviolta 60–70-luvulta. Se lienee turvallisinta. Jos muuten joku tietää lampuista jotain tarkempaa tietoa niin olen kiinnostunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.