perjantai 13. syyskuuta 2013

Tekeekö Apple Microsoftit?

Markkinat, analyytikot, osakkeenomistat ja naapurin reiska hermostuivat liian kalliista "halpis-iPhonesta". Vähän aikaa sitten Microsoft joutui pyörtämään päätöksiään Xbox One -pelikonsolin suhteen. Joutuuko Apple tekemään samoin?

Monet odottivat 400–500 dollarin hintaista iPhonea mutta toisin kävi. Viime vuoden tekniikka myydään uusissa (halvemmissa?) kuorissa lähes samaan hintaan kuin millä vitonen lähti kaupasta. Varsinkin Aasiassa ja kehittyvillä markkinoilla ollaan pettyneitä.

Myöskin myytyjen puhelinten hinta laskee koko ajan. Halvimmatkin laitteet alkavat olla jo ihan hyviä ja keskisarjasta on enää hyvin lyhyt matka huippumalleihin. Applea onkin jo ehdoteltu uudeksi Nokiaksi joka ei pysty reagoimaan markkinoihin riittävän nopeasti. Se on ehkä kuitenkin vielä hieman liioittelua.

Mikäli kauppa ei käy, voi Apple huomata olevansa tilanteessa että hintaa on laskettava. Oma epäilykseni on että näin tapahtuu joulumarkkinoiden jälkeen. Taikka sitten ei.

Apple ei lähtenyt tietokoneissa koskaan halpisluokkaan. Halvimmistakin läppäreistä saa edelleenkin pulittaa noin tuhat euroa. Edullisen Mac Minin hinta on kivunnut ylöspäin. Halvimmat pc-läppärit irroavat 300–400 eurolla. Silti Applella menee tietokonemyynnissä paremmin kuin pc-valmistajilla. Tabletit ja phabletit syövät hanakasti hanakkaasti halvempien koneiden markkinoita mutta laadukas kannettava puolustaa edelleen paikkaansa vaativammassa käytössä.

Apple on siis pysytellyt tietokoneiden premium-luokassa ja siitä huolimatta ekosysteemi on paremmissa voimissa kuin koskaan. Tästä kiitos lankeaa varmasti ainakin osittain App Storelle ja onnistuneille käyttäjärjestelmäpäivityksille (verrattuna esimerkiksi Vistaan ja Windows kasiin). Ja myyhän Levi'skin edelleenkin farkkuja vaikka Stockerilta sai aikoinaan lähes samanmoiset (Levi's 501 vrt. Stocker 701) sata markkaa halvemmalla. Levikset repee radiossa joka päivä mutta kellä on Stockerit?

Jobs on kuollut ja kuopattu, mutta yhtiöllä voi olla vielä joitakin ässiä hihassaan. Itsekin kyllä olin pettynyt iPhone 5C:n hinnoitteluun ja päätin että nelonen saa mennä vielä jatkoajalle. Ehkä ostan ensin ne Genelecit.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.