keskiviikko 25. syyskuuta 2013

XP-sukupolvi ja Apple-sukupolvi

Törmäsin tänään sosiaalisessa mediassa vaihteeksi käsitteeseen Apple-sukupolvi. Tosin syyttävä sormi osoitti erheellisesti kohti pitkän linjan pc-miestä mikä on käsittääkseni aika verinen loukkaus. Aloin mielessäni pyöritellä kyseistä käsitettä.

Olen jo jonkun aikaa suunnitellut kirjoitusta aiheesta XP:n lapset, mutta muutenaan se nyt yhteneväisyyden vuoksi muotoon XP-sukupolvi. Aloitetaan siitä.

Windows XP - kuva Wikipedia

XP-sukupolvi


Omasta kokemuksestani juuri XP oli se minkä myötä tietokoneet tulivat monille tutuksi. XP:n valtakausi jatkui myöskin hyvin pitkään, joten se alettiin kokea tuttuna ja turvallisena. Toki varsinkin alkuaikoina turvallisuus oli melko kyseenalaista. Vuosikausiin ei tarvinnut opetella uutta, joten joidenkin ihmisten päihin iskostui tiukkaan ajatus että tulevaisuudessakaan ei tarvitsisi.

Ainakin vanhemmissa Windowseissa on ollut sellainen vika että ne hidastuivat siitä kun asenteli lisää ohjelmia. Vieläkin kuulee ihan etevien tietokoneenkäyttäjien suusta että ei voi nyt asentaa mitään uutta kun kone on jo niin hidas.

Päivän puinnin aiheena oli kuitenkin se, että joillakin on ikävä tapa tunkea kuvatiedostot, valokuvat tai ruudunkaappaukset, word-tiedostoon. Sehän ei ole ollenkaan kätevää vastaanottajan kannalta. Ainakin ruudunkaappausten kohdalla kyse lienee siitä että uudempien Windowsien Snipping Tool on näille ihmisille tuntematon. Ruudunkaappaus otetaan sillä tutulla ja turvallisella print screenillä joka ottaa kuvan leikepöydälle. Ja koska stereotyyppinen XP-sukupolven edustaja ei halua oppia uutta, pyrkii hän käyttämään olemassaolevia, ennestään tuttuja työkaluja. Tässä tapauksessa yleensä Wordia. Edistyneemmät käyttäjät tekevät myös PowerPointilla mitä kummallisempia operaatioita.

Toki kyseessä on vahva kärjistys, mutta omien ja tuttavieni kokemusten perusteella näitä ihmisiä löytyy riittävästi. Ohjeita näille ei kannata edes yrittää tehdä, ne sivuutetaan nopeasti. Olen kyllä joskus kokeillut sitäkin. XP-sukupolvi sisältää monenlaisia ihmisiä, korkeakoulutetuista nuorista eläkeikäisiin.

Pahinta mitä näille ihmisille voi tapahtua on Windows 8.

edit: lisätty kaavio josta näkee eri käyttöjärjestlmien osuudet, ikivanha XP on vielä voimissaanApple-sukupolvi


Apple-sukupolvi toimii taas monella tapaa juuri päinvastoin. Uudet käyttöjärjestelmäpäivitykset asennetaan heti vaikka se ei olisi aina edes viisasta. Uudistuksia pitää olla, muuten päivitys on huono. Joskus niissä mennään metsään, mutta se ei huoleta, sillä uusi versio saapuu taas vuoden päästä.

Apple-sukupolvi hankkii myös tottuneesti uusia ohjelmia, ainakin App Storesta. Pikaisen katselmuksen mukaan macin App Storessa on lukuisia ohjelmia ruudunkaappausten ottamiseen vaikka OS X:ssä on ollut sitä varten kehittyneet toiminnot ainakin 10 vuotta. Kaappari vastaa Snipping Toolia, mutta pikakomennoilla saa otettua kaappauksen esimerkiksi koko ruudusta tai ohjelmaikkunasta näppärästi suoraan työpöydälle.

Kaappari

Kärjistäen jos Apple-sukupolven edustaja haluaa tehdä jotakin, hän etsii sitä varten suunnitellun sovelluksen. Se on luonut hyvät markkinat edullisille pikkusovelluksille. Toki usein ohjeiden lukeminen (Mac OS X:ssä on yllättävän hyvät sisäiset ohjeet) tai googlettaminen saattaisi säästää rahaa muttei välttämättä aikaa. Apple-sukupolvi on myös huomattavasti herkempi maksamaan sovelluksistaan. Se on hyvä asia sovelluskehittäjien kannalta. Myöskään Apple-sukupolvi ei ole kovinkaan ikäsidonnainen, vaan joukosta löytyy kaikenikäisiä.

Pahinta mitä näille voi tapahtua on se että Applen tiedostopalvelimet kaatuvat valtavan kuorman alla julkaisuiltana.

Yhteenveto


Kumpikin ääripää on pahimmillaan epäkäytännöllinen ja jopa raivostuttava, mutta Microsoft haluaa myös lähteä Applen malliin (tai palata entiseen) ja julkaista uusia versioita tiuhaan tahtiin. Käyttäjät vain haraavat vielä vastaan. XP olikin tavallaan Windowsin pimeä keskiaika, kehitys polki paikallaan. Sen jälkeen saapuivat vitsaukset ja taivaalta satoi sammakoita Windows Vistan muodossa. Lopulta päivänvalon näki seiska joka korjasi Vistan virheet ja on pikkuhiljaa perinyt XP:n manttelin luottokäyttäjärjestelmänä. Ja kun ihmiset vihdoin tottuivat seiskaan, teki Microsoft suurimmat uudistuksensa sitten Windows 95:n ja julkaisi kasin.

Windows 95 - kuva Wikipedia

Windows 8 - kuva Wikipedia

Lopuksi voisin vielä sanoa että yhtä varmasti tulee uusi XP kuin uusi Nokia. Ajat ovat muuttuneet, nyt pitää katsoa eteenpäin.

Oma ensimmäinen Windows-kokemukseni oli 3.1. Ensimmäinen tietokonekokemukseni se ei kuitenkaan ollut, isäni hankki jo 80-luvulla erilaisia koneita. Pistetäänkin loppuun pikku visailu, ensimmäinen tietokone mitä muistan käyttäneeni, kantoi allaolevaa logoa, mikä se oli? Siinä oli hauskoja pelejä, kuten "timantin etsijä" ja "ihmissyöjät ja lähetyssaarnaajat".

Kuka tunnistaa tämän tietokonemerkin?

1 kommentti:

  1. Itse olen huomannut vain vanhemmissa ihmisissä tuota XP-sukupolven tyyppisiä "en halua oppia uusia tapoja"-ajatusmaailmaa. Vanhempi ikäryhmä käyttää mielummin aikaisemmin opittua tapaa eikä ymmärrä miksi pitäisi oppia tekemään sama asia eri tavalla. Nuoremmat ikäpolvet mieltävät helposti uusia käyttöjärjestelmiä ja varmasti ihan mielellään opettelevat uusia tapoja tehdä asioita.

    VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.