torstai 17. lokakuuta 2013

Apple TV käyttökokemuksia osa 2

Alkuperäinen Apple TV -kirjoitus on yksi blogini suosituimpia. Lienee kuitenkin uuden tekstin aika, sillä kokemusta on kertynyt reilusti lisää.

Apple TV

Käytössä Apple TV on osoittautunut luotettavaksi. Se ei ole kaatunut koskaan täysin mutta kerran Netflix-sovellus sekosi jotenkin ja jouduin käynnistämään laitteen uudestaan. Kerran myös resetoin laitteen tehdastilaan koska Airplay-toiston yhdistämisessä oli ongelmia. Ongelmat johtuivat kuitenkin langattomasta reitittimestäni.

Airplay-toisto vaatii muutenkin langattomalta verkolta paljon. Mikäli lähistöllä on useita langattomia verkkoja, kannattaa ehdottomasti hankkia viiden gigahertsin taajuutta tukeva tukiasema. Itse hankin Applen Airport Expressin. Musiikin toistosta hävisi tukiaseman vaihdon myötä viive ja aikaisemmin vaivanneet katkokset ovat muuttuneet hyvin satunnaisiksi pätkäisyiksi. Joskus uusi läppärini ei tahdo oikein yhdistyä, mutta asia korjaantuu ottamalla wlan pois päältä ja kytkemällä takaisin. Olen googletellut asiaa, mutta ongelma ei liene kovin yleinen.

Uuden läppärin myötä pääsin nyt myös käyttämään Airplay-peilausta. Peilaus on raskasta puuhaa ainakin langattomalle verkolle, liike ei ole aina kovin notkeaa. Tämä haittaa lähinnä videoita toistettaessa, pelejä en ole kokeillut. En käytä peilausta muutenkaan kovin paljoa.

Sovellustarjonta on kehittynyt jonkun verran, mutta itse käytän edelleenkin pääasiassa Netflixiä ja iTunesia. iTunesin HD ja Netflixin Super HD -leffat näyttävät molemmat riittävän hyviltä vaatimattomalta televisioltani. Äänessäkään ei yleensä ole moittimista, tämä kuten kuvakin, vaihtelee toki leffoittain. Jokasyksyisen iTunes-festivaalin keikkatarjontaa pääsee seuraamaan omalla sovelluksellaan, kerrankin on livematskussa ääni ja kuva kohdillaan.

Kaikkia leffoja ja sarjoja ei Apple TV:n palveluista löydy, mutta ainakin itselleni tarjonta on toistaiseksi riittänyt hyvin. Saunalahden 10/1-megainen nettiyhteis tuntuu riittävän HD-toistoon. Tosin jouduin vaihtamaan nimipalvelimet pois Googlelta takaisin palveluntarjoajalle sillä iTunesin latausnopeus putosi välillä radikaalisti. Ilmeisesti tämä liittyy jotenkin laitteen paikantamiseen tietyissa palveluissa. Esimerkiksi Netflixiä voi huijata juuri nimipalvelimilla (esim. UnoDNS).

Apple TV on edelleenkin pieni, sievä ja äänetön mediatoistin. Kaukosäädin sopii hyvin käteeni ja kun sen logiikan oppii, käyttö on helppoa. Toki joskus kaipaisi lisää sovelluksia, mutta nykyiselläänkin se on hintansa väärti, laitehan ei ole mitenkään erityisen arvokas. Mikäli käyttää laitetta myös musiikin kuunteluun kuten minä, kannattaa kytkeä se vahvistimen optiseen liitäntään tai hankkia laadukas erillinen dac. Tällöin ei tarvitse pitää televisiota turhaan päällä. Itselläni on tällä hetkellä Beresfordin TC-7510. Laite osaa hoitaa tarvittaessa myös esivahvistimen tehtävän joten se sopii aktiivikaiuttimien kaveriksi.

Markkinoilla on jos jonkunlaista mediatoistinta ja Android-telkkua, mutta Apple TV:llä tuntuu olevan oma vankka käyttäjäkuntansa. Esim. D-Linkin Boxee Box on kalliimpi ja erityisesti rumempi, tilaakin se tarvitsee enemmän. Halvat Android-tikut eivät taas välttämättä ole kovin hyviä.

Kiinnostavin haastaja on Googlen oma Chromecast, mutta jostain syystä sitäkin pihdataan eikä myydä Suomeen. Toisin kuin Apple TV:ssä, Chromecastissa ei ole myöskään omaa käyttöliittymää, joten sitä käytetään aina jonkun muun laitteen kautta. Itse taas käytän Apple TV:tä useimmiten sen omalla kauko-ohjaimella (poislukien tietysti musiikin kuuntelu). Applen laitteissa on myöskin oma piiri Airplay-peilausta varten, joten se ei rasita suoritinta. Chromecastin peilaus voi taas käydä raskaaksi heikkotehoisemmille laitteille. Hintansa puolesta Chromecast on joka tapauksessa äärimmäisen kiinnostava ja voi olla että hankin sellaisen ihan kokeilumielessä. Siis heti kun joku vaan niitä suvaitsee tänne myydä.

Apple TV on ollut kaikinpuolin hyvä ostos ja muutama kaverinikin on innostunut hankkimaan samanlaisen. Eräskin työskenteli siihen aikaan Gigantissa, mutta ei oikein tiennyt mitä kapistuksella tehdään. Pienen esittelyn jälkeen hän innostui niin että osti laitteen itselleen ensi tilassa. Sen jälkeen niitä oli helpompi myydä muillekin. Ostin laitteen viime vuoden keväänä juhlistaakseni loppunutta koeaikaani nykyisessä työpaikassani, nyt se on ollut kovassa käytössä jo puolitoista vuotta. Uudesta mallista kuulee välillä huhuja, mutta tuskin siihen tulee mitään kovin mullistavaa. Eikä välttämättä tarvitsekaan.

7 kommenttia:

 1. Hei voitko kertoa toimiiko anvian watson,, tai saako sitä lainkaan asennettua apple tv seen . En ole noita mac asioita koskaan kokeillu ,siksi askarruttaa toi kun tänäpäivänä mikään ei ole niin itsestään selvää. Muuten tulee turha hankinta. Tv sssä kyllä kaikki muu toimii mutta anvia on vähän ,,, omien laitteittensa pauloissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole sovellusta Watsonille. Saattaisi toimia jossain vastaavassa Android-pohjaisessa laitteessa, näitä on markkinoilla jonkun verran, mutta niistä ei ole omakohtaista kokemusta.

   Apple TV:hen saa kyllä striimattua sisältöä muista laitteista, helpoiten se onnistuu Applen vehkeillä mutta jos tykkää kikkailla niin muillakin saa toimimaan. Striimatessa kannattaa sijoittaa hyvään 5 GHz wifiin.

   Poista
  2. Kiitos #Ville . Hassua ettei noi apsit ole samoja kuin puhelimissa ja tablet laitteissa . Niinhän ne näkyy olevan, tuolla android puolella.

   Poista
  3. Sovelluskaupasta Apple TV:lle on aina silloin tällöin huhuja, mutta eipä tuon purkin ympärillä kauheasti tapahdu. Alun perin Apple nimittikin laitetta ihan puhtaasti harrastukseksi.

   Poista
 2. Onko erillistä watson ohjelmaa vielä julkaistu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole. Sovelluskaupasta on taas liikkunut taas uusia huhuja.

   Poista
  2. Nyt loppuvuodesta tulee uusi malli ja siinä on sitten ihan täysi App Store, eli sovellus tulee jos semmoisen vaan haluavat tehdä.

   Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.