keskiviikko 9. lokakuuta 2013

HP:lta kiinnostava Chromebook

Totesin aikaisemmin että halvat Chromebookit vaikuttavat olevan melkoisia rimpuloita kehnoine näyttöineen. Pixel on taas aivan liian kallis surffilaudaksi. HP:n uusi 11" Chromebook vaikuttaisi olevan sellainen Chromebook millainen olisin toivonut niiden olevan alusta alkaen.

HP:n 11" Chromebook

Uutukainen eroaa vanhemmista edullisen pään Chromebookeista erityisesti näyttönsä ja runkonsa ansiosta. Malli on varustettu ips-tyyppisellä näyttöpaneelilla jolla saavutetaan perinteistä tn-paneelia paremmat katselukulmat. Varmasti joka ikinen tietokoneen käyttäjä hyötyy hyvistä katselukulmista (ellei sitten ole tarkoitus estää sivullisia kurkkimasta näytön tietoja), mutta esimerkiksi elokuvien tai valokuvien katselu reissun päällä on varmasti miellyttävämpää hyvälaatuiselta näytöltä.

Jos konetta on tarkoitus raahata mukana, noin kilon paino on toki jo miellyttävä asia, mutta magnessium-runko tehnee koneesta edeltäjiään selvästi tukevamman. Mikäli näppäimistö ja kosketuslevykin ovat kunnossa, kone on varmasti mukava reissukaveri. Luvattu kuuden tunnin akunkesto ei ole markkinoiden kärkeä, mutta se riittää kyllä useimmille mikäli lupaus toteutuu.

Suorituskyky tuskin huimaa päätä, mutta toisaalta ChromeOS on käyttöjärjestelmänä kevyt eikä konetta ole tarkoitettukaan mihinkään rankkaan käyttöön. Google Driven käyttö ja perussurffailu sujuvat luultavasti rivakasti. Koneessa ei ole lainkaan tuulettimia eikä pyörivää kovalevyä joten sen pitäisi olla käytössä täysin äänetön.

Kekseliäs idea on myös käyttää latausliittimenä puhelimista ja tableteistakin tuttua micro-usb -liitintä. Yksi laturi riittää reissuun. Se jää nähtäväksi rajoittaako usb-portti miten paljon latausnopeutta.

Kone poikkeaa myös ulkoisesti nykyään niin suositusta hopeanharmaasta linjasta. Värejä on kaksi, musta ja valkoinen. Valkoinen versio muistuttaa hieman parin vuoden takaista valkoista unibody-MacBookkia, mutta musta näytön kehys ja näppäimistöä kiertävä värillinen koriste eivät jätä erehtymisen varaa.


Perus wlan-versio maksaa jenkkilässä 279 dollaria eli hinnoittelukin on kohdallaan. Tosin Suomessa hintaan saa varmaan lisätä satasen euromerkin lisäksi. Siitäkin huolimatta kone ei luultavasti tunnu kalliilta vanhoihin Chromebookkeihin verrattuna mikäli se lunastaa lupauksensa rungon ja näytön osalta. Itsekin voisin harkita tällaista reissukoneeksi jos olisi tarvetta kahdelle koneelle. Pitääpä taas käydä ainakin näpelöimässä kunhan nämä saapuvat kauppoihin.

edit: Jos aihe kiinnostaa, kannattaa lukaista Anandtechin arvostelu kyseisestä chromebookista. Kone sai muutoin kiitosta mutta suorituskyky oli vaatimaton eikä akunkestokaan ole huippuluokkaa. Toisaalta yleensä samalla hinnalla on saanut muovisia rimpuloita kehnoine näyttöine ja näppäimistöineen, suunta on siis selvästi oikea. Perussurffailuun koneen suorituskyky kuitenkin testin mukaan riittää ja akkukin kesti sentään 5 tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.