keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Logitech Z50 - soiva kukkaruukku

Ostin eteisen Airport Expressin jatkoksi tuoreen Logitech Z50 -multimediakaiuttimen. Kyseiseen tilaan ei tarvita stereoparia tai muutenkaan suuntaavia kauttimia, joten päädyin kokeilemaan edullista, kukkaruukkua muistuttavaa kaiutinta.

Logitech z50 multimediakautin

Kaiuttimen laatuvaikutelma on ihan kohdillaan parin kympin hinta huomioon ottaen. Ulkonäostä päätelleen kaiutin on tarkoitettu ympärisäteileväksi. Reissukäyttöön se ei välttämättä ole paras mahdollinen koska se toimii verkkovirralla. Itse ostin kaiuttimen saadakseni musiikkia helposti keittiössä hääräilyn ratoksi. Toistaiseksi olen tyytynyt tuomaan Tivoli Audion iPalini keittiöön, kivitalon kellarissa antenni vain vaatii hieman tarkempaa suuntaamista. Laaduttomammasta vastaanotimesta ei välttämättä edes saisi mitään asemaa kuulumaan.

Purin Z50:n laatikosta, otin kuvat ja kasasin sen eteisen hyllyyn Airport Expressin läheisyyteen. Kaiuttimessa ei ole minkäänlaisia kytkimiä eikä edes virtavaloa. Toisaalta valo olisi kuitenkin ollut ärsyttävän kirkas ja sininen jos sellainen olisi. Kytkin Airport Expressistä Airplayn käyttöön ja eikun kuuntelemaan. Valmistaja kehuu laitteen olevan äänekäs 2,25 tuuman kaiutinelementteineen ja 10 watin piikkitehoineen. Z50 on hieman isompi kuin mitä kuvista ajattelin, aika tarkalleen oluttölkin korkuinen.Kyllähän siitä ääntä lähtee enemmän kuin mitä keskivertoläppäristä, en silti kehtaisi kehua sitä kovin tehokkaaksi. Mutta en hankkinutkaan kaiutinta kotidiskoa varten. Valitettavasti äänenlaatukin tuotti suuren pettymyksen.

Yhdestä pienestä kaiutinelementistä voi saada ihan miellyttävän äänen jos ymmärtää sen rajat (ja elementti on hyvälaatuinen). Ensimmäisenä kiinnitin huomiota kihisevään diskanttiin, korostus oli yllättävän iso ja sävy ruma. Keskialue honottaa korostuneesti ja bassot, no niitä ei ole. Yläbasso ei jaksa edes kumista riippumatta millaista musiikkia soittaa. Tymäkkäkin sähköinen bassosaundi on lähinnä poksahtelua.

Olisin ollut kaiuttimeen tyytyväinen jos se olisi tyytynyt soittamaan hillitysti taustamusaa mutta nyt se rääkyy noita-akan äänellä että täällä minä olen. Sointitasapaino on täysin pielessä, suunnittelijat ovat yrittäneet tehdä kaiuttimesta jotain ihan muuta kuin mitä siltä voisi ulkonäön puolesta odottaa. Ja epäonnistuneet luultavasti siinäkin. Leffakäyttöä en viitsinyt edes kokeilla.

En suosittele kyseistä kaiutinta oikeastaan kellekään, edes taustamusiikin soittamiseen. Oma yksilöni saa nyt toistaiseksi jäädä paikalleen, kai sitä satunnaisesti sietää kuunnella. Onneksi hinta ei ollut paha.

Audiopiuha on kiinteä

Virtalähde on onneksi pieni

Ostin muuten samalla kertaa Falcon Eyesin harmaakortin ja käytin sitä nyt ensimmäistä kertaa näissä kuvissa. Tästä lisää myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.