keskiviikko 23. lokakuuta 2013

OS X 10.9 Mavericks - ensi puraisu

Eilen julkaistu uusi OS X:n versio ei lupaile kuuta taivaalta mutta tarjoilee nipun hyviä pieniä uudistuksia sekä muutamia teknisiä uudistuksia "pellin alle". Uusiin ominaisuuksiin tutustuu parhaiten Applen omalla esittelysivulla. Tekniikan hienoudet esitellään täällä.

Mavericks oli hieman yllättäen täysin ilmainen päivitys. Päivitysten hinta on toki laskenut vuosi vuodelta ja olin jo joskus pohdiskellut että koskakohan mennään samaan malliin kuin älylaitteissa. Ajan tasalla oleva käyttöjärjestelmä alkaa olla aina tärkeämpi ja tärkeämpi. Sovelluskehittäjätkään eivät välttämättä ole innostuneita tukemaan ikivanhoja versioita.


Eilen illalla palvelimet olivat melko jumissa, mutta aamuun mennessä asennuspaketti oli latautunut. Asennus meni tuttuun tapaan sutjakasti. Aikaakaan ei kulunut kovin paljoa, pisin aika meni itse asennuspaketin lataamiseen. Otin SuperDuperilla levystä tuoreen boottaavan kloonin, ihan vaan varoiksi. Jos jotain sattuu tai jos pitää palata takaisin vanhaan järjestelmään. Minulla on yleensä aina muutenkin pari kolme kloonilevyä verkkolevyllä olevan varmuuskopion lisäksi. Kloonilevyltä voin vaikka bootata tarvittaessa työkoneeni.

SuperDuper!

Yleensä tuoreen käyttöjärjestelmän kanssa ilmenee aluksi ongelmia, mutta toistaiseksi ainut ongelma on ollut CrashPlan-varmuuskopiointiohjelman toimimattomuus. Sekin korjaantui uudelleenasentamisella. Onyxistä ei ole vielä Mavericks-yhteensopivaa versiota, mutta sillä ei ole onneksi joka päivä käyttöä (paitsi että haluan taas eroon 3D Dockista). Photoshop CC, Illustrator CC, Spotify ja Steam toimivat mainiosti, ohjelmia on päivitetty ahkerasti viime aikoina. Mac OS X sai muuten myös vastaavanlaisen automaattisen päivitystoiminnon App Storeen kuin on jo iOS seiskassa.

Storen ulkopuoliset softat päivittyvät edelleen kuka mitenkin. Itse ostan mielelläni ohjelmia App Storesta sen suoraviivaisuuden ja helppouden takia. Jos sama peli on sekä Steamissa että App Storessa, valitsen jälkimmäisen koska Steam on vaan turhan työläs. Suomen kielessä ei taida olla hyvää vastinetta englannin kielen sanalle "bloated" mutta jos olisi, käyttäisin sitä kuvaamaan Steamia.

Käyttöönotto sujui siis hyvinkin kivuttomasti. Käyttöliittymä ja siirtymät tuntuisivat olevan aavistuksen vikkelämpiä retina-koneellani. Optimointia on ilmeisesti tehty. Ulkoasu on mennyt askeettisempaan suuntaan, välillä hyvässä, välillä pahassa. Yksi mukavimmista uudistuksista on kuitenkin Finderin välilehdet.

Finderissä on nyt välilehdet

Uusituista sovelluksista kokeilin lähinnä iPhotoa ja iBooksia. iPhoto ei vaikuttanut muuttuneen kovin radikaalisti, joten en perehtynyt siihen sen enempää. iBooksista en oikein vielä tiedä että onko sille käyttöä vai ei. Tablettia minulla ei ole ja retina-näytöltä on kyllä jo ihan miellyttävää lukea pidempiäkin tekstejä. Toisaalta ainoa sähköinen kirjan tapainen mitä olen ruudulta lueskellut on 40 years of X-Men dvd-levyn sarjakuvat. Safari on saanut sivupalkin ja tuntuu toimivan nopeasti. Edellisellä versiolla Bloggerin käyttö välillä vähän tökki (ainakin verrattuna Chromeen) mutta nyt en ole moista huomannut.

Sun Tzun Art of War iBooksissa

Kiinnostavia teknisiä uudistuksia ovat keskusmuistin pakkaaminen ja uudet virransäästöominaisuudet. Niiden toimivuus nähdään vasta ajan kanssa. Pieni parannus akunkestoon ei olisi pahitteeksi, kone hyytyy yleensä noin viiden tunnin käytön jälkeen. Näytön laajentaminen Airplayn välityksellä voi olla joskus kätevää. Kahden näytön käyttöä on muutenkin parannettu, siitä itselleni on iloa enemmän töissä, mikäli ongelmia ei ilmene, asentelen Mavericksin pian työkoneellekin.

Mavericks vaikuttaa kaikin puolin onnistuneelta päivitykseltä, korviini ei ole kuulunut vielä mitään isompia ongelmiakaan. Mavericks on ehdottomasti hintansa väärti (heh) ja kokemukseni pohjalta voin sitä jo suositella. Toki vaativammassa tuotantokäytössä kannattaa perinteiseen tapaan odotella vähintään  ensimmäistä isompaa päivitystä (10.9.1 tässä tapauksessa) ja selvittää harvinaisempien ohjelmien yhteensopivuus. Kannattaa myös googletella oman koneen malli ja mavericks, jos joku tietty laite tuottaa ongelmia. Oma koneeni on keväällä hankittu edellisen sukupolven MacBook Pro 13" retina-näytöllä.

edit:  Maverics sai yli 7% osuuden alle 24 tunnissa.

edit2: Maverics säästää oikeasti virta Macrumorsin testin mukaan.

edit3: Pitkä artikkeli aiheesta Ars Technicassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.