torstai 24. lokakuuta 2013

OS X Mavericks ja virrankulutus

Tuoreimman OS X:n yksi kiinnostavimmista ominaisuuksista on ehdottomasti uudet virransäästötoiminnot. Lukemani ja kokemani perusteella lupaukset on myös lunastettu.

Macrumorsin testissä tuore MacBook Air sai tuntuvasti lisää käyttöaikaa, mutta myös vuoden 2007 MacBook Pro paransi vajaalla tunnilla. Omaa konettani en ole päässyt vielä noin perusteellisesti testaamaan. Ainakin lupaukset ovat kovat, varausta on jäljellä 58 % ja aikaa luvataan vielä 3,5 tuntia kun Spotify soi Airplayn yli ja Safarissa on auki kaksi ikkunaa ja yhteensä vajaa 20 välilehteä. Näiden lisäksi auki taustalla on vielä Viestit-sovellus ja iBooks.

Mavericks pyrkii säästäämään virtaa pistämällä inaktiiviset ohjelmat passiivisiksi. Esimerkiksi jos sinulla on Word auki, mutta et kirjoittele sillä vaan luet uutisia iltapäivälehden sivulta, ei Word käytä laisinkaan suoritinta eikä näinollen kuluta virtaakaan. Jotkun ohjelmat tuppaavat rasittamaan prosessoria melkoisesti idlenäkin. Kun ominaisuus tuotiin julki, joissakin piireissä se ymmärrettiin siten, että Apple olisi rajoittamassa ohjelmien moniajoa samaan tapaan kuin iPhoneissa aikaisemmin. Tästä ei kuitenkaan ole ollut missään vaiheessa kyse. Ohjelmat toimivat taustalla entiseen tapaan mikäli sille on tarvetta.

CoconutBattery näyttää koneen virrankulutuksen mutta en keksinyt mittailla sitä ennen päivitystä. En pistänyt ylös myöskään ohjelmien prosessorinkäyttöä, mutta perstuntumalta sanoisin että taustakuorma on vähentynyt selvästi.

CoconutBattery

Koneen kuorma kun Spotify ei soi

Koneen kuorma Spotifyn soidessa Airplayn kautta

Koneeni tiedot

Taustakuorma näyttäisi aika olemattomalta, tässäkin kohtaa Spotifyn ja Safarin lisäksi auki Viestit ja iBooks. Safarikin lienee olevan inaktiivisena koska kuvankaappaushetkellä olin Dashboardissa. Flashia ei ole tällä hetkellä asennettuna koneeseen ollenkaan. Käytin aikaisemmin Chromea, mutta sen kanssa oli ongelmia Web GL:ää käyttävissä sivustoissa. Esimerkiksi uudistunut Google Maps jumitti selaimen Chromen kanssa mutta Safarissa palvelu toimi mainiosti. Toisaalta Chrome on muutenkin vähän resurssisyöpön maineessa. Uusi Safari tuntuu olevan paljon kevyempi. Eikä tämä muutenkaan pöllömpi ole, pitää varmaan vääntää vähän juttua selaimistakin jossain vaiheessa.

Mutta summa summarum, akunkestoon on saatu aikaiseksi parannusta ja hyvä niin. Mielessä pyöriikin enää kaksi kysymystä.

Ensimmäinen kysymys on että miksi vasta nyt. Käsittääkseni tekniikassa ei pitäisi olla mitään ihmeellistä, jonkun piti vain keksiä toteuttaa se. Ehkä mobiililaitteista saatu kokemus antoi kehittäjille uusia ideoita.

Toinen kysymys on se että koska Microsoft ilmoittaa että heidän seuraaavaan versioonsa tulee vastaava ominaisuus. Oli se sitten 9 tai 8.2, näemme varmaan jotain uutta vuoden päästä. Perinteisesti  Windows-koneet eivät ole oikein pärjänneet akun kestossa ja Mavericks kasvattaa eroa entisestään. Asiaa on pohdittu tarkemmin OS News -sivustolla.

Ja mitä Mavericksiin tulee noin yleisesti niin pidän tästä aina vain enemmän.

edit: Järjestelmän valvonnassa voi nyt myös tarkkailla virrankulutuksia:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.