lauantai 12. lokakuuta 2013

Raw-kuvausta

Aluksi en ollut kovinkaan innostunut raw-kuvauksesta koska ajattelin sen tekevän kuvien käsittelystä liian työlästä. Huomasin kuitenkin käyttäväni kuvien käsittelyyn aina enemmän ja enemmän aikaa, joten rawwin käyttö alkoi tuntua kiinnostavalta.

Normaalissa jpg-kuvauksessa kamera hoitaa kuvan hienosäädön, valkotasapainon, kohinanpoiston, terävöityksen yms. Näitä voi toki säätää jälkeenpäin jpg-kuvissakin mutta raw-kuvien kanssa on mahdollista saada parempi lopputulos. Kunhan osaa ja viitsii tehdä säädöt kunnolla.

Itse käytän raw-kuvien käsittelyyn tällä hetkellä Photoshop CC -ohjelmaa. Myös Adoben Lightroom on suosittu kuvaajien keskuudessa. Mac-käyttäjille on tarjolla edullinen Applen Aperture. Aperturea ei tosin ole päivitetty hetkeen, mutta odottelisin jotain tapahtuvan asian suhteen lähiaikoina kun uusi OS X julkaistaan. Ohjelmia on toki muitakin. Kameroiden mukana toimitetaan yleensä myös valmistajan oma softa, mutta itselläni on käytössä ammattilaistason ohjelmistot, joten en ole viitsinyt perehtyä muihin.

Kuvat valitsen ja avaan käsiteltäväksi suoraan kameran muistikortilta. Käyttöjärjestelmän Esikatselu-ohjelma sekä Finderin Quicklook-toiminto osaavat avata yleisimmät raw-muodot kuten Olympukseni .orf-tiedostot. Ei siis tarvitse availla Bridgeä tai valmistajan omia sovelluksia valitakseen käsiteltävät kuvat. Windowsissa sama temppu onnistuu ilmeisesti asentamalla Microsoft Camera Codec Packin mutta siitä ei ole kokemusta.

Olympuksen raw-tiedosto Quicklookissa.

Photoshopissa raw-kuvia käsitellään vastaavalla Camera Raw -moduulilla kuin mitä löytyy Lightroomistakin. Nykyään Camera Raw on lisätty myös filtterivalikkoon, joten muidenkin kuvaformaattien käsittely sillä onnistuu helpommin kuin ennen. Camera Rawissa on helppo luoda valmiita presettejä jolloin samoissa olosuhteissa otetut kuvat saa saman näköisiksi. Kun katselen vanhoja kuviani, niin studionani toimivassa eteisessä otetut kuvat ovat olleet valkotasapainoltaan melko erilaisia. Tästä eteenpäin olisi pyrkimys saada kuvien värimaailma yhteneväiseksi. Tässä pari otosta uudesta pyörän lampustani. Eteinen kaipaisi toki kipeästi lisää valoa jotta kuvista saisi terävämpiä. Jalustakaan ei olisi pahitteeksi. Olosuhteet huomioon ottaen olen kuitenkin yleisesti ottaen tyytyväinen tuloksiin. Pientä säätöä olisi toki vielä voinut tehdä, mutta saavat nyt tällä kertaa kelvata. Viimeinen kuva on tarkoituksella hieman tummempi.

Photoshop CC:n Camera Raw.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.