torstai 17. lokakuuta 2013

Windows Retina-aikaan

Tänään ulos tullut Windows 8.1 tuo vihdoin kunnollisen tuen korkean pikselitiheyden näytöille. Nythän ongelmia on ollut jo monissa ultrabookeissa Full HD -resoluution (1920 x 1080) kanssa. Yllättäen Microsoft on päätynyt toteutuksessa samanlaiseen ratkaisuun kuin Apple.


Uusi päivitys mahdollistaa Applen Retina MacBook Pro:ta tai Chromebook Pixeliä vastaavien läppäreiden tuomisen markkinoille myös Windowsilla varustettuna. Mielenkiinnolla odottelenkin että mikä valmistaja ehtii ensin. Hiukan tekisi mieleni veikata Samsungia, mutta HP on myös voimakkaasti pyrkinyt uudistamaan tarjontaansa nykyaikaisemmaksi joten sekin voisi tulla kyseeseen. The Vergen vanhempi juttu aiheesta. edit: onhan noita, esim. Toshiba Kirabook 2560 x 1440 resoluutiolla, tosin taitavat olla aika harvinaisia.

Graafikot ja valokuvaajat varmasti ilahtuvat tulevista malleista. Webbisuunnittelijalle korkeasta pikselitiheys voi taas olla haitaksi koska materiaalia katsellaan pääsääntöisesti huonommilla näytöillä. Windows-käyttäjät pääsevät myös tavallaan valmiiseen pöytään koska esimerkiksi Adoben tärkeimmissä ohjelmissa on jo tuki Applen Retina-näytöille. Tältä kannalta Applen ratkaisua vastaava toteutus onkin erinomainen, sillä nyt riittää että retina-käyttöliittymät vain siirretään Windows-versioihin sellaisenaan.

Olen kirjoitellut tästä asiasta ennenkin ja kirjoitan taas. Näyttöjen resoluution kehitys on polkenut vuosia paikallaan ja ottanut jopa takapakkia Full HD -resoluution yleistyessä niinkin isoissa kuin 27-tuumaisissa näytöissä. Korkea pikselitiheys tarkoittaa käytännössä sitä että yksittäinen pikseli ei enää näy ja esimerkiksi tekstin reunat näkyvät täysin terävinä. Terävää tekstiä on miellyttävä lukea. Myöskin valokuvat ja painotuotteet toistuvat ruudulla realistisemmin. Hyvälaatuisen painotuotteen pistetiheys on yleensä 300 pistettä per tuuma kun perinteinen tietokoneen näyttö on taas usein vain noin 100 pikseliä per tuuma.

Korkean pikselitiheyden näytöt ovat kuitenkin vielä kalliita valmistaa (toki ne ovat yleensä muutenkin laadukkaita), joten markettimalleissa niitä tuskin nähdään ihan hetkeen. Mutta vaikuttaisi siltä että varsinkin ultrabookeissa näytön laatu on entistä tärkeämpi valintakriteeri. Ei ole ollut mitenkään tavatonta että kalliissa yritysläppäreissäkin on ollut melko onnettomia näyttöjä. Toki kaikki käyttö ei vaadi hyvää väritoistoa, mutta kehnot katselukulmat tekevät käyttämisestä ikävää. Riittävän kirkas ja hyväkontrastinen näyttö ei myöskään käy niin paljoa silmien päälle (kirkkautta saa kyllä aina pois jos on tarve).

Ja koska kirjoitus vilisee paljon erilaisia termejä, niin avaan niitä vähän lopuksi.

Retina = Applen käyttämä markkintointitermi näytölle jonka pikselit ovat niin pieniä että ihmissilmä ei niitä enää erota. Retina on latinaa ja tarkoittaa silmän verkkokalvoa. Ensimmäinen Retina-laite oli iPhone 4 vuonna 2010.

Järkevä resoluutio = Linus Torvaldsin käyttämä termi Retinan tilalle.

Pikselitiheys (ppi) = Pixels Per Inch eli montako näyttöpikseliä on per tuuma. Tavallisen näytön ppi on usein sadan luokkaa, iPhonen noin 330 ja tarkimpien älypuhelinten näyttöjen jopa yli 400. Pikselitiheyden kasvattaminen loputtomiin ei kuitenkaan enää paranna kuvanlaatua.

Pistetiheys (dpi) = Dots Per Inch eli montako kuvapistettä painotuotteessa on per tuuma. Hyvälaatuisessa painotuotteessa bittikarttakuvien (valokuvat yms.) resoluutio on yleensä 300 dpi. Kauempaa katseltavissa painotuotteissa voidaan käyttää pienempää resoluutiota, jopa alle sataa.

Full HD = Täysteräväpiirto, videon yleinen standardi. Käytössä esimerkiksi Blue Ray -levyillä ja eri suoratoistopalveluissa. Tätä tarkempi videomateriaali on hyvin harvinaista ja uusimpia 4K-televisioita lukuunottamatta televisiot ovat nykyään pääsääntöisesti tällä tarkkuudella (pienet ja halvat voivat olla myös HD Readyjä, mutta sellaisiin ei kannata enää nykyään sekaantua). Full HD:n resoluutio on 1920 x 1080 pistettä, pikselitiheys riippuu näyttöpaneelin koosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.