sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Konsolien sota - PS4 vs. Xbox One

Sekä Sony että Microsoft ovat nyt julkaisseet uudet konsolinsa. Kauppakin on käynyt, molemmat kertoivat myyneensä miljoona konsolia 24 tunnissa. Molemmat laitteet vaikuttavat kiinnostavilta, eikä valinta taida tulla olemaan helppo.


Itse lähdin konsolihommiin puolivahingossa, isoveli kauppasi edullisesti punaista Xbox 360 -konsoliaan ja ostin sen pois. Ensin vähän pelailin vain vähän Kung fu -pandaa, mutta viimeistään Borderlands vei mennessään. Pc-pelaajien mielestä konsolit eivät ole mitään, mutta itseäni ei kiinnosta ostaa joka vuosi uutta näytönohjainta, tapella ajurien kanssa tai tehdä kompromissejä että näyttääkö peli hyvältä mutta nykii vai että karsii asetukset sellaisiksi että peli rullaa liukkaasti. Konsolien kanssa pystyy keskittymään itse asiaan eikä tarvitse huolehtia tekniikasta. Lyhyet nakkisormeni eivät myöskään veny niin hyvin näppäimistölle kuin ohjaimelle joka on suunniteltu vain ja ainoastaan pelaamiseen.

Xbox 360

Ajattelin ensin että valinta on helppo, ostan seuraavan sukupolven Xboxin. Sitten tuli tietoa teknisistä eroista ja Microsoftin käyttöehdoista. Viisaat jo tuomitsivat Xbox Onen häviäjäksi vaikka yhtään ainutta konsolia ei oltu vielä myyty. Microsoft kuitenkin korjasi ehtojaan eikä se PS4:n tekninen ylivoimakaan ole ihan niin yksiselkoinen. Kisaa se ei ratkaissut viimeksikään.

Xbox One

Playstation 4

Xboxin piti olla häviäjä myös viime kerralla, ensimmäiset sukupolvet kärsivät vakavista teknisistä ongelmista ja PS3 oli tehokkaampi. Xboxilla verkkopelaaminen vaati myös maksullisen Live Gold -tunnuksen (vastaava systeemi on nyt myös PS4:ssä). Toisaalta pelien tekeminen pleikkarille oli hankalampaa ja Xboxin ohjain oli parempi. Ja ennen kaikkea Xboxin pelivalikoima oli kunnossa.

Hieman jo ehdin kallistua PS4:n suuntaan sen edullisemman hinnan ja kompaktin koon takia, mutta luultavasti pelivalikoima tulee ratkaisemaan. Haloa en kaipaa, mutta Gears of War ja Forza ovat olleet suosikkejani. Pitää seurailla mitä nimikkeitä on luvassa tulevaisuudessa.

Xbox One on selvästi isompi kuin PS4, mutta se käy hiljaisena ja Microsoft lienee halunnut välttää 360:n lämpenemisongelmat. Toisaalta Sony on etevämpi rautavalmistaja kuin Microsoft. Onen eduiksi voidaan laskea hdmi-sisäänmeno ja Kinect-ohjain. Molemmat laitteet kuitenkin mahtuvat hyvin hyllyyni missä 360 majailee tällä hetkellä.

En ole koskaan ollut Sonyn Dualshock 3 -ohjaimen iso fani, mutta uusi versio on arvioiden mukaan vanhaa reilusti parempi. Microsoft ei taas ole päivittänyt ohjainta kovinkaan paljoa, mutta lähtökohta oli jo valmiiksi kunnossa (lukuunottamatta kehnoa ristikko-ohjainta). Eräs teknologiasivuston arvostelija totesikin että ainoastaakn kovimmat PS-fanaatikot ovat sitä mieltä että boxin ohjain ei ole selvästi parempi.

Onneksi tässä on vielä aikaa pohtia, nimikkeiden määrä uusille alustoille on vielä aika pieni. Vanhalle konsolillekin löytyy vielä reippaasti pelattavaa omastakin hyllystä. Eniten nykyisessä koneessa häiritsee sen turhan rouhea käyntiääni. Onneksi Netflixiä voi käyttää Apple TV:llä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.