lauantai 2. marraskuuta 2013

Samsungin huipputarkka Ativ Book 9 Plus -läppäri

Samsung Ativ Book 9 Plus haluaa kuulua läppäreiden terävimpään kärkeen ainakin näytön osalta. 13,3 tuuman näytön tarkkuus on huimat 3200 x 1800 pikseliä. Tämä varmasti ilahduttaa hyvälaatuista näyttöä kaipaavaa, mutta mitä muuta eväitä Samsungin laukusta löytyy?

Samsung Ativ Book 9 Plus

Niille jotka odottivat edullista läppäriä järkevällä resoluutiolla Ativ Book 9 Plus on kuitenkin pettymys. Hintaa laitteella on Suomessa 1500 euroa eli noin 150 euroa enemmän kuin 13,3" MacBook Pro Retinalla. Samsung lienee sitten rutkasti tehommaampi kuin Applen Pro-malli? Pettymys tässäkin kohtaa. 1500 euron hintainen malli on varustettu 4 gigan keskusmuistilla ja 128 gigan ssd-levyllä, jolloin se asettuu samalle viivalle Applen 13,3" perusmallien kanssa.  1,6 gigahertsin i5-suorittimen kera se asettuu teholtaan lähemmäs MacBook Airia kuin halvinta Retinaa. Toki suorituskyky varmasti riittää peruskäyttöön.

Erikoisin valinta on kuitenkin näytönohjain, Intel HD4400. Luulisi että huipputarkka näyttö vaatii jytkyn näytönohjaimen, Samsung on kuitenkin päätynyt hitaampaan näytönohjaimeen kuin mitä Apple käyttää selvästi heikomman resoluution omaavassa Airissa. Retinasta löytyy taas HD5000 mallista seuraavaksi tehokkaampi Iris.  Käytännön suorituskyky selviää kokeilemalla, mutta luulisi että 1500 euron hintalapulla saisi tehokkaamman ohjaimen. Vertailua näytönohjaimista voi lukea Anandtechin sivulta.

Trustedreview kehuu akunkestoa hyväksi, mutta ei erinomaiseksi. MacBook Air pistää selvästi paremmaksi, mutta tältä osin lähempi kilpakumppani lienee Retina.

Ketä Samsung Ativ Book 9 Plus sitten kiinnostaa? Hyvästä näytöstä saa pulittaa ison tukun rahaa ja MacBook Pro Retinalla saa enemmän suorituskykyä edullisempaan hintaan.  Resoluutiossa Retina häviää jonkun verran, mutta onko ero merkittävä, kannattaa mennä kauppaan ja katsoa itse. Toisin kuin Applen laitteissa, käyttöjärjestelmää ei voi laittaa valintaperusteeksi koska Windows asentuu mukavasti myös macciin. Itseasiassa se toimii Applen koneissa keskimääräistä paremmin koska käyttöä haittaamassa ei ole valmistajien perinteisesti koneisiin asentamaa bloatwarea. Ja kun Apple on viimein alkanut varustaa koneitaan hdmi-liittimellä, Samsung viihdyttää ostajiaan mini-hdmi:llä joka siis vaatii oman johdon tai adapterin. Miksi Applen töppäilytkin pitää apinoida? Samsung päätti myös kopioida Applen telakkaliittimen tabletteihinsa, kyseinen johto toimii ja tarvitaan vain Samsungin tableteissa, kätevää?

Designiltään Ativ Book 9 Plus on onneksi ottanut sellaisen linjan että sitä ei vahingossa sekoita Applen laitteisiin. Luultavasti laite löytyykin sellaisten ihmisten ostoskorista jotka halajavat huipputerävää näyttöä mutta Apple on kirosana. Epäilemättä laite on asiallinen ostos mikäli ei tarvitse kovin kummalista suorituskykyä tai huippuluokan akunkestoa. Kuvanlaadultaan näyttö lienee vähintään Retinan veroinen, sillä Samsung valmistaa näyttöpaneeleja myös Applelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.