keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Joulu Puolassa

Nykyään moni tahtoo viettää joulun muulla tavalla kuin ähkystä ja närästyksestä kotona kärsien. Niin minäkin. Joulun vietostosta Puolassa ei kuitenkaan löytynyt kovin paljoa juttua, joten päätin kirjoittaa itse.

Lue myös Joulu puolassa osa 2

Lech Walesan lentokenttä aatonaattona.

Etelän lomien hinnat pompsahtavat jouluna, mutta Suomen Turusta pääsee edullisesti Puolan Gdanskiin (tunnetaan myös saksalaisella nimellä Danzig). Ilmasto on hieman lauhempi kuin omamme. Maa on katolinen, mutta sitä ei parane pelätä, ihmiset syövät ja juovat siitäkin huolimatta.

Saapuminen

Mikäli haluaa juuri Gdanskiin, saapuu suomimatkaaja helpoiten Turusta lentämällä. Kauppatorilta on matkaa kentälle parisen kymmentä minuuttia, lento kestää vähän toista tuntia. Ainoa isompi miinus on muunpaikkakuntalaisille se että pitää saapua Turkuun. Gdanskin päässä voi taas hypätä bussiin ja matkata päärautatieasemalle. Isommalla porukalla voi ottaa myös taksin. Wizzairin omaan kuljetukseen ei kannata sortua. Rautatieasemalta on lyhyt matka hotelleihin tai sitten voi hypätä lähijunaan joka vie kolmoiskaupungin muihin osiin (rantalomakohde Sopot tai Gdynia). On ollut tapana sanoa että jos Turku olisi Gdansk, olisi Sopot Naantali ja Gdynia Raisio. Eipä vään ole lähijunaa niiden välillä.

Asuminen

Hotelleissa valinnanvaraa piisaa. Edullisimmillaan yhden hengen huoneen saa parilla kymmenellä eurolla. Talvisaikaan ei kuitenkaan kannata sortua ihan halvimpiin loukkoihin, mikäli ulkona on kylmä, sitä on silloin sisälläkin. Mutta alle neljällä kympillä yö saa jo ihan mukiinmeneviä hotelleja. Oma valintani oli tällä kertaa Hotelli Artus vanhassa kaupungissa. Viivyin hotellissa yhden yön jo viime reissulla ja havaitsin sen kaikin puolin hyväksi. Hotelli on hyvin varusteltu ja sijaitsee kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Itse voin kyllä suositella Artusta hyvin mielin, palvelu pelaa ja huoneet ovat siistit. Pieniä miinuksia tulee siitä että naapurissa sijaitseva Marian Kirkko paukuttaa kellojaan näin joulun aikaan yhtenään. Saunastakin puuttui löylykauha. Lämpötila nousi parhaimmillaan reiluun sataan asteeseen kosteuden pysytellessä noin 15 prosentissa (tämä selvisi seinällä olevasta Harvian mittaristosta). Mutta koska ei olla Suomessa, tämä annettakoon anteeksi. Joulusaunaan pääsin kuitenkin. 70 eurolla per yö voi päästä jo paikalliseen Hiltoniin joka mainostaa olevansa 5 tähden hotelli. Sielläkin olen pari yötä tällä reissulla. Valinnanvaraa on siis vaikka pinkka ei olisikaan parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Hotel Artus. Viime vuoden kuva.

Syöminen ja juominen

Puola on katolinen maa, mutta ei syytä huoleen, ainoastaan aattoiltana on vaikea löytää paikkaa mihin mennä. Kannattaa siis syödä päivällä hyvin ja poiketa 24 h -marketissa hankkimassa evästä illaksi (ei kuitenkaan niitä kamalia kolmioleipiä). Artuksen ravintola oli aattoillan kiinni, mutta joulupäivänä se on taas täysin avoinna. Tiedustelumatkallani löysin jokirannasta yhden ruokapaikan mikä oli auki iltakymmeneen. Se vaikuttu omaan makuuni vähän pramealta joten jätin väliin. Paikallisen Hiltonin baari näytti olevan avoinna mutta en poikennut sinnekään. 24 h -market kuitenkin palveli ja sain elintärkeimmät elintarvikkeet. Joulupäivänä ilahduin, sillä vanhan kaupungin alueella oli lukuisia paikkoja auki mistä valita. Kävin syömässä pastaa italo-diskon soidessa, mutta hyviä kohteita istuskeluun ovat muun muassa Club Fahrenheit (tiesittekö muuten että Fahrenheit vietti nuoruutensa Gdanskissa?) tai Cafe Ferber. Ja tässä vain pari esimerkkiä mitä olen ehtinyt koluta joulupäivään mennessä.

Club Fahrenheit

Hintataso on suomalaiselle edullinen ja palvelu on erinomaista. Ei ole tavatonta että juomatilauksetkin otetaan pöydästä. Kerran olen törmännyt sisäänheittäjään, olin kyllä menossa muutenkin kyseiseen ravintolaan joka osoittautui keskinkertaiseksi italialaiseksi ravintolaksi jossa soi italodisko (joka ei siis ole minusta ollenkaan huono juttu). Samaan mestaan päätyi myös aamupalalla bongaamani suomalainen naispariskunta skoolailemaan oluttuoppeja.

Luultavasti viimeistään huomenna on jo taas bileet käynnissä. Jos majoittuu vanhaan kaupunkiin tai Sopotissa Monte Cassinon tienoille, ei tarvitse edes raahautua kovin kauas. Kaupunki yllätti positiivisesti tässä suhteessa (viime vuonna tulin kipeäksi ja pysyin siinä halvassa hotellissa missä majoituin ensimmäiset yöt). Aion myös poiketa Sopotin Aquaparkissa tässä lähipäivinä. Se on luultavasti viimeistään ylihuomenna auki ja lähijuna kulkee.

Kinkkua ja laatikoita ei Puolassa ahmita, mutta kalaa kylläkin. Kala maistuu satamakaupungissa muutenkin. Ja vaikka joka paikassa on tarjolla vitivalkoista vehnäpullaa ja rasvaisia makkaroita, eivät puolalaiset suinkaan ole lihavia. Makeita herkkujakin on tarjolla kaikkialla, mutta ehkä täällä tunnetaan kohtuuden käsite?

Summa Summarum

Gdansk on siis ihan mukiinmenevä paikka joulunvietolle kunhan huomioi aattoillan. Tallinnakin kuulemma olisi, se ei mene kiinni jouluksi kuten lähes koko Suomi (pois lukien ehkä aakkosasemat joissa kukaan ei halua käydä muutenkaan jolleivat ne sattuisi olemaan aina auki). Tosin ensi vuonna olen ajatellut lähteä jonnekin vieläkin etelämmäs mutta saa nähdä. Siihen on vielä vuosi aikaa joten ehtii suunnitella. Gdanskia voin kyllä ehdottomasti suositella jos kotinurkat ahdistavat.

Kirkonkellot eivät sovi aamu-uniselle.

Jouluvalaistus on pääosin hillittyä ja tyylikästä.


Lisää kuvia tulee jossain vaiheessa. Ehkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.