keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Unmonday - uusi Nokia?

Niin pöllöä ideaa ei olekaan etteikö suomalainen lehdistö jaksaisi hehkuttaa sitä kunhan se keksitään Suomessa. Rummut pärisevät ja ja punaista mattoa levitetään kun Unmonday saapuu kaupunkiin.


UnMonday 4.3
Unmonday 4.3 -kaiutin

Unmondayn kaiutin näyttää vieläkin enemmän kukkaruukulta kuin Logitechin Z50 ja toivottavasti myös soi paremmin. Olin itsekin innostunut kapistuksesta kun näin sen joukkorahoituksessa. Muotoilu on ihan jeppis, ei ehkä räjäytä tajuntaa, mutta kelpaisi omalle pöydällenikin kyllä mainiosti.   Se mikä tekee kaiuttimesta kiinnostavan on kuitenkin mahdollisuus käyttää kahta kaiutinta stereona tai jopa viittä kaiutinta monikanavaääneen Applen langattoman Airplay-tekniikan avulla. Airplay-äänen saa lähettyä Apple TV:stä, iLaitteista, uudemmista Applen tietokoneista, Windowsin iTunesista ja lisäsoftilla myös muista laitteista. Unmondayn saa toimimaan haluamassaan äänikanavassa kierittelemällä sitä sopivalle kyljelle.

UnMonday takaa päin
UnMonday takaapäin

Meinasin kuitenkin pudota penkiltä kun näin hinnan, noin 700 euroa kappale! 5 kaiuttimen kotiteatterille tulee siis hintaa 3500 euroa. Laite on sen verran hintava, että tuskin kovin moni pääsee niitä kierittelemään. Nelinumeroisia summia äänentoistoon upottavat ovat yleensä melko ronkeleita toistovehkeidensä suhteen. Luultavasti laite löytää paikkansa enemmänkin sellaisten kotoa jotka ovat valmiita upottamaan 700 euroa langattomaan toistimeen kunhan se näyttää kivalta. Mikäli haalii huippuluokan äänentoistoa eikä langattomuus ole ehdoton vaatimus, saa samalla kappalehinnalla esimerkiksi myöskin kotimaisen, Harri Koskisen muotoileman, Genelec G Three -kaiuttimen jonka ulkonäkö tuntuu miellyttävän naisväkeä ja äänenlaatu hivelee korvia.

Toki Geneleccien lisäksi reissukaiutinta havitteleva joutuu hankkimaan erillisen laitteen, onneksi tarjontaa piisaa eri hintaluokissa. Aika harvaan saa kuitenkin näin päheää kuljetuslaukkua, mutta tästäkin saa köyhtyä kaksi ja puoli sataa euroa.

UnMondayn nahkalaukku
Unmondayn nahkalaukku on komea mutta kallis

Sen enempiä pohdiskelematta olin ajatellut laitteen hinnaksi jotain kahden ja kolmen sadan euron väliltä. Stereopari alle 500 eurolla ei kuulostaisi laisinkaan pahalta. Toki laite sisältää melkoisesti elektroniikkaa, mutta ei mitään sellaista mitä ei olisi halvemmissakin laitteissa jo nähty. Airplayn käyttö taitaa vaatia jotain lisenssimaksuja ja kyllähän se laadukas elementtikin aina jokun euron maksaa. Ihan halvimmasta päästä ei liene keraaminen kotelokaan, mutta silti hinta yllätti. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan että löytyykö riittävästi ostajia joilla on kukkaro kunnossa.

Omaan budjettiini nämä eivät sovi, mutta silti olisi kiinnostavaa päästä näkemään ja erityisesti kuulemaan Unmondaytä luonnossa. Erityisesti monikanavatoiston toimivuus kiinnostaa. Airplay-toisto voi pistää langattoman verkon koville, mutta toisaalta liiat kaiuttimet voi kerätä pois kun monikanavaääntä ei tarvita. Mikäli äänenlaatu on kunnossa, on Unmondayllä hyvät mahdollisuudet pärjätä langattomien toistimien premium-luokassa. Edellytykset hyvälle äänentoistolle löytyvät jos elementti ja pääteastie ovat laadukkaat, keraaminen kotelokaan ei liene kovin kova resonoimaan.

Täytyy siis käydä kuuntelemassa laite heti ensi tilassa. Ja laitetaan nyt vielä lopuksi yksi kuva, on se kuitenkin niin hieno ja nettisivulla oli hyvä mediapankki. Ei pääse haukkumaan pakkausdesigniäkään.


14 kommenttia:

 1. Toi elementti mitä noissa käytetään on kyllä erinomainen. Mulla on itselläni Markaudion Alpair isoimmat elementit olkkarissa isoissa torvissa ja voin kyllä sanoa että soi hienosti. Noi on saman fiman tekemät mitkä tossa on. Tossa on varmaan oiottu vastetta sähköisesti alapäästä kun on noin pieneen koteloon survottu toi. Mutta ei noi mitkään luukutus kaiuttimet olekaan. Kalliit noi on kyllä...

  VastaaPoista
 2. Joo, veikkaan et toi tekniikka nostaa hintaa. Sitähän on aika reilusti. No, jos äänenlaatu on kohdillaan niin ei toi vielä superpaha ole kahdelle kaiuttimelle. Surroundiin kyllä.

  VastaaPoista
 3. No ei superpaha, mutta taidan silti hommata ne Genelecin M030:t. :P

  VastaaPoista
 4. Eipä taida kirjoittaja olla ollut paljoa tekemisissä laatukaiutinten kanssa (olettaen että Unmonday todella on sellainen). 700 €:n kappalehinnassa ei ole mitään ihmeellistä, jos komponentit ovat korkealuokkaiset, ja muu rakenne ja viimeistely samaa tasoa.

  "Luultavasti laite löytää paikkansa enemmänkin sellaisten kotoa jotka ovat valmiita upottamaan 700 euroa langattomaan toistimeen kunhan se näyttää kivalta. Mikäli haalii huippuluokan äänentoistoa eikä langattomuus ole ehdoton vaatimus, saa samalla kappalehinnalla esimerkiksi myöskin kotimaisen, Harri Koskisen muotoileman, Genelec G Three -kaiuttimen jonka ulkonäkö tuntuu miellyttävän naisväkeä ja äänenlaatu hivelee korvia."

  Yllä kirjoittaja johdattaa lukijaa ajattelemaan, että Genelec G Threen äänenlaatu on Unmondayta parempi (välttäen kuitenkin sanomasta suoraan niin). Kirjoittaja ei kuitenkaan ole jutusta päätellen kuunnellut Unmondayta, joten tarjottu mielikuva on perustelematon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä taida kommentoija itsekään taida olla ollut missään tekemississä laatukaiuttimien saatikka Unmondayn kanssa?

   Kommentoija johdattelee ajattelemaan että hän tietäisi asiasta jotain enemmän mutta tarjoaa sen sijaan itsekin pelkkää sanahelinää eikä mitään konkreettista tietoa asiasta.

   Tein arvioni olemassa olevien tietojen perusteella enkä missään vaiheessa väittänytkään kuunnelleeni kaiuttimia vaan ihan selvällä Suomen kielellä kirjoitin käyväni kuuntelemassa mokomat kunhan niitä jostain löytyy. Seuraavaksi piirrän kuvan että tulee kaikille selväksi.

   Kommentoija siis kyseenalaistaa spekulaationi omalla spekulaatiollaan mutta välttelee sanomasta oikeastaan yhtään mitään.

   Jos kuitenkin kommentoija on kuunnellut Unmondaytä ja vertaillut niitä vaikkapa Genelecin G Threehen niin kuulisin mielelläni lisää asiasta. Ilmeisesti ei kuitenkaan ole koska ei sitä vaivautunut mainitsemaan asiasta.

   Ja toisaalta, jos kaiutinta kuulematta väittäisin että se olisi parempi kuin Genelecin G Three, niin varmasti minua pidettäisiin täytenä idioottina. Kommentoija kuitenkin olettaa että firma joka tekee ensimmäisen kaiuttimensa, pesee alan arvostetun huippufirman ihan tuosta vaan. Mahdotontahan se ei ole, mutta epätodennäköistä. Enkä myöskään väittänyt G Threen olevan parempi, mutta kerroin sen olevan samassa hintaluokassa ja tarjoavan erinomaista ääntä.

   Ja kommentoijan mielestä mielikuva on perustelematon vaikka ensinnäkin, tämä on minun blogini ja minun mielikuvani jonka myös perustelin kirjoituksessani. En missään vaiheessa väittänytkään sitä miksikään absoluuttiseksi totuudeksi, kyseessä oli arvio mikä näytti kyllä olevan selvä muille kommentoijille. Kirjoitin myös että edellytykset hyvälle äänentoistolle ovat olemassa mutta se taisi kommentoijalta jäädä taas täysin huomaamatta kun piti päästä pätemämään.

   Jos haluaa dissata ja päteä, niin kannattaa ensinnäkin ymmärtää lukemansa ja sen jälkeen olla jotain konkreettista sanottavaakin. "Olet väärässä, yhyy" ei riitä jos ei sille ole mitään perusteita.

   Poista
  2. "Eipä taida kommentoija itsekään taida olla ollut missään tekemississä laatukaiuttimien saatikka Unmondayn kanssa?"

   Kommentissani en sano suoraan tai anna rivienkään välissä mitenkään ymmärtää, että olisin ollut tekemisissä Unmondayn kanssa. Päin vastoin, tuon epäsuorasti, mutta aika selvästi esille (sanomalla "olettaen että Unmonday todella on sellainen [laatukaiutin]"), ettei minulla ole lähempää kokemusta Unmondaysta. Mikään aiemmassa kommentissani sanomani ei myöskään riipu siitä, olenko ollut tekemisissä Unmondayn kanssa. Laatukaiutinten kanssa olen ollut tekemisissä ainakin sen verran kuin kommenttiani varten on tarpeen, eli tietääkseni, että 700 euroa ei ole paljon laatukaiuttimesta (mikä kohta muuten tarkalleen ottaen aiemmassa kommentissani mielestäsi kertoo, etten ole ollut tekemisissä laatukaiuttimien kanssa – itse en sellaista kohtaa löydä). Edellä mainitsemani asiat huomioon ottaen minun on vaikea nähdä paljoakaan mieltä aloitusvirkkeessäsi.

   "Kommentoija johdattelee ajattelemaan että hän tietäisi asiasta jotain enemmän mutta tarjoaa sen sijaan itsekin pelkkää sanahelinää eikä mitään konkreettista tietoa asiasta.

   Mahdammeko puhua samasta kommentista? Aiempi kommenttini sisältää pelkistetysti kaksi asiaa: ihmetykseni siitä, että pidät 700 euroa kalliina hintana oletetusta laatukaiuttimesta, ja siitä, että rivien välissä ilmaiset oletuksen Genelec G Threen paremmasta äänenlaadusta. Ensimmäiseen ihmettelyyn riittää se, että on karkeasti selvillä laatukaiutinten hintatasosta, ja tuolla tiedolla ei tietenkään paljon hifi-piireissä brassailla... Toiseen ihmettelyyn ei tarvita hifi-tuntemusta lainkaan, vaan riittää pelkästään ymmärrys siitä, että kaiutinta kuuntelematta tai runsasta ja kohtuullisen arvovaltaista toisen käden tietoa omaamatta ei voi järkevästi väittää (tai antaa ymmärtää), että jokin toinen saman hintaluokan kaiutin on äänenlaadultaan parempi.

   "Tein arvioni olemassa olevien tietojen perusteella..."

   Kirjoituksesta ei käy ilmi, minkä "olemassa olevien tietojen" perusteella vihjaat Genelec G Threen olevan äänenlaadullisesti Unmondayta parempi.

   "...enkä missään vaiheessa väittänytkään kuunnelleeni kaiuttimia, vaan ihan selvällä Suomen kielellä kirjoitin käyväni kuuntelemassa mokomat kunhan niitä jostain löytyy."

   En minäkään väittänyt, että olet kuunnellut niitä. Minkään aiemmassa kommentissani sanomani asian paikkansa pitävyys ei myöskään ole riippuvainen siitä, väititkö kuunnelleesi kaiuttimia vai et. Jälleen lauseestasi puuttuu relevanssi (eli se on sitä sanahelinää, josta moitit aiempaa kommenttiani).

   "Kommentoija siis kyseenalaistaa spekulaationi omalla spekulaatiollaan mutta välttelee sanomasta oikeastaan yhtään mitään".

   Listataanpa tähän muutama "spekulaatio" kirjoituksestasi:

   - Niin pöllöä ideaa ei olekaan etteikö suomalainen lehdistö jaksaisi hehkuttaa sitä kunhan se keksitään Suomessa.
   - Meinasin kuitenkin pudota penkiltä kun näin hinnan, noin 700 euroa kappale!
   - Laite on sen verran hintava, että tuskin kovin moni pääsee niitä kierittelemään.
   - Luultavasti laite löytää paikkansa enemmänkin sellaisten kotoa jotka ovat valmiita upottamaan 700 euroa langattomaan toistimeen kunhan se näyttää kivalta.
   - Toki laite sisältää melkoisesti elektroniikkaa, mutta ei mitään sellaista mitä ei olisi halvemmissakin laitteissa jo nähty.

   Kutsuisin yllä olevia esimerkkejä spekulaation sijaan köykäiseksi mielikuvamaalailuksi. En ymmärrä, mitä blogisti Laasonen tarkoittaa spekulaatioillani, sillä en aiemmassa kommentissani spekuloi mitään, vaan esitän kaksi aika selkeää blogikirjoituksen puutteita koskevaa väitettä. [jatkuu...]

   Poista
  3. Olisi ollut reilua ja hyvän tavan mukaista kertoa tällä kommenttipalstalla (perusteluineen), että vastineeni on jätetty julkaisematta. Syy julkaisemattomuuteen lienee tosin aika selvä meille kummallekin: asiallinen vastineeni olisi näyttänyt omasi sinä mitä se on: kiukun huonosti kätkevää sinne tänne huitelua, joka ei millään järkevällä tavalla kohdistu alkuperäiseen kommenttiini. No, eivätpä omatkaan puheeni tuossa iässä olleet aina niin tasokkaita :-)

   Jätän nyt tämän asian taakseni. Hyvää jatkoa.

   Poista
 5. [...jatkoa] "Jos kuitenkin kommentoija on kuunnellut Unmondayta ja vertaillut niitä vaikkapa Genelecin G Threehen niin kuulisin mielelläni lisää asiasta. Ilmeisesti ei kuitenkaan ole koska ei sitä vaivautunut mainitsemaan asiasta."

  Mikään mitä aiemmassa kommentissani sanoin ei ole riippuvainen siitä, olenko itse kuunnellut mainittuja kaiuttimia.

  "Ja toisaalta, jos kaiutinta kuulematta väittäisin että se olisi parempi kuin Genelecin G Three, niin varmasti minua pidettäisiin täytenä idioottina."

  Joku voisi pitää sinua täytenä idioottina jo siksi, että näet yllä olevalla virkkeellä olevan jotain relevanssia tässä käsittelemämme asian kannalta.

  "Kommentoija kuitenkin olettaa että firma joka tekee ensimmäisen kaiuttimensa, pesee alan arvostetun huippufirman ihan tuosta vaan."

  No nyt menee jo erikoiseksi. Missä aiemman kommenttini kohdassa väitän tai annan ymmärtää mitään tällaista? Enhän sano enkä edes vihjaa Unmondayn laadusta mitään.

  "Enkä myöskään väittänyt G Threen olevan parempi..."

  Eipä lukijalle juuri muunlaista kuvaa seuraavasta tekstiotteesta voi jäädä:

  - Luultavasti laite löytää paikkansa enemmänkin sellaisten kotoa jotka ovat valmiita upottamaan 700 euroa langattomaan toistimeen kunhan se näyttää kivalta. Mikäli haalii huippuluokan äänentoistoa eikä langattomuus ole ehdoton vaatimus, saa samalla kappalehinnalla esimerkiksi myöskin kotimaisen, Harri Koskisen muotoileman, Genelec G Three -kaiuttimen jonka ulkonäkö tuntuu miellyttävän naisväkeä ja äänenlaatu hivelee korvia.

  "Ja kommentoijan mielestä mielikuva on perustelematon vaikka ensinnäkin, tämä on minun blogini ja minun mielikuvani jonka myös perustelin kirjoituksessani."

  Kritisoin aiemmassa kommentissani kahta asiaa: väitettäsi Unmondayn korkeasta hinnasta ja selvää vihjaustasi Genelecin G Threen äänenlaadullisesta paremmuudesta. Näitä kahta asiaa et perustele kirjoituksessasi.

  Ensimmäisessä kommentissani esittämäni kritiikki vaikuttaa saaneen sinut aika lailla tuohduksiin. Mielestäni siihen ei ole mitään syytä, sillä arvosteluni on mielestäni hyvin perusteltu. En myöskään kritisoi lähellekään koko artikkelia, vaan vain kahta nimenomaista seikkaa. Muuten kirjoitus on mielestäni OK, ja luin sen mielelläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et kritisoinut koko artikkelia vaan minua henkilökohtaisesti sanomalla heti alkuun etten taida tietää laadukkaista kaiuttimista mitään. Eli toisin sanoen olit sitä mieltä että puhun täyttä potaskaa ja samalla tulit kritisoineeksi myös koko artikkeliani.

   Toisen osapuolen solvaaminen ei ole kovin hyvä keskustelunaloitus (vaikka sen jälkeen tulisi miten hyviä perusteluja). Minä vastasin vain vastasin samalla mitalla (vaikka niin ei saisikaan koskaan tehdä).

   En myöskään päivystä joka sekunti valvomassa kommentteja vaan hyväksyn niitä silloin kun minulla on myös aikaa vastata niihin. Jos tämä ei sinulle sovi niin kannattaa suunnata muihin blogeihin.

   Mikäli käyt kommentoimassa ihmisten blogeja ja odotat asiallista keskustelua niin kannattaa itsekin keskustella asiallisesti, ei pelkästään odottaa sitä muilta. Ei minulla muuta.

   Poista
  2. Ja on aika erikoista peräänkuuluttaa hyviä tapoja kun ei vaivaudu niitä itsekään noudattamaan.

   Ihan vinkkinä että jos olet sitä mieltä että kirjoitus oli ok mutta olet joistakin kohdista eri mieltä, niin voit aloittaa vaikkapa näin: "Ihan hyvä kirjoitus, mutta olen eri mieltä parista kohtaa..."

   Poista
 6. Stadin Stockalla näyttäisi olevan kuunneltavissa.
  " Retail news for #Finland! #Unmonday Model 4.3 now available at #Stockmann, Helsingin keskusta. "

  VastaaPoista
 7. Tervehdys kaikille Unmondayn puolesta. Ville olet erittäin tervetullut kuuntelemaan Model 4.3 kaiuttimia tositoimissa toimistollemme Hernesaareen. Halutessasi voit laittaa mailia osoitteeseen support@unmonday.com ja kuuntelusessio järjestyy pikaisellakin aikataululla. Sama pätee myös muihin Model 4.3:sta kiinnostuneisiin.

  Terveisin,

  Jukka / Unmonday

  VastaaPoista
 8. Kiitos kutsusta!

  Nyt kun on muuttokiireet saatu alta, niin suuntaan varmaan taas jossain välissä Helsingin suuntaan.

  VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.