maanantai 16. joulukuuta 2013

Yksityisyys huolettaa autoilijaa

Jorma Ollilan ja iloisten veikkojen klubi on väläytellyt autoille sateliittipohjaista seurantaa ja sekös on saanut ihmiset huolestumaan. Mutta älkää toki olko huolissanne sanon minä.

Kun mennään nettiin, siellä ei mikään saa maksaa mitään ja näin antaudutaan kaikelle mahdolliselle seurattavaksi. Taskussa pirisee Powered by Google NSA -luuri ja harmiton taskulamppusovellus lähettää käyttäjästä tietoa vaikka sitä kuinka yrittäisi kieltää. Kävitkö pankkiautomaatilla, muistithan hymyillä kameralle. Ei myöskään kannata puristella finnejä kauppakeskuksen hissin peiliin, joku voi tarkkailla sinua. Takseissa on on jo pitkään ollut gps-laitteet ja enenevissä määrin myös kamerat. Kun ostat bussilipun pankkikortilla, tallentuu jonnekin tieto että kuka on menossa ja minne. Nfc ei ole lyönyt vielä itseään läpi huippunäppäränä maksutapana, mutta pikku siruja on helppo kätkeä ties minne.

Mutta eihän näitä tietoja kerätä kootusti tai käytetä väärin (mitä nyt NSA ja muut tiedustelupalvelut ihan pikkuisen) toisin kuin autojen järjestelmää mitä isovelisuomi alkaa välittömästi hyödyntämään ihmisten kyttäämiseen. Veikkaisin että vuonna 2025 keskivertokansalainen on vuorannut itsensä sellaisella määrällä elektroniikkaa että tietovuodoista voidaan lukea kaikki biorytmistä alkaen. Kalsareista löytyy nfc-siru joka kertoo koska ne pitää vaihtaa ja kiinalainen pesukone lähettää tiedot kotimaahansa.

Luultavasti vuonna 2025 yksityisyys käsitteenä tunnetaan lähinnä historiankirjoista. Syy siihen on pitkälti omamme, myimme sen ja vieläpä halvalla. Vakoilu hiipi elämäämme ihan varkain koska halusimme toisaalta kaiken ilmaiseksi ja toisaalta haluamme olla aina ja kaikkialla yhteydessä kaikkiin ja kaikkialla. Kun internet oli vielä nuori, sinne ei ollut kehittynyt hyviä tapoja hoitaa maksuliikennettä ja kaikesta tuli ilmaista. Ja vaikka aikaa kului, ilmaisesta ei haluttu luopua. Piti alkaa mainostamaan. Ja pikkuhiljaa meille rakentui järjestelmä joka tarkkailee meitä, kerää tietoa, analysoi ja tallettaa sen. Ja koska tietoa piti saada aina vain lisää ja lisää, piti meidät houkutella jakamaan enemmän itsestämme. Veikkaan että ilmaiset lounaat tarjottiin alunperin ihan viattomin kaupallisin perustein ja tiedustupalvelut istuivat valmiiseen pöytään kun äkkäsivät millaiset tietovarannot oli kyseessä.

Nykyään on hyvin vaikeaa tehdä oikeastaan mitään jättämättä jälkiä. Esimerkiksi käteistä rahaa lienee mahdotonta saada kulkematta kameroiden ohitse. Ainakaan rehellisin keinoin. Jos yksityisyys huolettaa, niin älypuhelinta ei myöskään kannata missään nimessä hankkia. Ei Applea, Googlea tai mitään muutakaan. Edes Nokiaa vaikka niitä kuulemma joskus ihan Suomessakin tehtiin.

Autoverosuunnitelmissa on siis turha olla huolissaan yksityisyydestään. Ennemmin olisin huolissani siitä että järjestelmä tilataan joiltakin niiltä tavanomaisilta toimittajilta kovaan ylihintaan ja sitten se ei toimi. Tai sitten ihmisten tiedot voi jonkun pikku virheen takia lukea selkokielisinä suoraan netistä.

Ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin veikkaan että moni murisee asiasta sen takia kun epäilee että sitten ei voi enää päästellä menemään härskiä ylinopeutta jäämättä kiinni. Kukaan ei vaan kehtaa sanoa sitä ääneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.