torstai 23. tammikuuta 2014

Hifilaitteet ja suhteellisuudentaju

Moni on varmasti sitä mieltä että otsikon asioilla ei ole oikein mitään tekemistä toistensa kanssa. Eikä aina olekaan. Ei liene kovin oleellista pohtia vaikkapa flac:in ja 256 kb/s aac:n soundillisia eroja jos edes kaiuttimien sijoittelu ei ole kunnossa.


Kirjoittaessani eilistä juttua kaiuttimista tv-tasolla aloin pohtimaan että joskus tosiaan kannattaisi käyttää enemmän järkeä kuin rahaa. Se on aina murheellista nähtävää kun tonnin kajarit on vain roiskaistu jonnekin hyllyn reunalle epäsymmetrisesti. Tietyssä iässä miespuolinen ihminen haluaa yleensä hankkia itselleen hienot stereot vaikka ei ymmärtäisikään niiden päälle mitään. Ja jossain vaiheessa ne sitten saavat lähteä tai ainakin niiden elintilaa leikataan.

Jos kuuntelee musiikkia, on toki järkevää hankkia hyvät stereot. Toki kannattaa miettiä paljonko rahaa niihin laittaa jos ei ole hifiharrastaja. Tietyn pisteen jälkeen laitteiden erot alkavat helposti olla makuasioita. Mieluummin hankkii kompaktin setin mikä on helppo sijoittaa oikein kuin että ahnehtii koossa, ellei sitten arvosta enemmän äänen määrää kuin laatua.

Joku joskus väitti että 60 % äänenlaadusta riippuu kaiuttimien sijoittelusta. En tiedä pitääkö se ihan paikkaansa, mutta hyvin paljon merkitystä sillä on. Ainakin jos kuuntelee keskittyneesti eikä soita pelkästään taustamölyä. Hyvää tilantuntua on mahdoton saavuttaa mikäli kaiuttimet ovat miten sattuu. Jos stereot ovat hyvin kohdillaan, ei kuuntele pelkästään musiikkia vaan myös sen soundia. Toiset nauttivat siitä enemmän kuin toiset. Hyviä kaiuttimia ei kuitenkaan pidä haaskata huonolla sijoittelulla. Olen toki itsekin joutunut syyllistymään siihen, mutta olen tiedostanut asian sekä "kärsinyt" siitä. Kärsinyt siis sillä tasolla kun ajattelin että miten paljon parempi soundi olisi jos kaiuttimet olisivat olleet paremmassa paikassa. Nyt onneksi kaiuttimet ovat optimisijoituksella.

Olen kiivennyt äänentoistoasioissa tyvestä puuhun. Aloittelin jos suoraan sanotaan aika romuilla laitteilla. Ja kun budjetti oli pieni, hankin käytettyjä tai alennuksessa olevia laitteita. Siinä oppi arvostamaan jokaista pientä pykälää minkä siirtyi ylöspäin. Ja jos nyt ostaisin vaikka uudet kaiuttimet, en osta sen takia että on kiva ostaa tai sen takia että olisi hienommat stereot. Uuden laitteen pitää tuoda ääneen jotakin mikä vanhasta puuttui. Nykyisissä kaiuttimissani on vajausta bassopäässä ja auktoriteetissa.

Mutta jos marssii suoraan hifiliikkeeseen ja ostaa tonnin stereot sen perusteella mitä myyjä suosittelee tai mitkä nyt sattuivat voittamaan jonkun testin, on se kuin ostaisi 100 euron pullon viiniä miettimättä sen kummemmin että sopiiko se ruoan kanssa tai sattuuko erityisesti pitämään sen tyyppisestä. Kyseinen henkilö voisi päästä itseään tyydyttävään lopputulokseen myös 10 euron viinillä tai 400 euron stereoilla.

Ja sitten ovat tietysti ne joilla on perusasiat huonolla tolalla, kaiuttimet on roiskittu sinne sun tänne ja laitteisto on epäbalanssissa tai vain yleisesti ottaen vaatimaton. Sitten kuitenkin vertaillaan erilaisten äänitiedostojen eroa kuin niiden vaikutus olisi kovinkin suuri. Yhtä hyvin voisi pohtia että pitäisikö Saarioisten maksalaatikon reseptiin lisätä aavistuksen verran suolaa. Eron saattaa huomata, mutta lopputulos on silti kehno.

Jokainen tietysti tyylillään, mutta toisaalta on järkevää ottaa olemassa olevista laitteista kaikki irti ja miettiä hieman tarkemmin hankintojaan. Itse myös nautin asioiden harrastamisesta enemmän jos ymmärrän jotakin asian päälle. Siis jotakin muutakin kuin mitä hintalapussa lukee.

edit: Koska artikkeli on aiheuttanut hieman väärinkäsityksiä niin havainnollistan asiaa kuvin. Oikeastaan se olisi pitänyt tehdä heti alkuunsa mutta olin laiska. Pyrin välttämään väärinkäsityksiä ja myös tuottamaan laadukasta sisältöä (hieno sana jota lipevät markkinamiehet rakastavat) joten häpeillen nyt korjailen artikkeliani. Olen nähnyt kaikkia esimerkkieni asetteluja luonnossa (tosin ei välttämättä aina television kera). En pelkästään Philips-minihifien, mutta myös hyvien hifikaiuttimien kanssa. Ensimmäisten kanssa tosin omituinen asettelu on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Minihifienkin ääni voi kuitenkin kuulostaa siedettävältä jos ne asettelee symmetrisesti oikealle korkeudelle ja kytkee kaikenmaailman Mega Bass EQ:t pois käytöstä.

Hylly/jalustakaiuttimet eivät kuulu lattialle.
Lattiasijoitus saa basson helposti kumisemaan ja lattiaheijastukset sotkevat ääntä. Diskanttikin osoittaa lähinnä nilkkoihin.

Hyvin surullinen, mutta luonnossa tavattu asettelu.

Se ei varsinaisesti paranna lopputulosta jos toinen kaiutin nostetaan ylös. Äänikuva ei ole yhtenäinen.

Ratkaisu edelliseen.
Mikäli molemmat kaiuttimet eivät mahdu tasolle, kannattaa toinen nostaa jalustan tai edes jakkaran päälle. Nyt molempien kaiuttimien ääni saapuu korviin samaan aikaan eikä lattiasijoitus väritä ääntä.

Takakaiuttimien sijoittelu ei ole ihan niin kriittistä...

... mutta symmetrinen asettelu ei olisi pahitteeksi. Toki hyvissä kotiteatterivahvistimissa on mahdollisuutta säätää takakanavien viivettä jolloin etäisyyksien eron aiheuttama vaihe-ero saadaan poistettua mutta lattiasijoituksen haittoja se ei korjaa. Huonekorjain saattaa jo vähän korjatakin. Toisaalta takakanaviin ei yleensä ajeta mitään maanjäristysbassoja tai tärkeää ääni-informaatiota kuten puhetta. Myöskin ihmisen korvaläpyskät ovat muotoutuneet kuulostelemaan ääniä juurikin edestä päin. Ja mikäli kuuntelet keskittyneesti Telarcin jazz-äänitystä, luultavasti takakanavat eivät ole edes käytössä. Itse en ole stereomiehiä, joten takakanavien sijoittelu ei ole päälimmäisenä mielessä.

Muistelen vain erästäkin tapausta reilu 10 vuoden takaa kun kaveri päätti tehdä kotiteatterin äitinsä olohuoneeseen. Laitteet olivat paremmat kuin kellään muulla kaveripiiristämme siihen aikaan, Wharfedalea, Maranzia, Relliä... Sijoittelu vain oli samaa luokkaa kuin ylempänä olevissa kuvissa.

Genelecin ohjekirjassa on hyviä havainnekuvia.

Kuvat: Minä itte paitsi eka kuva joka on openclipartista Public Domain -lisenssillä joten sillä saa tehdä ihan mitä haluaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.