keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Kaiuttimet tv-tasolla

Mikäli ei omaa erillistä kuunteluhuonetta tai kunnon mancavea, käy helposti niin että joutuu sijoittamaan kaiuttimet tv-tasolle tai työpöydälle. Se tuo ääneen omat ongelmansa.

Varsinkin heppoisemmat tasot tykkäävät alkaa herkästi resonoimaan. Voit tutkia tätä laittamalla käden tv-tason pinnalle kun soitat musiikkia vähän reippaammin. Jos tv-taso tuntuu selvästi resonoivan, kannattaa asialle tehdä jotain. Oma massiivipuinen tv-tasoni on onneksi suhteellisen tukeva ja Genelec 6010A -kaiuttimissani on tymäkästä kumista valmistetut Iso-Pod -jalustat.

Genelec 6010A Iso-Pod
Genelec 6010A ja Iso-Pod -jalusta

Kumi onkin erinomaisen hyvä tapa eristää kaiutin alustastaan. Silent Peaks SPK Isolatorit koostuvat kumista, ohuesta metallilevystä ja tiheästä vaahtomuovista. Ainakin arvostelujen ja kommenttien perusteella ne myös toimivat erinomaisesti. Näitä ei kuitenaan välttämättä löydy naapurin hifiliikkeestä ja hintakin voi tuntua kovalta valmistusmateriaaleihin nähden.

Silent Peaks SPK Isolator

Huomattavasti edullisempi vaihtoehto on Thomannin Iso-Padit jotka koostuvat kokonaan vaahtomuovista. Iso-Padeja löytyy muutamaa eri kokoa ja hintaa alle 20 euroa plus toimituskulut. Arviot ainakin Thomannin omilla sivuilla ovat hyviä ja nämä riittävät varmasti vaatimattomammalle kuuntelijalle. Iso-Padien kanssa on myös mahdollista vaikuttaa kaiuttimen kulmaan mikä voi olla eduksi.

the t.akustik Iso-Pad 5
the t.akustik Iso-Pad 5

Jos rahaa ei ole kovin paljoa käytössä, voi käyttää luovuuttaan ja vähän askarrella. Vaikka kaiuttimet olisivat halvat ja vaatimattomat, niiden eristäminen resonoivasta alustasta ei ainakaan pahenna ääntä. Alustaksi voi kokeilla esimerkiksi halpaa hiirimattoa (Biltemassa 1,49 euroa) tai jos autotallista löytyy paksua kumimattoa, voi siitä leikellä sopivan palan. Esimerkiksi Motonetin roiskeläppäkumi on tuhtia tavaraa. Tiettävästi tässä tarkoituksessa on myös käytetty auton sisätilan matoista leikeltyjä paloja. Mikäli nurkissa pyörii erilaisia materiaaleja, voi helposti kokeilla mikä toimii parhaiten. Niitä voi myös vapaasti yhdistellä. Toki jos sattuu asustelemaan jonkinlaisen asuinkumppanin kanssa, haisevasta kumimatosta olohuoneessa saattaa tulla sanomista.

Bilteman hiirimatto

Mikäli kaiuttimesi ovat tv-tasolla, työpöydällä tai muulla vastaavalla tasolla, niiden akustinen eristäminen alustasta voi tuottaa paremman äänen hyvinkin edullisesti. Ja toisin kuin esimerkiksi kaapeleiden nostaminen Lego-palikoiden varaan, tälle on olemassa ihan tieteelliset perusteet. Paksummalla alustalla pystyt myös nostamaan kaiuttimia lähemmäs optimaalista korkeutta.

Itse lähdin pohtimaan asiaa sen takia että lähitulevaisuuden suunnitelmissa on vaihtaa pikkuiset 6010A:t isompiin, luultavasti M030-malliin. Komposiittikuorisessa M030:ssa ei kuitenkaan ole Iso-Pod -jalustaa joten niitä varten pitää kehittää joku muu ratkaisu.

Edit: Nyt on kaiuttimet vaihdettu ja niihin tein jalustat puusta ja roiskeläppäkumista: DIY jalustat Genelec M030

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.