maanantai 6. tammikuuta 2014

Olympus PENille jalusta

Kovista suunnitelmista huolimatta en ole vielä saanut hommattua mitään sopivaa jalustaa. Jalusta ei saisi "painaa tonnia" mutta ei myöskään "maksaa tonnia".

Isoa ja raskasta jalustaa ei jaksa koskaan ottaa mukaan mutta toisaalta halvan rimpulan kanssa menee äkkiä hermot. Jalusta ei myöskään sovi kovin hyvin omaan kuvaustyyliini, kuskaan kameraa yleensä huomaamattomasti tavallisessa olkalaukussa. Tai paremminkin olen laittanut kameran laukkuineen toisen laukun sisään. Sieltä se sitten tulee tarvittaessa nopsasti ulos kun näen jotain kiinnostavaa. Jalustalle olisi kuitenkin tarvetta jos satun lähtemään kuvaamaan hämärämpään aikaan. Myös kotonani ottamiin sisäkuviin se toisi lisää terävyyttä, asunnossani kun on kauttaaltaan aika hämärää. Työpaikan studiosta taas löytyy jämäkkä Manfrotton jalusta. Jalustan tarve olisi siis arviolta ehkä 10% kuvista.

Valokuvausta, kameroita tai jopa molempia harrastavilla kavereillani tuppaa olemaan huomattavasti järeämpi ja painavampi kalusto joten heiltä ei välttämättä vinkkejä heru. Joillakin on reissukäyttöä varten monopodi, mutta sellainen ei oikein innosta eikä se olisi kotikäytössäkään kovin hyvä. Onneksi internetin ihmeellinen maailma tuli avuksi.

Pienen tutkailun jälkeen päädyin jälleen kerran Matti Sulannon Sulantoblogiin. Matilla oli ollut kokeiltavanaan Taiwanilaisen Siruin hiilikuituinen T-025 -jalusta. Jalusta vaikutti asialliselta, hintakaan ei ole ihan karmea, tosin satasen halvemmalla saa alumiinisen T-005:n joka on 200 grammaa painavampi ja kantaa 2 kiloa vähemmän. Luultavasti tyydyn jälkimmäiseen, 200 gramman painoero tuskin omassa käytössäni muodostuu ongelmaksi enkä oikein osaa kuvitella että 4 kilon kantavuus tulisi ongelmaksi PEN E-PM1:n kanssa, itse runko kun painaa akun kera vain 265 grammaa. Jos omistaisin täysikokoisen järkkärin ja järeämpiä putkia, katselisin luultavasti jotain muuta jalustaa.

Sirui T-005 mustana

Liikun kuitenkin pääasiassa jalan ja julkisilla, joten haluan pitää kalustoni kompaktina. Filosofiaani kuuluu myöskin että ei himoita kalleinta ja parasta vaan pyritään samaan hyvä lopputulos järkevällä rahamäärällä. Toimituskuluineen reilu 100 euroa maksava T-005 sopii siihen oikein mainiosti. Runkoon ja optiikkaan on tällä erää kulunut reilu 300 euroa ja siihen nähden olen lopputulokseen oikein tyytyväinen.

Ja tässäpä onkin oiva tilaisuus taas kerran palkita itseään (minä se niin tykkään siitä). Jos onnistun olemaan tammikuun juopottelematta, hommaan itselleni Siruin jalustan. That's a deal.

Ja pistetään loppuun vielä hotellihuoneessa ihan käsivaralta otettu otos. Tässä oli tarkoitus ihmetellä PENin kökköä laturia.

Sigma 30/2.8
1/125 s, f3.5, ISO 200

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.