keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kommentointi blogissa

Blogissani on kommentointi käytössä ja olen julkaissut tähän mennessä joka ikisen kommentin jota en ole epäillyt spämmiksi. En kuitenkaan aina julkaise kommentteja heti. 


Aina ei yksinkertaisesti ole aikaa ja toisaalta haluan lukea kommentit tarkkaan ja tarvittaessa vastata niihin. Samasta syystä en lue sähköposteja ellen ehdi reagoimaan niihin. Minusta se on ihan hyvä systeemi, yleensä asiat eivät ole niin ajankohtaisia että siitä ei synny haittaa ja uusimmat kommentit näkyvät kuitenkin sivupalkissa. Minulla on kaikenlaista muutakin puuhaa eikä blogi ole ollut viime aikoina muutenkaan ykkösprioriteettina (se näkyy jo lukijamäärissänikin). Joidenkin mielestä kommentteihin pitää kuitenkin reagoida heti ja he varmaan tekevätkin niin omissa blogeissaan.

Pienen rajanvedon aion nyt kuitenkin vetää tästä eteenpäin. En aio enää julkaista kommentteja joissa mennään henkilökohtaisuuksiin, eli pysytäänpä siis aiheessa. Jos ihminen aloittaa kommenttinsa solvaamisella tai henkilökohtaisella vähättelyllä, hän ei ansaitse kommenttiaan julki koska se ei ole hyvien tapojen mukaista eikä tarjoa muille lukijoille mitään hyödyllistä, keskustelu korkeintaan ajautuu väärille raiteille. Ja jos sen jälkeen on vielä riittävän röyhkeä peräänkuuluttamaan itse hyviä tapoja, ei keskustelu voikaan olla kovin antoisaa.

Myönnän itsekin tehneeni virheen, ei pidä provosoitua kun provosoidaan, Mauno Koiviston legendaariset sanat. Asiallisen keskustelun kannalta se ei ole kuin haitaksi. Tunnen kyllä ihan luonnossakin ihmisiä joilla on tapana avata keskustelua loukkaavasti. Tosin harvemmin he sitä tekevät päin naamaa, mutta kun mennään nettiin, nimimerkin taakse tai jopa täyteen anonyymiteettiin, alkavat käytöstavat karista. Suurin osa heistä ei ole ilkeitä, vain huonoja keskustelijoita.

Epäkohtelias aloitus on vielä siitäkin huono että sillä tuskin kukaan hankkii itselleen arvostusta tai edes muiden sympatiaa. Röyhkeys ei myöskään juuri koskaan korreloi tiedon tai osaamisen määrän kanssa. Kunnioitus pitää hankkia, sitä ei voi ottaa.

Toki kyseessä oli yksittäistapaus eikä sekään mitenkään erityisen paha mutta ihan tulevaisuuttakin ajatellen ajattelin tehdä tällaisen julkisen linjanvedon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.