keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Pixen - pikseligrafiikkaa macilla

Retropeliprojektin takia tarvitsin pitkästä aikaa kunnon pikselieditoria. Matt Rajcan Pixen on juuri sellainen. Ohjelma nykyään maksullinen sovellus App Storessa mutta hinta ei päätä huimaa.

Moni tuore mac-käyttäjä kysyy heti ensimmäiseksi että mikä on Painttia vastaava ohjelma macille. Pikselien piirtelyyn tarvitaan vaikkapa Pixenillä, mutta moni Paintilla tehty toimenpide onnistuu etevällä Esikatselulla. Kuvia voi muun muassa rajata, niiden kokoa voi muokata ja niihin voi lisätä tekstiä, nuolia ja erilaisia kuvioita mutta varsinaiset piirtotyökalut Esikatselusta puuttuvat.

Pixenin käyttöliittymä on karu ja klassinen

Pixenistä löytyvät kaikki tarvittavat peruspiirtotyökalut mutta se tukee myös layereitä, kosketuslevyn nipistyszoomia, piirtopöytien paineentunnistusta sekä koko ruudun tilaa. Molemmille hiiren napeille voi asettaa oman työkalunsa. Mikäli pelkkä pikselimaisemien piirtely ei riitä, löytyy Pixenistä myös mahdollisuus animointiin, työnsä saa exportattua ulos gif-animaationa tai sprite sheettinä.

Ainoa mitä joskus hieman kaipaan on tekstityökalu, nyt joudun tuomaan tekstin Photoshopista ellen halua piirtää sitä alusta asti itse. Hintaa Pixenillä on vajaa 10 euroa, eli ei juuri mitään. Jotkut nurisevat aina maksullisista sovelluksista, mutta itse maksan mielelläni pienen summan jos tarvitsen ohjelmaa oikeasti. Pitäähän kehittäjänkin saada työstään korvausta. Raha myös motivoi, joten toivottavasti näemme kehitystä tulevaisuudessakin.

Pikseligrafiikan tekeminen on hauskaa, se on vähän kuin rakentelisi legopalikoilla, lopputuloksesta on mahdoton saada realistista mutta se ei menoa haittaa. Voin lämpimästi suositella Pixeniä kaikille wannabe-retropelikehittäjille mutta myös asiaan vakavamminkin suhtautuville.

Käsittelen Pixeniä myös Spaceswamp-blogissa (englanniksi). Sain alkuviikosta uuden peli-idean joten minut löytää varmaan enemmänkin Pixenin parista lähiaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.