lauantai 1. maaliskuuta 2014

Asioita joita ei välttämättä kannata sanoa

Ihmiset eivät aina tunnu oikein ajattelevan mitä sanovat. Joskus on tarjolla tyhjää informaatiota, joskus asia voi kääntyä myös itseään vastaan ja joskus puhuja asettaa itsensä tietoisesti tai tietämättään kuulijan yläpuolelle.

Puheella ei ole aina sisältöä, ainakaan haluttua sellaista.

En välitä mitä muut ajattelevat

Ehdoton suosikkini. Omasta kokemuksesta tätä fraasia käyttävät ihmiset välittävät keskimääräistä enemmän siitä mitä muut ajattelevat. Ihminen joka ei oikeasti välitä, ei vaivaudu korostamaan asiaa koska hän ei välitä. Toisaalta ihmiset jotka välittävät tavallista enemmän muiden ajatuksista, haluavat välittää itsestään sellaisen kuvan että eivät välittäisi. Oikea välittämättömyys on kuitenkin yleensä passiivista.

Ihan asiallisesti tämän nyt sanon.

Tätä tuli kuultua enemmän nuorempana. Jos sanoo jotain asiallisesti, niin kuulija sen kyllä varmasti ymmärtää. Yleensä tässä tapauksessa äänensävy ja kehon kieli sylkevät myrkkyä kuulijan päälle joten se on oikeastaan ihan sama mitä sanoo. Puhuja ei kuitenkaan aina itse tajua tätä. Toisaalta lauseessa on vähän alentava sävy, oletetaan että kuulija ei itse pysty tunnistamaan puheen sävyä.

Perustelin tämän asian hyvin.

Ilmeisesti kuitenkaan et jos asia ei mennyt perille. Jos perustelusi ovat huonot, eivät ne sanomalla parane. Ja vaikka perustelusi olisivatkin miten hyvät, niin tuskin itsekehu siltikään vakuuttaa ketään. Joillakin on tapana sanoa että perustelut olivat hänen mielestään hyvät. Yleensä ihminen pitää omia perustelujaan hyvinä. Toisaalta joskus mietin että jos asiasta pitää erikseen mainita, käyttääkö kyseinen ihminen useimmiten omastaankin mielestä huonoja perusteluja. Alentavaa tämäkin, jos erikseen tähdentää perustelleensa asian hyvin, asettaa itsensä kuulijan yläpuolelle.

Ihmisten välinen kommunikaatio on jännä juttu. Sitä kannattaa joskus vähän miettiäkin. Olisi kannattanut itsekin istua ennemmin psykologian tunneilla kuin pitkässä matikassa, jälkimmäisestä ei nimittäin ole ollut itselleni mitään hyötyä (enkä sen takia osaa enää laskea päässäkään).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.