torstai 10. huhtikuuta 2014

Genelec M030

Pitkään tätä tuli vatvottua, mutta kun aikani sitä pohdin ja vanhoillekin oli jo ostaja, päätin hoitaa homman pois. Genelecin uudet ForMi-koteloiset M030:t tulivat taloon.

Entiset kaiuttimeni olivat niinikään Genelecit, vain pienempää mallia, 6010A:t.t. Ei niissäkään varsinaisesti valittamista ollut, mutta bassopäästä tuntui uupuvan jotain enkä halunnut hommata subwooferia koska tilaa on kuitenkin rajoitetusti. Ja kun Genelec julkaisi uudet komposiittikuoriset mallinsa, niin hintakin alkoi olla kohdillaan. M030 vastaa ääneltään G kolmosta mutta hinnaltaan kilpailee kakkosen kanssa, toki pieniä myönnytyksiä antaen.

Suomalaista laatutyötä.

Ensivaikutelma kaiuttimia paketista kaivaessa oli hieman ristiriitainen. Toisaalta ne olivat luonnossa isommat kuin mitä kuvien perusteella vaikuttivat. Toisaalta kotelo tuntui lähes muovilta, laatuvaikutelma oli toki kohdallaan kuten merkiltä voi odottaakin. Hankalat dippikytkimetkin oli vaihdettu helppokäyttöisempiin.

Ympäristöystävällisyyttäkin on ajateltu.

Kaiuttimien sovittaminen televisiotasolleni oli odotetusti hieman haastavaa. Sain ne kuitenkin melko hyvin paikoilleen. Tosin jotain ne vielä vaativat alleen, Genelecin omat IsoPadit lienevät varteenotettavin vaihtoehto. Ihan ekaksi aion kuitenkin hakea vanhasta varastosta vähän roiskeläppäkumia, jolla saan nostettua kajareita pari milliä jolloin tv-tason reunan pikku pykälä ei enää kiusaa. Kumi toimii myös hyvin resonanssien vaimentajana.

Genelecit ovat tunnetusti sävyltään neutraalit, joten mitään ihmeellisyyksiä ei ollut odotettavissa. Pikkuisiin verrattuna ääni oli toki heti havaittavasti muhkeampi, mutta myös tarkempi sekä äänikuva rakentui tarkemmin. Bassopuoli taas ei meinannut millään osua kohdilleen vaikka kokeilin eri asetuksia. Lopulta sain äänen mieleisekseni kun basso on asennossa -6 dB (100 Hz) ja EQ keskiasennossa eli ei korjausta bassoalueella (80 Hz) eikä keskialueella (Table top). Ilmeisesti asuinloukkoni vahvistaa bassoja liikaa vielä 100 Hz nurkilla. Yksi syy valintaan olikin nimenomaan hyvät säädöt. Geneleceissä on muuten myös harvinaisen hyvät ohjeet mukana, kannattaa lukea.

Genelec M030
Pari senttiä lisätilaa ei olisi pahitteeksi. Mikä neuvoksi?

Testailin toistoa tietysti ensin musiikilla, mutta sitten kokeilla leffaa. Netistä luin että vuoden 2009 Star Trekistä löytyisi mehevä ääniraita ja pistin sen pyörimään Netflixistä. Jos musiikilla 6010A:t olivat olleet yleensä nautittavat, niin scifi-rymistys paljasti nopeasti niiden puutteet. Leffassa oli nyt uutta menoa ja meininkiä, enemmän dynamiikkaa samalla kun äänimaailma ympäröi katselijan uudella tavalla. Pienessä kellarihuoneessa ei enää osaa kaivata subwooferia. Tämmöinen on tietysti märissä unissa. Tosin voisi henki lähteä tai ainakin korvista tulisi verta.

Leffan jälkeen olin hyvin tyydyttyneessä tilassa, muhkeampi ääni tuntui vievän huomion kuvan puutteilta (televisioni on väritoistoltaan ja dynamiikaltaan hieman vaatimaton, ainakin verrattuna Retina-läppäriini). Sen jälkeen piti tietysti kokeilla pelaamista ja koekaniiniksi valikoitu Borderlands 2.

Borderlands 2:n alkudemo oli lähes orgastinen.

Jos ajattelit että pelikäytössä ei ole niin väliä että onko sinulla 400 vai 800 euron kaiuttimet niin voin kertoa että olet väärässä. Tunnelma oli uusilla kajareilla aivan mahtava. Sanotaan että elokuvan tehosta 80 % on ääntä ja kyllä se tuntuu olevan tärkeä peleissäkin. Vaikka vanhat kaiuttimeni olivat varmasti paremmat kuin keskivertopelaajalla, niin ei niillä tuntunut olevan mitään jakoa uusien kanssa. Tilantuntu oli uskomaton ja taistelun ryminät tuntuivat ihan eri tavalla. Sanoisinkin että ei välttämättä kannata aina tuijottaa niitä tekstuureja ja fps:ää, ääni se on joka sinut lopulta vie tilanteen keskelle. Kokeile jos et usko. Ja juuri ostamasi huippunäyttis vanhenee käsiin, mutta hyvä äänentoisto kestää ja pitää arvonsa. Sitä kannattaa miettiä.

Olin siis jo aikaisempiinkin kaiuttimiini melko tyytyväinen mutta kyllä sijoitus kannatti. Asettelu vaatii vielä hieman puuhastelua, mutta se on pientä se. Sen jälkeen on vuorossa daccin virtalähteen päivittäminen ja ehkä uusi äänirasia (Grado ilmeisesti sopii kehnosti Dualin 505-sarjan äänivarteen). Hifimieheltä eivät rahareiät lopu ihan heti.

Ja Berliinistäkin pitäisi kirjoittaa, juu. Kuviakin olis.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.