maanantai 28. huhtikuuta 2014

Turha työ on aina kallista

Nykyään karsitaan mielellään monesta asiasta, halvalla pitää saada. Ja tietysti nopeasti ja vähintään yhtä hyvää laatua kuin ennestään. Eräästä asiasta ei kuitenkaan ole karsittu ja se on turha työ.


Jokainen suunnittelija on varmaan saanut joskus onnettoman toimeksiannon johon sitten pyydetään monta kertaa tarkennuksia ja loput arvataan. Sitten alkaakin loputon muutos- ja korjauskierros. Aikataulut paukkuvat ja lopulta kukaan ei ole tyytyväinen.

Tai entäpä sotkuiset, käsin tehdyt muistiinpanot joista ei vaan yksinkertaisesti saa selvää. Muutoksia pudotellaan silloin tällöin ja aina on kiire saada uusi versio jonka jälkeen homma sitten unohtuukin välillä pitkiksikin ajoiksi. Mutta kiire on. Ja sitten kun on oikein kiire, pitää tunnin välein hoputella.

Toki on myös hyviä ja selkeitä toimeksiantoja ja materialit toimitetaan ajoissa eikä tekijää turhaan grillata. Silloin työt valmistuvat ajallaan, tuntiarvio pitää ja lopputulos on hyvä. Miksi aina ei voisi olla näin? Minulla olisi pari vinkkiä niille jotka haluavat halvalla hyvää ja nopeasti.

1. Tarkka ja selkeä tehtävänanto

Työt on helpompi aloittaa kun tietää mitä tekee. Turhat kyselyt kuluttavat kaikkien aikaa. Jos haluat ideointia tai sisällöntuotantoa, ilmoita siitä heti aluksi. Ilmoita aineistokoot tarkasti. 3 palstaa voi olla mitä vain riippuen lehdestä ja puolen sivun mainos voi olla pysty tai vaaka. Jos ilmoitat koon suoraan milleinä tai pikseleinä, niin koko on silloin varmasti kyselemättä oikea. Jos sellainen on toimitettu, laita mediakortti mukaan tehtävänantoon.

2. Toimita materiaalit ajoissa

Joillakin on tapana muistuttaa työn kiireisyydestä joka välissä vaikka materiaalit ovat toimittamatta. Työskentely on tehokasta kun aineistot on toimitettu ajoissa eikä sitä sun tätä lisäillä jatkuvasti sinne sun tänne. Ja vaikka mikä olisi, työtä ei voi saada valmiiksi jos siihen ei ole kaikkia sisältöjä.

3. Selkeät korjaukset

Muistuttaako käsialasi avaruusolioiden symboleita? Käytä silloin Adobe Acrobatia tai Applen Esikatselua, älä tuherra käsin tulosteisiin. Tulkintaan palaa laskutettavaa aikaa ja virheitä tulee varmasti. Älä toimita jokaista muutosta erikseen ja vaadi niistä vedosta vaan kokoa isompi kokonaisuus kerralla. Langat pysyvät paremmin käsissä ja aikaa säästyy. Tee mielellään yksi kunnollinen tarkistus kuin monta hutaisua.

4. Valmis aineisto

Toimita mahdollisimman valmis aineisto, sillä korjauksien tekeminen taittoon on aina hitaampaa. Kerää sisältö yhteen, tarkista virheet ja kirjoitusasu ennen eikä jälkeen taittoon viemisen.  On myös hidasta raapia sisältöä kasaan kolmesta eri paikkaa. Myös aineiston tarkistaminen on silloin työlästä ja hankalaa kun joutuu käymään sen läpi useaan kertaan kun joku tieto on Excellissä, toinen pdf:ssä ja loput sadassa eri sähköpostissa.

5. Asia kerrallaan

Jos haluaa jatkuvasti muutoksia sekä sisältöön että ulkoasuun, menee homma äkkiä säheltämiseksi. Varsinkin jos samasta aineistosta on useampi versio. Saman muutoksen tekeminen neljä kertaa vie yllättäen nelinkertaisen ajan. Parasta olisi jos pystyy etenemään vaihe kerrallaan. Jos työllä on kiire, älä pyydä viime metreillä vaimoasi/miestäsi/sukulaistasi arvioimaan sitä. Jos on pakko niin tee se aikaisemmassa vaiheessa.

6. Älä hoputa

Pidätkö itse niskaan huohottamisesta? Saako se sinut tekemään työsi nopeammin vai hidastaako vain? Kyselyihin vastaaminen keskeyttää aina työnteon hetkeksi ja pahimmillaan hyvä flow katkeaa ja suunnittelija lähtee hakemaan kupin kahvia. Jos homma on hyvin suunniteltu ja kaikki materiaalit toimitettu ajallaan ja asiallisessa muodossa, sinun tuskin edes tarvitsee harkita hoputtamista.

7. ÄLÄ KÄYTÄ CAPSLOCKIA ja pidä kirjoitusasu oikeana

Kaikki vihaavat capslocilla kirjoitettua tekstiä. Ihan kaikki. Suunnittelija saa kyllä haluamansa tekstin isoiksi kirjaimiksi hiiren naksautuksella, mutta toisinpäin se on ikävämpää. Jos johonkin sanaan kuuluu iso kirjain alkuun, laita se isoksi mutta jätä loput pieniksi.

Täydellinen työnkulku

Täydelliseen työnkulkuun ei tietenkään aina, jos koskaan ole mahdollista päästä, mutta siihen voi silti pyrkiä.

Täydellinen työnkulku alkaa perusteellisesta toimeksiannosta, mitä vähemmän jää kysymyksiä, sitä parempi. Täydellinen työnkulku ei onnistu jos ripottelet aineistoja pienissä erissä ja pyydät jatkuvasti pieniä (tai vielä pahempaa, isoja) muutoksia sinne sun tänne. Kun sisältö on valmiiksi mietitty loppuun asti, toimitettu ajoissa, tarkistettu ja oikeassa muodossa, tarvitsee suunnittelijan vain sijoittaa se paikalleen. Sen jälkeen työ tarkistetaan ja sitten se onkin valmis painoon tai minne se sitten ikinä onkaan menossa.

Valitettavasti usein ei päästä lähellekään täydellistä työnkulkua vaikka siihen pyrkiminen säästäisi aikaa, rahaa ja hermoja. Työn tilaaja ilmeisesti useimmiten tuntee olevansa niin kiireinen että ehtii vain roiskimaan sitä sun tätä sinne sun tänne. Kuitenkin korjaukset, ihmettelyt ja vääntämiset vievät lopulta monin verroin enemmän aikaa kaikilta osapuolilta.

Vanha sanonta "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" ei ole ollenkaan pöllömpi sanonta. Se on vaan nykyaikana päässyt unohtumaan, kiire alkumetreillä on paras tapa pitää huoli siitä että myös loppumetreillä on kiire.

Tämä on tietysti suunnittelijan näkökulma, mutta sitä kalliimmaksi kaikki tulee mitä enemmän suunnittelija tekee turhaa työtä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.