lauantai 10. toukokuuta 2014

Levysoittimen säätöä (Dual CS 505-3)

Dualin 505-sarjalaiset ovat olleet suosittuja soittimia vuosikymmenet. Oikein säädettynä ne soivat hienosti. Pitää kuitenkin muistaa että levysoitin on mekaaninen ja muutenkin herkkä laitos.

Soitin on nyt ollut nykyisessä paikassaan parisen vuotta, sitä ennen se oli jonkun aikaa varastossa. En ole enää oikein ollut sen sointiin tyytyväinen ja päätin pistää homman kuntoon. Hankin aikoinaan Hifilehdessä suositellut Gradon Prestige Black -äänirasian, mutta se ei ilmeisesti ole sopivin mahdollinen rasia 505:n kevyeen äänivarteen. Alkuperäistä, Ortofonin rasiaa voi parantaa vaihtamalla neulan parempaan, mutta se on nyt hukassa. Audiovideo.fi:n testissä on testattu moneen eri makuun sopivia noin satasen rasioita. Mutta kuten kuuntelijatkin, myös soittimet ovat nirsoja rasian suhteen. Shure M97xE:tä pidetään ainakin sopivana 505 Dualiin.

Ensin ajattelin kuitenkin hakea säädöt kohdilleen. Levysoitin ei ole plug&play-laite. Ihan ensimmäiseksi on hyvä tarkistaa että soitin on suorassa. Oma vatupassini on hieman turhan järeä, mutta edullisia kapistuksia löytyy vaikkapa eBaystä hakusanalla "turntable level".  Ja saa niitä toki myös hifiliikkeistä tai Vinyyliklubista.

Hieman vaativampia säätöjä ovatkin sitten äänivarren tasapainotus ja kohdistus. Jos sopivaa kohdistuslevyä ei ole soittimen mukana tullut, sellaisen voi hakea Vinyl Enginen sivulta. Se tosin vaatii rekisteröitymisen sivustolle. Oma rasiani näytti olevan just eikä melkeen kohdillaan. Äänivarren tasapainotus muodostuikin sitten ongelmaksi. Peratteessahan se menee 505:ssa näin:


Tällä kertaa se ei mennyt käytännössä ollenkaan noin. Sain kyllä neulan leijumaan reilu sentin korkeudella levyn pinnasta, mutta sen jälkeen pieninkin säätöliike pudotti varren ala-asentoon. Kokeilin myös lisätä lisää painoa vastapainoon, se rauhoitti käytöstä ehkä hieman mutta ei korjannut ongelmaa.

Hifiharrastajien foorumilla epäiltiin laakerin antautuneen, mutta varsi tuntui kuitenkin liikkuvan herkästi. Seikkailut Googlen ihmeellisessä maailmassa kuitenkin vihjaisivat että laakeria voisi kiristää. Eli tuumasta toimeen.

Dual 505 äänivarren laakerin lukitusrengas ja laakeri
Dual 505:n äänivarren laakerin lukitusrengas ja säätöruuvi

Laakerin vaihtaminen tai kiristäminen vaatii että irrottaa tai löysää ruuvin ympärillä olevan rinkulan jossa on noin 5 mm välimatkalla kaksi reikää. Toinen samanlainen laakeri huolehtii korkeussuuntaisesta liikkeestä. Sopivaa työkalua ei kuitenkaan pakista löytynyt.

dual 505-3
Pinseteistä ei ollut tällä kertaa apua

Clas Ohlssonilla ei ollut riittävän pienikärkisiä pihtejä mutta ostin pinsettisarjan. Niistä on apua viimeistään sitten kun vaihtaa äänirasian. Kärjet kyllä sopivat lukitusrenkaaseen, mutta se ei hievahdakaan. Pihdit alkavat antaa periksi ja toisaalta pelkään että tärvelen lukitusrenkaan. Netistä löytyisi kyllä tällainen työkalu:


Voi olla että jätän kuitenkin räpläämisen vähemmälle ja kiikutan laitteen jossain vaiheessa huoltoon. Tosin esivahvistin on ensimmäisenä huoltovuorossa, se kaipaa ainakin vähän puhdistusta, kytkimissä on ajoittain pientä kosketushäikkää. Ihme vehkeitä kun eivät kestä kuin jokusen vuosikymmenen ja jo vaativat huoltoa. Mutta jos jollakulla on tietoa laakerin kanssa touhuamisesta, niin olen kyllä kiinnostunut neuvoista.

Soitin lienee 90-luvun alusta. Ostin sen vuosituhannen vaihteessa silloiselta työkaveriltani tuhannella markalla, samalla tehtiin kaupat myös legendaarisesta Pioneer A-616 Mk II -vahvistimesta. Minun aikanani soittimeen on vaihdettu nopeuden hienosäädön hihna ja äänirasia. Mallia tehtiin myös mustalla muoviviimeistelyllä, mutta tässä on onneksi hienompi, pähkinäpuinen viimeistely. Soittimen vaihtamista en ole juurikaan ajatellut, selvästi parempaa sorvia halajava saa pistää likoon hyvän nipun satalappusia. Jos sellainen tilanne tulisi vastaan, niin luultavasti katselisin silloin Regan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.