tiistai 6. toukokuuta 2014

Syökää silakoita

Kalaa pitäisi syödä enemmän, mutta kun se on niin pirun kallista. Paitsi tietysti silakat ja pangasius-niminen kalaan verrattava kaukomatkaaja. Kalapuikko taas ei ole kala eikä puikko vaan sienikasvannainen.

Matti kysyi Tepolta: Tiäräk sää mitä o ku on grominagei? Teppo vastasi: No en mää kyl tiärä. Siihen Matti: No silagoi tiätty!

Itse ostan kalani mielellää kauppahallista. Osuuskaupalla on kuulemma Suomen vanhimmat kalat ja Kesko tulee luonnollisesti hyvänä kakkosena. Erään kauppahallin kalakauppiaan kerrotaankin tokaisseen että se mitä hän ei tänään saa myytyä, on huomenna Prisman tiskissä. Sen jälkeen en olekaan Wiklundin S-Marketin tiskillä asioinut kun muikuissa oli jo selvä vanhan kalan maku.

Valitettavasti suosikkini, siikafile, maksaa kauppahallissa yli 30 euroa/kilo, joten ei sitä ihan joka päivä jouda ostella. Kulutettuani 800 euroa kaiuttimiin sain kuitenkin sellaisen herätyksen että silakoitahan sitä pitää ostaa kun hetki piti olla niin sanotusti suu säkkiä myöden. Silakoissa ei kilohinta huimaa päätä kauppahallissakaan, tosin usein asioin myös Stockmannilla jos ja kun en halliin ehdi.

Silakkapihvit ovat minusta jotenkin masentavia, joten päädyin paistamaan silakat sellaisenaan. Hieman ehkä epäortodoksisesti käytin oliiviöljyä enkä voita. Mausteeksi riitti suola ja vastajauhettu pippuri. Toimii muuten mahtavasti uunijuuresten kanssa, tosin tänäänkin päädyin tekemään silakoiden kaveriksi pastaa kun ei niitä juureksia sitten kaapista löytynytkään. Joskus laitan myös ripauksen sitruunapippuria, tosin nyt sekin pussi oli vaihteeksi taas kateissa. Tuore ja hyvä kala ei kuitenkaan liikoja mausteita kaipaa. Ainoa vika sellaisenaan paistamisessa on että mokomat hajoavat helposti pannulle, sekin on onneksi vain kosmeettinen haitta.

Silagoi

Otinkin tästä tavoitteen syödä silakoita vähintään kerran viikossa. Edullista ja terveellistä, eikös juu. Saa nähdä kauanko onnistuu. Pitäisiköhän laittaa kalenterimuistutus?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.