maanantai 23. kesäkuuta 2014

Blu-raytä mä metsästän

Kun Blu-ray -levyt tulivat markkinoille, en ollut kovinkaan innostunut hankkimaan soitinta. Mutta nyt tuli hankittua PS4, joten aukeavatko leffataivaan ovet viimein minullekin?

vhs kasetti
Jakaako Blu-ray pian VHS:n kohtalon?

Muistan hyvin ensimmäisen näkemäni Blu-ray -elokuvan. Se oli Troija. Taivas oli sinisempi ja veri punaisempaa kuin koskaan ennen. Ja pienetkin roiskeet erotti. Itselläni oli kuitenkin tuolloin vanha putkitelevisio, josta luovuin myöhemmin kokonaan, joten br-toistin ei ollut ostoslistalla ihan ensimmäisenä. Ja sitten alkoivatkin suoratoistopalvelut, Voddler etunenässä, nostaa päätään. Lopulta Apple TV:n ostettuani br-soittimen hankinta ei enää tullut edes mieleen.

iTunesin ja Netflixin valikoimissa on toki rajoituksensa. Tosin vapaa-aikanikin on rajattua, joten mitään suurempia ongelmia ei ole ollut. Silloin tällöin on tullut katsottua myös dvd-elokuvia tai käytettyä Xboxin leffavuokraamoa. Nyt ajattelin kuitenkin käyttää tilaisuutta hyväksi ja siirtyä Blu-rayn ihmeelliseen maailmaan.

Ensimmäinen leffa joka uupui suoratoistopalveluista mikä tuli mieleen oli Fifth Element. Netistä sen olisi saanut tilattua edukkaasti, mutta päätin ensin kokeilla paikallisia liikkeitä. Ja kuten sanonta kuuluu, menin tietysti aina ensin Anttilaan. Anttilassa ei ollut Fifth Elementtiä. Katselin hieman valikoimaa ja totesin että loppujen lopuksi sellaisia leffoja mitä haluaisin nähdä, mutta ei ole tarjolla suoratoistopalveluissa, ei ollut Anttilassakaan kovin paljoa. Uudet leffat olivat hintavia ja alekoreissa pyöri tusinakuraa mitä ei viitsinyt ostaa. Stockmannilla ja Sokoksella tilanne oli vain huonompi. Jos siis haluaisin ostaa kiinnostavia leffoja, pitää niitä tilata netistä tai etsiä erikoisliikkeistä. Pari semmoista Turussa onkin, mutta eivät oikein osu reiteilleni.

Mutta Blu-raytä oli saatava, joten suuntasin juhannuksen kunniaksi oikein videovuokraamoon. Tosin videoitahan sieltä ei ole saanut vuosikausiin. Karkkien lisäksi leffoja sentään saa sentään vuokrata optisilla tallenteilla. Ja niistäkin dvd näyttää pitävän edelleen pintansa. Toisaalta hyppäys dvd:stä Blu-rayhyn ei ole ollenkaan yhtä suuri kuin mitä oli aikoinaan vhs-kasetista dvd-levyyn. Br kiinnostaa siis enimmäkseen leffaharrastajia.

Oli myös kiintoisaa huomata että Filmtownin ensi-iltaleffoissa oli samoja elokuvia kuin mitä löytyy jo Netflixistä. Ensimmäistä Hobitti-leffaa ei kuitenkaan löydy ja iTunesissakin se on vain ostettavissa, ei vuokralla. Kakkos-Hobitti on kuitenkin jo vuokralla sielläkin. Odottamaton matka sai siis lähteä matkaan kera irtokarkkipussin. Niitä ei tule nykyään juurikaan ostettua, mutta piti vähän fiilisellä kun nyt kerran Filmtownissa oltiin.

Elokuvan katselu ei kuitenkaan alkanut lupaavasti. Kävi ilmi että Playstation nelosessa on joku bugi jonka takia telkkarissa pitää vaihtaa sisäänmenoa ennen kuin leffa lähtee pyörimään. Liittynee johonkin kopioinninestokikkailuun. Ilmeisesti nelosessa leffojen katselu ei ole kovin tärkeässä osassa koska mokomaa ohjelmointivirhettä ei ole vielä vaivauduttu korjaamaan. Googletuksen jälkeen leffailta kuitenkin pääsi jatkumaan.

Blu-ray tuntui heti alkuun melko äänekkäältä, varsinkin kun suoratoistoon tarvittavat laitteet ovat usein täysin äänettömiä (paitsi tietysti maailman äänekkäin pelikonsoli, Xbox 360). Elokuvien valikot ovat myös näemmä edelleenkin yhtä kehnosti suunniteltuja kuin "ennen vanhaan". Homman kruunasi pakollinen piratismia vastustava pätkä joka oli onneksi siedettävän lyhyt.

En tehnyt mitään sen tarkempia vertailuja, mutta ainakaan Odottamaton matka ei tarjonnut mitään uskomatonta kuvanlaatuelämystä verrattuna iTunesin ja Netflixin parhaimmistoon. Toki pakkauksen aiheuttamaa häiriötä tai kuvanlaadun yllättävää heikkenemistä ei esiintynyt lainkaan, mutta ei siitäkään saa oikein syytä palata takaisin optisiin levyihin.

Harvinaisempiakin leffoja siis kyllä saa, mutta ei lähimarketista tai vuokraamosta. Käyttömukavuuskaan ei ole samalla tasolla suoratoistopalveluiden kanssa. Luultavasti omassa pleikkarissa ei siis tule kovin usein pyörimään br-levyjä. Se Fifth Element pitää toki hankkia. Blu-ray tuntuu tavallaan jääneen väliinputoajaksi suoratoistojen ja dvd-levyjen välillä. Joka kodin mediaa siitä ei taida tulla koskaan. Leffaharrastajan hyllyssä se puolustanee paikkaansa. Ainakin jokusen vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.