torstai 26. kesäkuuta 2014

DSP vai akustointi?

Puristit osaavat toki kertoa kuulemattakin että digitaalinen signaalinkäsittely pilaa äänen, mutta moni tuntuu olevan tyytyväinen. Asuintilassa akustointi voi myös olla ongelmallista eikä se mitään halpaakaan ole.

Kuten omassanikin, pienissä kerrostaloasunnoissa tuppaa olemaan ongelmia bassoalueen kanssa. Edellisillä kaiuttimillani, Genelecin 6010A:t, voimakkaasti bassoa korostava huone toimi yllättäen edukseen kunhan bassoaluetta vaimensi pykälän verran. Yksi syy pysyä merkissä olikin mahdollisuus säätää bassoaluetta huoneen mukaan. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin bassoäänien sulaminen epämääräiseksi kuminaksi. Säädöilläkin on rajansa, myös aktiivisubbareissa. Silloin tarvitaan järeämpiä ratkaisuja kuten akustointia tai digitaalista signaalin korjausta (DSP = digital signal processor). Molemmilla on omat vankat kannattajansa, mutta loppujen lopuksi olemassaoleva tila ja käytettävä rahamäärä ovat merkittävässä asemassa valinnan suhteen.

Akustointi 

Jos kyseessä on myös asuintila, esimerksi itselläni makuuhuoneen, olohuoneen ja työhuoneen yhdistelmä, sanelevat muut käyttötarkoitukset yleensä huonekkalujen ja siinä sivussa myös äänentoistolaitteiden sijainnin. Vaikka kaiutin soisi paremmin metrin päässä, sitä ei vaan voi siihen laittaa. Jos asunnossa asustaa joku muukin, hänelläkin saattaa olla omat sanomisensa asian suhteen.

Seinille toki saa ehkä vielä ripustaa komeita akustiikkatauluja, mutta bassopuolen ongelmia niillä ei ratkota. Ja kun ainakaan itsessäni ei ole minkäänlaista puusepän vikaa, pitää hankkia materiaalit valmiina. Käsistään kätevä kaveri löytää hyviä ohjeita muun muassa Audiovideo.fi:n jutusta, mutta omaan soppeeni moiset mööpelit eivät oikein sopisi muutenkaan.

Noin viidellä sadalla eurolla saisin jo pari valmista nurkkaresonaattoria, tosin niitäkin saattaisi tarvita useampia, niistäkin juttua Audiovideo.fi:ssä. Sopivan värisinä ne olisivat ihan asiallisen näköisetkin. Tosin poraamista niidenkin asentaminen vaatii. Neljän kappaleen hinta huitelee kuitenkin jo tonnissa, eikä minulla olisi toisaalta mahdollista asentaa resonaattoreita kuin kahteen nurkkaan. Lopputulos jäisi siis vähän arvailun varaan ja joka tapauksessa akustointi pitää aina miettiä tapauskohtaisesti. Pahimmassa tapauksessa asuinkumppani sanoo jyrkän ein ja se on sitten siinä.

DSP eli digitaalinen signaalin käsittely

Meidän pienien kerrostaloasuntojen asukkien onneksi on keksitty myös toisenlainen ratkaisu asiaan. Pähkinänkuoressa äänisignaali muokataan siten että huoneen korostamia alueita tasoitetaan ja vaimentuneita korotetaan. Tämän voi tietysti tehdä sekä hyvin että huonosti. Parhaimmillaan laitteisto mittaa taajuusvasteen kuuntelupaikasta ja huolellisesti suunniteltu ohjelmisto kera tehokkaan prosessorin hoitavat muokkauksen. Heikoimmillaan signaalin käsittely on sitä että vahvistimesta pystyy säätämään muutamaa taajuuskaistaa käsipelillä, toki joskus sekin saattaa riittää siivoamaan pahimmat mykyt bassoalueen taajuustoistosta. Vaikka bassoa olisikin määrällisesti riittävästi, huone saattaa pilata sen laadun eikä semmoista pörinää kukaan jaksa. Paitsi Vesa (nimi muutettu) jolla on Corollassa 15 tuumainen Jensenin subbari.

Hienommat kotiteatterivahvistimet on yleensä varustettu dsp:llä jota siinä yhteydessä nimitetään myöskin huonekorjaimeksi. Toteutukset tietysti vaihtelevat kuten hintalapussa oleva summakin. Itselläni on vain kaksikanavainen järjestelmä, jolloin pitäisi hankkia esimerkiksi Tamperelaisen DSpeakerin komeasti nimetty Anti-Mode Dual Core 2.0. Laite maksaa kuitenkin sen verran että hankintaa miettii hetken (toki tosihifistille se on naurettavan halpa). Subbarin omistaja selviää jo muutamalla satasella, samalla hinnalla saisi vain yhden resonaattorin kotiin kuljetettuna. Puuhastelun ystävän kannattaa taas tutustua miniDSP:n valikoimiin, hinta on halpa mutta käyttö vaatii vähän perehtymistä.

Huonekorjaimessa on selkeitä etuja. Se ei vaadi sen kummempaa muutosta ympäristöön ja hyvästä hifiliikkeestä laitteen voi saada kotiin kokeiltavaksi. Akustointi vaatii enemmän suunnittelua ja lasku on maksettava (ja seuraukset kärsittävä) vaikka homma ei menisikään ihan nappiin. Jos taas dsp ei miellytä, sen saa luultavasti myytyä eteenpäin kelpo hintaan. Varsinkin subbarin omistajan kannattaa kokeilla ensin dsp:tä. Jos taas haluaa saada selville kumpi lopputulos olisi absoluuttisesti parempi, ei auta kuin käydä molemmat tiet läpi.

Jos olet umpipuristi, valinta kallistuu varmasti akustoinnin suuntaan, mutta jos asuu pienessä asunnossa tai vaikkapa muuttaa tiuhaan, on dsp varmasti parempi vaihtoehto. Itselläni suunnitelmat ovat vielä vähän auki, resonaattoreita tuskin ainakaan tulee (vaikka niistä saisi samalla kivat tunnelmavalot). Saatan hankkia esivahvistimen jossa on taajuuskorjain (tosin en ole ihan varma Emotivan riittävyydestä dsp:nä) tai sitten jatkan systeemiä subbarilla. Moniin malleihin saa dsp:n lisävarusteena tai se on jopa vakiona. Saatan myös innostua kokeilemaan edullista miniDSP:tä. Se on sen verran halpa että voisi ostaa ihan kokeilunkin vuoksi.

Disclaimer: Vaikka tässä nyt aika paljon linkittelenkin, niin en ole missään tekemisissä Audiovideo.fi:n kanssa. Siellä nyt vaan sattuu olemaan hyviä, kansantajuisia juttuja ja linkitän mielelläni suomenkielisiin artikkeleihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.