tiistai 10. kesäkuuta 2014

Onnibus ja OnniExpress tukkanuottasilla

Kovin monelle ei varmaankaan tullut yllätyksenä että OnniExpressin nimivalinta aiheuttaa ongelmia. On omituista että samalla toimialla toimivan yrityksen annettiin ottaa noin samanlainen nimi. Vieläkin omituisempaa on että OnniExpress yrittää ilmeisesti suoraan ratsastaa kilpailijan maineella eikä luoda omannäköistään yritysimagoa.

onniexpress logo

Maanteillämme liikkuu myös Expressbus-nimellä brändättyjä ajopelejä, joten nimivalintaa ei ole joko mietitty yhtään tai se on jonkun massiivisen aivopierun tulos. Varsinkin kun EB käyttää myöskin logossaan tummansinistä kursiivia. Voisi kuvitella että tämän kokoluokan bisneksessä käytettäisiin jo edes hieman voimavaroja oman yrityksen imagoon.

Nyt OnniB oli onnistunut saamaan OnniE:n Facebook-sivun suljetuksi ja jälkimmäinen Onni tehtailee kostoiskuna rikosilmoitusta. OnniExpressin Rauno Rindell ei ilmeisesti edes yritä perustella nimivalintaa millään muulla kuin sillä että heidän (ja toki tällä erää myös PRH:n) mielestään se on ihan ok.
Onni on yleisessä käytössä oleva erisnimi, johon kenelläkään ei ole yksinoikeutta
Alkuperäisessä turkkarin jutussa kyseistä lausahdusta ei ole, liekö poistettu kun alkoi hävettää. Yhtä hyvin olisi voinut sanoa suoraan että me nyt vaan kopioitiin tää brändi ku me saadaan tehdä niin eikä viitsitä tehdä omaakaan.

Meneekö Onnibussin valitus läpi, se jää toki vielä nähtäväksi. Itse antaisin kuitenkin OnniExpressille sellaisen vinkin että luopuisivat suosiolla nimileikistä, pistäisivät markkinointiosastonsa vaihtoon ja kehittäisivät itselleen uuden uljaan imagon suomalaisena halpabussiyhtiönä. Unohdettaisiin expressit ja vaihdettaisiin loppuliite suomenkieliseen sanaan kuten linja. Onnibussin takapiruna kun häärää eräs skottimiljonääri. Nimestä ja sloganista saisi huokua syvä rakkaus kotisuomeen ja myrkynvihreän värinkin voisi logosta heivata, se tuo mieleen lähinnä matkapahoinvoinnin. SuomiLinja, FennoLinja, FinnLinja, LeijonaLinja. Tai jos käyttäisi bussi-loppuosaa, niin sekin saisi olla suomalaisessa asussaan, esim. FinnBussit. Toki ratkaisu voisi olla joku omaperäisempi mutta nämä nyt ihan esimerkkinä.

Ja lopuksi vielä ilmainen mainosidea OnniExpressille. Kalseassa linnassa istuu saita skotti rahakirstun päällä ja soittaa epävireisesti säkkipilliään. Musiikki vaihtuu reippaaseen suomipoppiin, aurinkoisella bussipysäkillä odottelee joukko iloisia pellapäisiä suomalaisia odottelemassa, kun uutuuttaan kiiltelevä, sinivalkoiseksi teipattu, bussi kaartaa pysäkille. Loppuun teksti: Meillä tanssitaan vain suomalaisten matkustajien pillin mukaan. Vähän ehkä ällöä mutta ymmärsitte varmasti mitä tässä ajan takaa.

Kaikesta huolimatta toivon kaikkea hyvää sekä OnniExpressille, että Onnibussille. Suomalainen bussiliikenne tarvitsee tervettä kilpailua ja siinä molemmilla on osansa. Nimikiista vain on hölmö (vaikka tuokin molemmille medianäkyvyyttä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.