keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Bussilla läpi Euroopan

Kesälomalla voi tehdä muutakin kuin valittaa säästä joka on aina liian kuuma, kylmä tai niin hyvä että se ei voi muuttua kuin huonommaksi. Jos ei omista puutarhaa, kesämökkiä tai muuta työleiriä, jää aikaa mukavasti suunnitella ensi kesälomaa.Joskus teininä haaveilin interreilauksesta. Tai oikeastaan en koskaan lakannut haaveilemasta, mutta halpohin lentoihin tottuneena passin hinta tuntuu varsinkin nykyään kovin hapokkaalta. Lentojen varailu ja vertailu on kuitenkin useimmiten tuskaisaa ja matkan eteneminen riippuu siitä miten hyvät lentoajat saa. No mitäpä jää jäljelle? Auton rattiin en ajatellut hypätä koska keskieuroopassa olut on halpaa mutta bensa ei. Jäljelle jää siis vielä bussi.

Puolalainen Polskibus kuuluu samaan konserniin kuin Suomessa operoiva Onnibus. Matkustusmukavuus on siis luultavasti vähintään kohtuullinen, puolalaisista junista olen kuullut vähän erilaisia tarinoita. Polskibussilla on yhteydet Prahaan ja Berliiniin, pikaisen vilkaisun mukaan väli Gdansk–Praha maksaisi vaivaiset pari kymppiä, tosin matka-aika on 13 tuntia ja Puola on mukava maa, joten todennäköisesti poikkean Varsovassa tai Krakovassa ellen sitten molemmissa. Berliiniin pääsee yleensä lentäen edullisesti ja siellä on nyt tullut pari kertaa käväistyä, joten se jäänee tällä reissulla väliin. Prahassa olen käynyt joskus lukioaikoina, joten uusintakierros lienee paikoillaan. Ja sinne Gdanskiinhan pääsee edullisesti ja kätevästi suoraan Turusta Wizzairilla.

Prahasta eteenpäin kulkureitti on on vielä haussa, mutta Etelä-Saksassa olisi tarkoitus poiketa sukulaisvierailulla ja sieltä jatkaa kohti välimeren rantaa. Malta kiinnostaisi, mutta lopetuspaikka määräytynee taas sen mukaan mistä saa halpoja lentoja takaisin kotiin.

Aikaa ajattelin käyttää reissuun pari viikkoa ja liikkua mahdollisimman pienellä budjetilla joka onnistuu ainakin Puolassa mainiosti. Mihinkään dormeihin en kuitenkaan lähde, vaatimuksena on perinteisesti ollut oma huone, wc saa sentään olla käytävällä. Olen lukenut aika paljon kirjoja joiden sisältö on lähinnä juopottelua halvoissa hotellihuoneissa (jostain syystä ne ovat silti klassikoita), joten se antaa jonkinlaista hohtoa vaatimattomampaankin luukkuun. Tosin kantapään kautta opin että ne kirjat sijoittuvat yleensä lämpimämpiin maihin ja aikoihin, 20 asteen pakkasella kannattaa satsata kunnon hotelliin.

Ainakin uskoisin että bussilla pääsee edullisesti ja suhteellisen mukavasti läpi Euroopan, lukemista toki kannattaa varmaan varata riittävästi. Eikä se junaan hyppääminenkään ole mikään ongelma jos tilanne sitä vaatii. Onneksi on vielä aikaa suunnitella.

edit: Prahasta matka voisi jatkua Bratislavaan OrangeWaysillä ja sieltä on taas yhteys Frankfurtiin. Ensimmäinen väli näyttäisi maksavan reilu kympin ja jälkimmäinen reilu 30 euroa. Toisaalta Bratislava on myös hyvin lähellä Wieniä, joten miksei voisi poiketa sielläkin. Alustava matkasuunnitelma edistyy mukavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.