tiistai 29. heinäkuuta 2014

Miksi suomalainen valittaa aina?

Kesällä on liian kuuma ja talvella liian kylmä. Kaikki on kielletty mutta mopoautot pitäisi silti kieltää. Ihmisen pitäisi olla sopeutumisen mestari, mutta suomalaiset eivät tunnu olevan tässä asiassa vahvoilla.

Väinämöisen lähtö - Akseli Gallen-Kallela
Jo Väinämöistä sapetti aikoinaan kuin
pientä oravaa lehtimetsässä.

Sään kohdalla asia lienee helpompi ymmärtää. Meillä on kylmät talvet ja kesällä voi olla kuumaa. Toisaalta ne ulkomaalaiset joita tunnen eivät talvella valittele ollenkaan suomalaiseen malliin. Lienevätkö sitten parempia sopeutumaan vai eikö valittaminen vaan kuulu kulttuuriin. Erikseen kysyttäessa kyllä kertovat että kylmä on joo.

Talvet ovat aina olleet talvia ja ei se hellekesäkään uusi asia ole, uskoi ilmastonmuutoksen taikka ei. 15 vuotta sitten ei ollut juuri kellään ilmastointia autossa saatikka kotona. Paljon ajava sukulaiseni oli aikoinaan ostamassa uutta autoa johon sitten yleensä kommentoitiin että siinä täytyy sitten varmaan olla ilmastointi. Tähän hän totesi että on sitä pärjätty ennenkin ilman. Osti toki ilmastoidun auton, silloin ne olivat jo yleisiä. 

Liekö siinäkin sitten jotain että kun välillä käydään viileässä, vaikka vaan lähikaupan kylmäosastolla, tuntuu se helle taas kovemmalta. Ja ainakin omien havaintojeni perusteella hyväkuntoiset ihmiset kestävät hellettä paremmin. Twiittaileeko Alexander Stubb että on niin kuuma, ei pysty. Ei, hän vetäisee triathlonin. Kansa tuntuu jakautuneen tässä asiassa kahtia. Toinen puoli treenaa hulluna ja syö superfoodia (joka ei oikeasti yleensä ole superfoodia). Toiset taas eivät lähde postilaatikkoa kauemmas ilman autoa ja jos parkkipaikkaa ei saa ihan oven vierestä niin MENEE HERMO JUMALAUTA! Sanoisin kuitenkin että fitness-villitys taitaa olla valitettavasti ohimenevä muoti-ilmiö ja laiskuus tappaa lopulta ihmiskunnan. Epäilemättä kuitenkin hyvä fyysinen kunto on eduksi monessa asiassa ja varmasti myös kesähelteillä. 

Pohdiskelin asiaa myös hieman erilaiselta kantilta. Mahtaakohan ihminen olla ainoa Suomessa "luonnostaan" asustava nisäkäs jolla ei ole karvapeitettä? Oma biologian opiskeluni jäi yliopistolla yhteen kurssiin, mutta joku viisas ystäväni varmaan korjaa jos olen väärässä. Karvattomana tasalämpöisenä meillä luulisi olevan kohtuulliset mahdollisuudet pärjätä hieman lämpimämmässäkin. Tosin paitaahan ei saa ihmisten ilmoilla ottaa pois kun sekin taas ärsyttää. Sään puolesta toki olisi nytkin järkevää liikkua vain sandaaleissa ja shortseissa. Kunhan sandaaleissa ei ole sukkia koska sekin ärsyttää. Ja Crocksit, ne vasta ärsyttävätkin, erityisesti villasukkien kera.

Talvikin aiheuttaa omat metkunsa. Itsekin myönnän kärsiväni talvimasennuksesta. Lisäksi vaikka talvi tulee joka vuosi, se yllättää lehtien mukaan aina autoilijat. Joskus vielä keväämmälläkin. Talvirenkaita pihtaillaan ja silti ajetaan hullun lailla. Kiire kun on, toki se kiire loppuu kun ollaan ojassa, huonolla kelillä näkee aina autoa ojassa vaikka ongelmat olisi voinut välttää ajonopeutta laskemalla. Autoilijoilla tuntuu muutenkin olevan ainainen kiire. Kaverini laittoi aikoinaan vanhaan diesel-mersuun tarran jossa luki "Vain köyhillä on kiire". Loppuivat kuulemma ohittelut. Varmasti muuten ärsytti kun ei kehdannut ohittaa.

Pari vuotta sitten kehittyi myös täysin uudenlainen ilmiö josta ei koskaan oltu kuultukaan. Katoille saattaa talvella kertyä lunta! Syntyi uusi lumenpudottajien ammattikunta. Vähemmän ammattimaiset pudottivat myös usein itsensä. Harjakatoilta ei lunta olisi välttämättä edes tarvinnut pudottaa, mutta pitäähän sitä mennä katolle keikkumaan kun naapurikin meni. 

Ennen oli talvisota ja kesällä huhkittiin heinäpellolla. Kesä ja talvi tulivat jotakuinkin joka vuosi (toki olen lukenut vuosista jolloin ei tullut kesää ollenkaan). Nykyään tuntuu että arkisia ilmiöitä ei enää kestetä vaikka meillä on jos jonkinlaista apuvälinettä tarjolla. Ennen oli tapana sanoa että "heikot sortuu elon tiellä" ja ehkäpä he sitten sortuivatkin. Enää evoluutio ei korjaa elinkelvottomia yksilöitä pois kierrosta entiseen tapaan.

En ole kuullut että lämpimämmistä maista löytyisi valittajia samaan malliin kuin Suomesta. Sanotaan että etelässä on lunkia porukkaa, siellä ei ole niin justiinsa. Meillä on hyvinvointivaltio, sääntöjä ja määräyksiä mutta myös rautakanki perseessä. 


Suomalainen vuorotellen kadehtii ja halveksii "etelän mentaliteettia". Meillä on sääntöjä ja niitä aika hyvin myös noudatetaan. Asiayhteydestä riippuen se lasketaan joko hyväksi tai huonoksi asiaksi jopa saman ihmisen toimesta.

Mutta miksi meillä sitten on niitä sääntöjä ja kieltoja? Jostain ne ovat tulleet. Itse olen huomannut että usein kiellot ovat ansaittuja. Kun ei ole muuten osattu olla ihmisiksi niin suomalaista on pitänyt opastaa. Aina valitetaan siitä että meitä holhotaan. Voisikohan sitä yrittää käytöksellä näyttää että holhousta ei tarvita, valittaminen essonbaarissa tai sosiaalisessa mediassa ei auta. Mutta suomalainen tykkää valittaa. Erityisen mukavaa on valittaa siitä kun toiset valittavat (siitä minäkin tykkään).

Ja siksipä juuri meillä on paljon kieltoja ja määräyksiä. Joku valittaa aina. Ja kun riittävän moni valittaa, asia kielletään. Sama ihminen voi yhdessä statuspäivityksessä valittaa että miksi terassilla ei saa juoda kaljaa kello kahdentoista jälkeen mutta seuraavassa on itse kieltämässä mopoautot.

Jotakuta häiritsee äänekäs juopottelu ja toista se mopoauto. Molemmissa tapauksissa kielto tai kieltämisen halu lähtee ongelmasta. Joku ei saa nukuttua jos terassin melu kantautuu sisään ja toista sapettaa kun mopoauto ajelee miten sattuu. Ongelma ei ole se terassi tai mopoauto vaan ihmiset niissä. Terassien aukiolo ei olisi ongelma jos ihmiset eivät meluaisi humalassa niin julmetusti ja mopoautollakin voi ajaa liikennesääntöjen mukaan muut huomioon ottaen jos vaan haluaa. Mutta mehän ei haluta. Yksi haluaa ajaa ylinopeutta ja toinen haluaa kieltää nopeat autot. Joku katsoo kansalaisoikeudekseen käryttää tupakkaa missä huvittaa ja toinen ei pidä tupakan savusta keittiössään tai makuhuoneessaan. Ehkä kannattaisi kieltää ihmiset?

Kiellot ja määräykset siis tulevat aina jostakin. Toki virkamieskoneisto jalostaa ne aina omissa liemissään, mutta useimmiten syypää olemme me suomalaiset ihan itse. En osaa sanoa että ovatko suomalaiset erityisen kovia perseilemään mutta erityisen kovia olemme kyllä valittamaan. Seuraavan kerran siis kun valitat kielloista ja määräyksistä, mieti että halusitko ehkä 15 minuuttia sitten itse kieltää jotain joka sattui ärsyttämään juuri sinua.

Eilen keskustelimme sosiaalisessa mediassa evoluutiopsykologiasta (oikeasti en jaksanut edes lukea sitä juttua) ja jostain muista hämäristä jutuista. Ihmisen on kai pakko olla sopeutuvainen kun se on valloittanut koko maailman. Suomalaiset ovat kuitenkin varmasti maailman huonoimpia sopeutujia. Ei olla sopeuduttu vallitsevaan ilmastoon saatikka toisiin suomalaisiin. Ja nykyään kun täällä on vielä ulkomaalaisia ja kaikkea ni ei ihme jos eniten vituttaa kaikki. Ja sillehän ei voi tehdä mitään muuta kuin valittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.