maanantai 21. heinäkuuta 2014

Modeemi sai lämpöhalvauksen

Kesällä moni laite käy kuumempana. Se voi saada ne käyttäytymään epävakaasti tai lyhentää elinikää. Ja modeemithan eivät muutenkaan ole yleensä kovin pitkäikäisiä.

2 kpl TP-Link -modeemia
Modeemisi ei välttämättä pidä helteestä

Netti alkoi pätkimään ja kun menin käynnistämään modeemia uudelleen, oli laite pohjastaan tulikuuma. Kun normaali uudelleenkäynnistys ei tuottanut tulosta, nyppäsin virtajohdon irti ja jätin laitteen jäähtymään. Aamulla kaikki oli taas hyvin. Toki kyseessä saattoi olla ihan tavallinen katkos netissä, mutta niitä ei ole viime aikoina juurikaan ollut.

Olin kyllä asentanut laitteeseen pikkuiset lisäjalat, sen omat jalat ovat lähinnä kumilätkät jotka pitävät laitteen paremmin paikoillaan. Pohjastaan laite oli tulikuuma ja yläpuolelta lähinnä lämmin. Kansi on umpinainen ja onnettomat tuuletusreiät pohjassa, liekö se huonon suunnittelun vai onnistuneen suunnittelun tulosta. Liika lämpö ei ole hyväksi komponenteille, väitetäänhän erään Etelä-Korelaisen televisiovalmistajankin sijoittaneen lämmölle herkät kondensaattorit kuumimpien komponenttien läheisyyteen ihan tarkoituksella. Toisaalta television ostaja saattaa olla salaa mielissään kun saa hankkia isomman ja paremman. Modeemin ostaja tuskin taas uhraa asialle sen enempää ajatusta vaan marssii kauppaan ja hankkii uuden.

Mikäli laitteet tuntuvat kuumenevat kesähelteellä, kannattaa miettiä että voisiko ne sulkea ihan kokonaan (ja vaikka ihan mennä itse ulos). Jos asunnossasi on valmiiksi kuuma, niin hohkaava laite ei sitä jäähdytä, päinvastoin se tuottaa lisää lämpöä. Laitteet kannattaa myös laittaa tilaan jossa ilma pääsee kiertämään hyvin. Tarvittaessa voi laittaa lisäjalkoja. Laite pysyy viileämpänä kun sen alla oleva taso ei pääse kuumenemaan ja ilma virtaa vapaasti. Esim. Clas Ohlssonilta saa erilaisia kumitassuja, omassa tapauksessani ne eivät tosin olleet riittävän korkeat. Netistä olen lueskellut että jotkut ovat asentaneet jopa tuulettimen modeemiinsa. Se saattaakin pidentää laitteen elinikää tai parantaa vakautta, ainakin omasta kokemuksestani modeemit eivät välttämättä hajoa kertalaakista vaan ne muuttuvat pikkuhiljaa epävakaammiksi. Tällaisessa tilanteessa voi olla vaikea sanoa että mistä ongelmat johtuvat ellei pääse kokeilemaan toisella laitteella. Ja operaattorien mielestähän vika on aina kuluttajan laitteissa (tai päässä).

Clas Ohlssonin kumitassut
Clasun kumitassuja

Esimerkiksi vanha modeemini toimi täysin luotettavasti noin 2,5 vuotta mutta sen jälkeen se alkoi kenkkuilla. Ensin wlan muuttui epävakaaksi, milloin mikäkin laite putosi verkosta. Päädyin kuitenkin hankkimaan erillisen wlan-tukiaseman. Eikä mennyt aikaakaan kun modeemipuolikin alkoi temppuilla, loppujen lopuksi laite tarvitsi uudelleenkäynnistyksen pari kertaa viikossa. Pidemmän aikaa olen jo suunnitellut että hankin seuraavaksi jonkun laadukkaamman laitteen, mutta satuin saamaan kaveriltani vähän käytetyn vastaavan TP-Linkin jonne sain kopioitua asetukset helposti. Saa nähdä kuinka kauan se elää. Nostin sen nyt etureunastaan vanhan modeemin varaan.

Asiasta ei kuitenkaan kannata sen enempiä huolestua jos modeemi on jo paikassa missä ilma pääsee kiertämään eikä tungettu mihinkään koloon. Lisäilmatilasta laitteen alla ei kuitenkaan ole missään tapauksessa haittaa.

Läppärini tuntuu sentään käyvän suhteellisen viileänä tätä kirjoittaessa. Edellisessä läppärissänikin lämmöt putosivat mukavasti kun vaihdoin vanhan pyörivän levyn ssd:ksi.


MacBook Pro Retina -koneen statistiikkaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.