torstai 21. elokuuta 2014

Tarvitaanko nopeusrajoituksia?

Jossain vaiheessa ehdoteltiin nopeusrajoituksia polkupyörillekin. Ja sitten on puhuttu maalaisjärjestä, yksisarvisista ja muusta mukavasta. Mutta miten on, tarvitaanko nopeusrajoituksia laisinkaan?

Mies valikoi polkupyörän ja moottoripyörän välillä.
Moottoripyörällä pääsee kovempa kuin polkupyörällä.

Periaatteessa nopeusrajoituksia ei tarvita laisinkaan ja käytännössä ne eivät kuitenkaan poista ongelmia. Ai miten niin ei tarvita?

Jokainen järkevä ihminen voi päätellä sillä kuuluisalla maalaisjärjellä että miten kovaa missäkin kohtaa voi ajaa. Rajoitukset ovat siis turhia. Toisaalta jokaisella ihmisellä on vähän erilainen käsitys että miten lujaa voi tai kannattaa ajaa. Ja jokainenhan on omasta mielestään erinomainen kuski ja muut ovat ihan paskoja. Moni ajatteleekin, että on niin etevä automies, että voi ajaa vähän kovempaa kuin muut. Ja se mummo siinä Micrassaan, se saisi pysyä poissa isoilta teiltä kokonaan.

Vaikka meillä on nopeusrajoitukset ja se maalaisjärkikin millä ajatella, ihmiset ajavat ylinopeutta, kaahailevat ja aiheuttavat vaaratilanteita ja onnettomuuksia. Lehdissä uutisoidaan jatkuvasti törttöilystä ja piittaamattomuudesta liikenteessä. Maalaisjärkeni sanoo, että jos kaikki ajattelisivat maalaisjärjellä, moista ei tapahtuisi laisinkaan. Toisaalta maalaisjärkeni sanoo että minä kyllä osaan ajatella maalaisjärjellä, mutta muut eivät osaa. Jonkun muun maalaisjärki taas sanoo, että minä en osaa ajatella maalaisjärjellä, mutta hän kyllä osaa. Aivoihini alkaa jo sattua tämä maalaisjärkeily.

Pyöräilijöihin pätee sama homma. Kaahailijoista ei päästä eroon nopeusrajoituksilla, eihän me päästy autoilijoiden joukossakaan. Toki teon rangaistavuus ja mahdollinen valvonta saattaa pelottaa joitakin, mutta toisin kuin autoilijat, suuri osa pyöräilijöistä ei edes pysty tai uskalla ylittää sallittua nopeutta. Rajoituksilla suitsittaisiin siis lähinnä ongelmaryhmää joka ei niistä välttämättä edes piittaisi. Ja sitten tarvittaisiin valvontaa. Se maksaa ja poliiseillakin on parempaa tekemistä. Ja niin edelleen. Ja nyt unohdetaan ne pyöräilijät kokonaan.

Sääntöyhteiskunnassa on kantavana ajatuksena se, että suurin osa ihmisistä on joko typeriä tai piittaamattomia (ellei molempia). Typerälle ihmiselle riittää että, sille kerrotaan että tässä kohtaa saa nyt ajaa viittäkymppiä. Piittaamattomia ihmisiä pitää taas pelotella kepin kanssa. Jos pelote ei tehoa, voidaan sitten rangaista. Ylinopeussakko on siitä mukava että se skaalautuu tulojen mukaan ja saadaan taas iltapäivälehteen saadaan otsikot jättisakoista. Niitä on mukava lukea ajatellen, että tuon on pakko tuntua. Vaikka ei oikeasti tuntuisikaan.

Sääntöyhteiskunnassa jokainen on samalla viivalla, ainakin lähtökohtaisesti. Kimi Räikkönen ei saa ajaa moottoritiellä yhtään kovempaa kuin se mummo Micrassaan. Ei vaikka olisi kuinka moninkertainen maailmanmestari. Edes se, että on omasta mielestään helvetin hyvä kuski, ei anna kellekään lupaa ajaa ylinopeutta. Voitteko uskoa? Björn Wahlroos voi tosin ajella skootterilla Prismaan ilman kypärää piittaamatta esivallasta, joka odottelee risteyksessä keppeineen. Nalle pyyhkii perseensä sakkolappuun ja nauraa Maybachin takapenkillä matkatessaan kohti pankkia. Kepin isku olikin pientä sivelyä höyhenellä. Räikkösen ylinopeussakko saattaisi kyllä ylittää jo uutiskynnyksen.

Puheiden tasolla me haluamme aina olla samoilla viivoilla, mutta käytännössä ihminen pyrkii aina korottamaan itsensä vähän muiden yläpuolelle. Vaikka ei olisikaan Kimi Räikkönen tai Björn Wahlroos. Me kyllä haluttaisiin olla.

Sääntöyhteiskunta toimii parhaiten silloin kun suurin osa noudattaa sääntöjä ja lopuistakin enemmistöä päästään rankaisemaan. Mitä typerämpiä ihmisiä, sitä enemmän sääntöjä. Ja miksi sitten tulee jatkuvasti lisää sääntöjä? Saattaa toki johtua internetistä, mutta minusta ainakin tuntuu että typeryys se vaan lisääntyy ja lisääntyy. Ja miksi se lisääntyy? Ihminen kuolee aina vain harvemmin omaan tyhmyyteensä. Ihminen saadaan kursittua kasaan aika huonostakin jamasta. Auton voi tujauttaa metsään aina vaan kovempaa ja kovempaa. Ympäristö on pyritty rakentamaan mahdollisimman turvalliseksi. Ruokaa saa kaupasta, mutta jos ennen vanhaan popsit metsässä vahingossa myrkkysienen niin  ni se oli voi voi.

Nopeusrajoitukset tuntuivat vielä hetki sitten ihan yksinkertaiselta asialta. Maalaisjärjellä kun ajattelin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.