maanantai 20. lokakuuta 2014

Hyllyn tuunaamista

Uusi asunto vaatii uudenlaisia ratkaisuja. Uuden hyllyn ostamisen sijasta päätin vähän parannella vanhaa. Lopputuloksesta tuli mielestäni ihan mukiinmenevä.

Edellisessä osoitteessa minulla oli puun värinen Lundia-hylly ja Ikean peltinen varastohylly. Jälkimmäisen ostin aikoinaan kun piti saada nopeasti halpa hylly. Molemmissa oli kuitenkin ongelmana avonaiset päädyt. Lundia on myös turhan leveä.

kirjoja lappeellaan päädyttömässä metallihyllyssä
Päädytön hylly ei oikein toimi.

Ensin ajattelin uuden ostoa, mutta sellaiset hyllyt mistä olisin tykännyt, maksoivat mansikoita. Joku valkoinen ”tikapuuhylly” olisi varmaan taas ollut ihkun muodikas ratkaisu, mutta ei minulle sellaisia, hyi. Ja minä oikeastaan tykkäsin siitä peltihyllystä. Se ei ole valkoinen tai pinnoitettu rumalla puujäljitelmämuovilla. Muovi on ok, mutta vain silloin kun se rehellisesti näyttää muovilta.

Hyllyn rakenteesta johtuen sen päädyt olisi helppo laittaa umpeen. Ensin ajattelin kiinnitysmateriaaliksi sikamassaa tai kuumaliimaa, mutta silloin hyllyä ei voisi enää purkaa osiksi. Päädyin lopulta tarranauhaan, se ei vaadi työkaluja tai kuivumisen odottelua. Hylly on pysynyt kasassa ilman päätyjäkin, joten rakenteen ei tarvitse olla megatukeva. Tarranauhaa saa kätevästi Clas Ohlssonilta, hieman hupaisasti rulla maksoi saman verran kuin mitä maksoin aikoinaan itse hyllystä. 

Aluksi suunnittelin materiaaliksi jotain sopivan kämäiseksi kulahtanutta vaneria. Tai sitten tuoretta vaneria jonka vetäisin petsilakalla saman väriseksi kuin ruokapöytäni. Isälläni sattui kuitenkin jäämään yli sopivaa vesivaneria peräkärryn pohjasta. Tumma vesivaneri on juuri oikean väristä, joten en ainakaan heti ajatellut käsitellä päätyjä uusiksi. Suunnittelin myös keventäväni hyllyn olemusta tekemällä vaneriin jotain reikiä tai vastaavaa, mutta sekin jäi nyt vain suunniteluasteelle.

Levyt sain valmiiksi oikean kokoisiksi leikattuna, joten ei muuta kuin hylly tyhjäksi ja asentelemaan. Päätyjen kiinnittäminen tarranauhalla ei vaadi kovin kummoisia kädentaitoja. Tosin tulin siihen tulokseen että levyyn kiinnitettävä tarranauha pitää leikata keskeltä kahtia, jotta se ei jää näkyviin. Ilman tätä operaatiota tarranauha olisi myös loppunut kesken. Tai loppui se oikeastaan nytkin, alin hylly jäi vielä ilman päätyjä, mutta pidän siellä lehtikansioita jotka pysyvät pystyssä omin avuin. Hylly näyttää ihan ok:lta nytkin, joten voi olla että jätän alimman tason avoimeksi.

vesivanerinen päätylevy ja hylly tarranauhat asennettuna
Tarrahaunat paikallaan.

peltihylly päädyt asennettuna
Hylly alkaa olla sijoitusta vailla.


Muuten olen lopputulokseen ihan tyytyväinen, mutta hyllyn jo täytettyäni huomasin laittaneeni sen seinälle väärin päin. Takatolppien kiinnitysreiät ovat nyt etupuolella. Vaan arvatkaan alanko tyhjentämään hyllyä ihan heti?

hylly päätyineen täynnä kirjoja
Nyt kirjat ovat mukavasti hyllyssään.

Nyt kun olen uudessa asunnossa, niin ajattelin vähän panostaa sisustamiseen, saa sitten sellaisen mistä itse tykkää. Vetäisin esimerkiksi alunperin tylsät valkoiset seinät nyt harmaalla kuten kuvasta näkyy. Yksi seinä tuli vähän tummemmaksi, Tikkurilan kartassa sävyn nimi on Basaltti. Loput olohuoneen seinät ovat väriä nimeltä Laasti. Harmaaseen päädyin koska se sopii hyvin kaiken kanssa, värimaailma tehdään sitten huonekaluilla ja yksityiskohdilla. Värikkäät julisteet näyttävät esimerkiksi todella hyvältä harmaalla seinällä. Pitää vaan tilata niille vielä ripustuskiskot koska en halua porailla vastamaalaamiani seiniä. Kiskot tilaan varmaan täältä: ripustuskiskot.fi.

Muutenkin pyrin saamaan asuntoon omaa, persoonallista ilmettä. En hanki asioita jotka ovat muodissa vaan sellaisia joista pidän. Muodin seuraamisessa on myöskin se ongelma, että se vanhenee. Tämän päivän trendikäs on huomenna so last season. Seinille on tulossa leffa- ja peliaiheista kamaa ja jääkaapin ovea koristavakin jo scifiaiheiset magneetit. Minusta asunnon pitää kertoa että millainen ihminen siellä asuu, ei minkä Innon jakson se on katsonut viimeksi. Mutta tästä ehkä joskus taas lisää. Seuraavaksi kirjoittelen varmaan uuden modeemini valinnasta ja haukun Elisaa/Saunalahtea.

2 kommenttia:

 1. Hei Ville! hieno hylly :)

  Halusin vain muistuttaa että Lundia-hyllyn avotikkaisiin voi ostaa täytelevyjä, millä saa tosi helposti "umpinaisen" hyllyn.
  Leveyksiä löytyy 40-120cm, jotka sopivat sinun olemassa oleviin tikkaisiin.

  ....tulevaisuutta ajatellen ;)

  Terv. Lotta/Lundia

  VastaaPoista
 2. Tuo mun on joskus teetetty erikoistilauksena (ei minun toimestani), joten en edes alkanut etsimään siihen osia varsinkin kun se on tänne liian iso.

  Mutta hylly on kyllä tallella ja otetaan käyttöön taas tarpeen tullen!

  VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.