sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Telkkari hajoilee

Juuri kun ajattelin, että vähään aikaan ei tarvitse ostaa mitään elektroniikkaa, ainakaan mitään isoa ja kallista, Sonyn telkkari päätti olla asiasta eri mieltä. Kuvan oikeaan reunaan on ilmestynyt musta pystyraita pimenneistä pikseleistä.

pikseleitä pimeänä Sony Braviassa
Pystyraitaa ei kuuluisi olla.

Kun tarkastelin laitteen ostokuittia, huomasin että se on hankittu lähes tarkalleen kolme vuotta sitten. Eli juuri passeli elinikä elektroniikalle? Takuuta laitteessa oli vuoden verran eikä Gigantin lisäturvastakaan olisi ollut tässä tapauksessa apua. Kuluttajasuoja on tietysti myöskin olemassa, mutta Kuluttajariitalautakunta on ilmeisesti linjannut, että 2,5 vuotta on passeli ikä televisiolle. Luultavasti en siis ala taistelemaan asiasta sen enempää.

Surkuhupaisaa on se, että ostin juuri Sonyn sen takia että ajattelin sen kestävän pidempään. Omassa tuttavapiirissä ihmisillä on ollut ongelmia Samsungin kanssa. Kaverini vaihtoi kondensaattorit muistaakseni 3 kertaa ja sen jälkeen merkkiä. Samppa on saanut myös kyseenalaista kunniaa Laitteiden ohjelmoitu kuolema -dokumentissa.

Samsungin ongelmana ovat olleetkin juuri kondensaattorit. Toki ne hajoilevat muussakin, yleensä halvassa, elektoriikassa. Tietokoneen ropaajat ovat kolvailleet ainakin emolevyjä ja modeemeja kuntoon kun kondensaattorit ovat pullistuneet.

Ja mikäs sen kondensaattorin sitten rikkoo? Minulla on hifilaitteita jotka ovat toimineet jopa vuosikymmeniä alkuperäisillä kondensaattoreilla. Helpoin tapa rajoittaa laitteen elinikää lienee laittaa riittävän halpoja, eli siis huonoja, kondensaattoreita. Niissä on isot laadunvaihtelut, joten joku voi kestää pitkään ja toinen taas ei. Kondensaattorit voi myös alimitoittaa. Näissä tapauksissa asian päälle ymmärtävä voi pidentää laitteen elinikää vaihtamalla tilalle laadukkaat ja paremmin mitoitetut komponentit. Kondensaattorit voi myös sijoittaa lähelle jotakin voimakkaasti lämpenevää komponenttia, jolloin niiden elinikä myöskin lyhenee. Tälle ei kai enää voi itse tehdä kauheasti mitään ellei järjestä lisäjäähdytystä. Olen kyllä lukenut, että jotkut ovat varustaneet modeeminsa pikku tuulettimella.

Melko hyvä kuvaus asiasta löytyy täältä: Paskaa Samsungilta

Googlettelin huvikseni Samsung ja kondensaattorit, samaa vikaa on ollut myös näytöissä, esim 226 BW:ssä jollainen itsellänikin oli aikoinaan. Kyseisessä näytössä oli myöskin sellainen hauskuus että sitä tehtiin usealla eri näyttöpaneelilla joista osa oli täyttä kuraa, foorumeilla puhuttiinkin "paneelilotosta". Oma yksilöni on kuitenkin edelleen käytössä (tosin ei minulla) ja taitaa toimiakin edelleen hyvin.

Omassa televisiossani oli myös jokin aika sitten pieni mystisyys käynnistyksen yhteydessä. Siihen tarjottiin heti patenttivastauksena kondensaattoreita, mutta vika onneksi hävisi ohjelmiston päivityksellä. Nykyinen vika taas tuskin johtuu tämäkään kondensaattoreista. Pari pikseliriviä ei ilmeisesti saa signaalia tai virtaa. Laitoin tiedustelua Sonyn huoltoon, mutta epäilen vahvasti että korjaaminen tulee niin kalliiksi, että siedän vikaa ainakin toistaiseksi. Kunhan se ei vain pahenisi.

Ja onhan toki sellainenkin mahdollisuus että telkku on saanut osumaa muutossa, mutta kovin hellävaroen koitin sitä käsitellä ja merkkejä ulkoisesta väkivallasta ei ole nähtävissä.

Ja sitten kun telkku menee vaihtoon, niin mikäs sitten tilalle? Samsungin älypuhelimesta jäi aikoinaan sen verran karvaat muistot, että kyseinen merkki on senkin takia pannassa. Voisi tietenkin kokeilla Verkkokaupa.comin halpista, Procasteria, kai sekin 3 vuotta kestäisi? Telkkarin hankinta on muuten viheliäistä puuhaa. Malleja on tsiljoona ja on vaikea keksiä niistä todellista eroa. Markkinoinnissa vilistää runsaasti erilaisia huuhaatermejä millä ei ole todellisen kuvanlaadun kanssa mitään tekemistä. Mitään älytoimintoja en onneksi tarvitse, riittää että on pari hdmi-sisäänmenoa ja äänelle digitaalinen ulostulo. Toivottavasti "vanha" Sony nyt vielä kestäisi hetken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.