tiistai 21. lokakuuta 2014

Uusi modeemi Asus N55U

Vuosien saatossa modeemeista ja verkkolaitteista on ollut jos jonkinlaista riesaa. Usein syypäänä on ollut vanha ja halpa laite. Päätin ostaa tällä kertaa hyvämaineisen laatulaitteen, menestystä niittäneen Asuksen N55U:n.

Edellisessä osoitteessani minulla oli 3 eri modeemia. Halpojen laitteiden elinikäodotus ei ole kovin pitkä. Valitettavasti modeemi tai reititin harvemmin tuntuu hajoavan laakista. Hyvin toimiva laite muuttuu pikkuhiljaa epävakaaksi ja alkaa vaatia uudelleenkäynnistyksiä. Resetointi poistaa ongelman ehkä hetkeksi. Ongelmat voivat mennä myös operaattorin piikkiin.

Pahin murheenkryyni oli aikoinaan Telewellin laite joka oli liittymäkauppiaan mukaan "juuri oikeanlainen ADSL2+ -modeemi", hänellä itselläänkin oli kuulemma samanlainen. Laite oli Soneran toimittama, joten saattoi olettaa sen toimivan hyvin heidän liittymässään. Wifipuoli oli kuitenkin kelvoton, joten hankin sen kaveriksi Buffalon N-sarjan wifitukiaseman. Luvattua 24 megan nopeutta laite ei saavuttanut ikinä, yleensä se ylsi 8 megan vauhtiin, joskus oikein hyvänä päivänä meni 10 rikki. Sillä ei ollut väliä, käyttikö yhteyttä wifin vai kaapelin välityksellä. Kun laite alkoi vaatia jo useamman uudelleenkäynnistyksen viikossa, hankin sen tilalle TP-Linkin modeemin missä oli mukana N-sarjan wifi.

Suoraan paketista laite ei suostunut toimimaan vaikka Jimmssin nettisivut vähän lupailivatkin toista. Kaverin kanssa puuhastelimme siinä yhden illan ja yhteys saatiin aikaiseksi joillakin ihan muilla kuin Soneran ilmoittamilla asetuksilla. Ja kas kummaa, netti laukkasi nyt 15 megan nopeudella eikä laite hukannut yhteyttä joka toinen päivä. Iloa kesti ehkä reilu 2 vuotta. Sen jälkeen TP-Link alkoi kaipaamaan uudelleenkäynnistyksiä silloin tällöin. Sitten se alkoi pudotella laitteita wifi-verkosta. Wifin kanssa oli myös ilmatilan ruuhkaisuudesta johtuvia ongelmia, parhaimmillaan verkkoja näkyi reilusti toista kymmentä. Hankin laitteen jatkoksi Airport Express -tukiaseman ja wifin ongelmat olivat historiaa. 5 gigahertsin taajuudella ei ollut ruuhkaa ja Spotifyn Airplay-toistostakin katosi viive ja katkokset. Modeemipuoli alkoi kuitenkin olla sekin tulossa finaaliin ja korvasin laitteen kaveriltani saamalla, hieman uudemmalla mutta samanlaisella laitteella. Ei elämä ongelmattomaksi muuttunut, mutta en jaksanut stressata asiasta koska muutto lähestyi.

Päätin, että uuteen asuntoon en vanhaa romua enää vie, vaan hankin uuden. Ensin harkitsin oudon nimistä ja melkein yhtä oudon näköistä FRITZ!Boxia, mutta koska tarvitsen yhtäaikaiset 2.4 ja 5 GHz -verkot, hinta olisi noussut jo turhan korkeaksi. Sitten löysin Asuksen N55U:n. Laite on saanut hyviä arvioita niin teknologiasivustoilta kuin käyttäjiltäkin. Siinä on erilliset prosessorit modeemille ja reitittimelle, joten sen ei pitäisi kyykähtää kuorman alla kuten joillakin halvoilla laitteilla voi käydä. Harkitsin myös versiota uudemmalla AC-wifillä, mutta hinta nousi taas kovaksi ja toisaalta, striimaan sisältöni netissä, jolloin N-sarjan wifilläkin pullonkaulana on adsl:n nopeus, ei niinkään langaton tiedonsiirto. Jos Netflixin Super HD pyörii, niin en tarvitse sen kummempia.

Asus oli kuitenkin Jimmssiltä loppu ja toimitusaika venyi jonnekin tulevaisuuteen, joten hetken jo harkitsin TP-Linkin Archer 7 -mallia, mutta sen heikkoutena oli huonompi kuuluvuus 2.4 GHz -taajuudella. Playstation 4:ssa on vain tuo hitaampi wifi, toisaalta näillä etäisyyksillä asialla olisi tuskin ollut merkitystä. Joku arvostelija oli myös purkanut laitteen ja ihmetteli jäähdytysrivan puutetta. Hän epäili, että ehkä laite ei tarvitse sellaista. Tai sitten sen elinikä tulee jäämään lyhyemmäksi, ainakin vanha TP-Link kävi melkoisen kuumana (tästä lisää myöhemmin). Päätin siis pelata varman päälle ja tilasin Asuksen Verkkokauppa.comista.

asus modeemi/reititin ja pakkaus
Asus N55U

Modeemiksi N55U on ihan tyylikäs, tosin röpöläinen yläpuoli ei tee minuun kovin suurta vaikutusta. Valot ovat valitettavasti siniset, mutta onneksi riittävän himmeät, en kaipaa diskovaloja asuntooni. Virtalähteen suunnittelija on kuitenkin ollut melkoinen pölvästi. Se törröttää ärsyttävästi pistorasiassa ja sekin on varustettu sinisellä ledillä. Ehkä sen kanssa voi kuitenkin elää.

virtalähde seinässä
Virtalähteen suunnittelu ei ole mennyt ihan nappiin.

Laitteen käyttöönotto oli miellyttävä kokemus ja sen voi tehdä suomen kielellä. Laite tunnisti yhteyden heti kun asentaja oli sen jo toisella kerralla onnistunut kytkemään asuntoon asti. Asetuksetkin löytyivät automaattisesti, onneksi, sillä tälläkään kertaa yhteys ei pelitä palveluntarjoajan ilmoittamilla asetuksilla.

Asuksen käyttöliittymä on TP-Linkin jälkeen ihan asiallinen, tosin vaihdoin kielen englanniksi, käännökset olivat paikoin onnettomat. Ominaisuuksiakin piisaa yli oman tarpeen. Asuksen kanssa sain myös Quality of Servicen toimimaan heti laakista, TP-Linkillä se ei onnistunut lainkaan. Laite vaikuttaa kaikin puolin asialliselta ja laadukkaalta, toivottavasti se on sitä myös pidemmän päälle. Playstation 4:n kanssa se ei kuitenkaan halunnut ihan heti leikkiä kunnolla. Tarvittavien porttiohjausten tekeminen oli kuitenkin helppoa netistä löytyneiden ohjeiden kanssa.

Firmwaren päivittämisestä täytyy sanoa sen verran, että firmiksiä löytyy N55U-mallille kolme erilaista ja missään ei selvästi sanota että mikä niistä olisi oikea, ei pakkauksessa eikä muuallakaan. Webbikäyttöliittymän uumenista löytyi kuitenkin merkkijono josta asian sai pääteltyä.

Pakkauksessa mukana tullut kaapeli oli kuitenkin liian lyhyt. Olin jo porannut kiinnitysruuvit haluamaani paikkaan, mutta kaapeli ei yllä sinne. Ja se kaapeliasia olikin sitten yllättävän mielenkiintoinen. Moni sanoo, että mahdollisimman lyhyt kaapeli on hyvä. Netissä oli melko paljon keskustelua asian tiimoilta. Ihmiset jakautuivat selvästi kahteen leiriin. Niihin jotka lähinnä teorian valossa varoittelivat pitkistä kaapeleista ja niihin joilla oli käytössä pitkä kaninsyömä kirppiskaapeli joka ei kuulemma vaikuttanut nopeuteen. Olen itsekin nähnyt yli 10 metrisiä virityksiä.

Pidempi kaapeli on joka tapauksessa hankittava. Niissäkin on kuulemma eroja. Sellainen tavallinen litteä on kuulemma huono. Pitää olla laadukas ja pyöreä. Onneksi sellaisen hankkiminen ei vie konkurssiin, vaan vitosella saa 1,8 metriä pitkän Belkinin kaapelin, joka ainakin näyttää laadukkaalta (ja joku kehui sitä netissä). Olisin toki voinut hakea Ekotorilta sen kaninsyömän kirppiskaapelinkin, mutta pari euroa siitäkin olisi joutunut köyhtymään. Parempi minimoida ongelmatekijät kuin hankkia lisää potentiaalisia häiriötekijöitä.

Monet sanovat, että mikä tahansa parin kympin kiinanhalpis käy modeemiksi ja reitittimeksi. Moni taas sanoo että sellaisista on vain harmia. Halpis ei aiheuta ongelmia 100% todennäköisyydellä, eikä laatulaite takaa sataprosenttisesti sitä, että ongelmia ei tule. Mutta jokainen voi miettiä kumman kanssa ongelmia tulee todennäköisemmin. Ja minä satsaan mieluummin vähän rahaa laatuun jos vain vähentää ongelmien mahdollisuutta. Toisille puuhastelu, säätäminen, vääntäminen ja kääntäminen tuntuvat olevan suorastaan rakkaita harrastuksia, varsinkin jos voi säästää euron tai pari. Kukin tavallaan. Rahaa voi hankkia aina lisää, mutta aika on katoava luonnonvara.

Ja päätinpä tehdä vielä ruumiinavauksen TP-Linkille. En ole alan asiantuntija, en osaa sanoa onko piirisuunnittelu hyvää tai huonoa eikä vahingoittunut komponentti välttämättä näytä sen kummemmalta kuin ehjäkään. Petyin jopa hieman siihen että pullistuneet kondensaattorit eivät ole kuin vähän päästään pullistuneita kun tutkin asiaa toisen jutun yhteydessä.

tummia kohtia kannen sisäpuolella 1
Tummentumia kannen sisäpuolella

tummia kohtia kannen sisäpuolella 2

tp-link avattuna
Kovin paljoa TP-Link ei ole syönyt.

pullistunut kondensaattori piirilevyssä
Hieman pullistunut kondensaattori?

Jotain laitteen sisuskaluista on kuitenkin nähtävillä. Kannen sisäpuolella on kondensaattorien kohdilla tummat läikät. Kuumana on siis käyty. Jäähdytysreiät ovat pohjassa ja sivuissa. Uusissa TP-Linkeissä myös kannessa on reikiä, joten ne saattavat jäähtyä paremmin. Kuitenkin vain yksi kondensaattori vaikuttaa edes hieman pullistuneelta. Riittääkö se tekemään laitteesta epävakaan vai miten sen pitäisi tuntua käytössä, sitä en osaa sanoa. Toivottavasti Asus on pitkäikäisempi, siinä on ainakin 3 vuoden takuu. Asus ainakin käy selvästi viileämpänä kuin TP-Link.

edit: lisätty jutut firmiksen päivittämisestä ja käyntilämpötilasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.