tiistai 11. marraskuuta 2014

Adobe Muse - Mitä sillä tekee?

Adoben Creative Cloudiin kuuluu Muse-niminen ohjelma. Se ei ole uusi Dreamweaver, vaan vähän jotain muuta. Mutta mitä sillä tekee ja kuka sitä tarvitsee?

Kävin viikonloppuna MaMa ry:n järjestämällä Muse-kurssilla tutustumassa ohjelmaan alustavasti. Muse on kuitenkin helposti lähestyttävä ja Adoben sivuilta löytyy siihen runsaasti erilaisia tutoriaaleja, joten tutustuminen onnistuu myös omin päin. CC-lisenssin omistajille ohjelma ei myöskään maksa mitään lisää, joten ohjelman vilkaiseminen kannattaa.

Illustratoria ja InDesigniä käyttäneelle ohjelma tuntuu välittömästi tutulta. Eikä ihme, sillä suunnittelutiimissä on ollut paljon samoja tyyppejä, kuin mitä on ollut suunnittelemassa InDesigniä. Koodarit luonnollisesti nyrpistävät nenäänsä ohjelmalle, minkäänlaista koodinäkymää siitä ei löydy (paitsi ulkopuolelta tuodulle koodille). Mutta Muse onkin suunniteltu graafikoille.

Muse ei tee responsiivisia sivustoja, mutta siinä on mahdollista tehdä mobiili- ja tablettiversiot sivustosta. Muse ei myöskään kilpaile sisällönhallintajärjestelmien kanssa, mutta teksteihin voi tehdä muutoksia ja kuvia vaihtaa nettiselaimen avulla mistä tahansa. Tämän tekee mahdolliseksi Adoben tarjoama palvelu, mitään tietokantoja sun muita ei tarvitse viritellä. Sivuston voi myös julkaista testattavaksi Adoben Business Catalyst -palvelussa napin painalluksella. Palvelusta voi myös halutessaan ostaa pysyvän paikan sivustolleen.

Printtigraafikko tuntee olonsa kotoisaksi.

Kun Musella luo uuden sivuston, ei jää epäselväksi että ohjelma on suunniteltu graafikoille. Sivupohjat ja apuviivat tekevät olon kotoisaksi. Tekstityylien luominen ja muokkaaminen eroaa hieman InDesignistä, mutta kun logiikan oppii, homma on helppoa kuin heinän teko. Merkkiväli kasvaa altin avulla ja väripaletti on lainattu suoraan Illustratorista. Printtimiehen orastavaa ahdistusta vähentää se, että työkaluja ja asetuksia on huomattavasti vähemmän kuin pyhässä kolminaisuudessa, fotarissa, illussa ja indyssä.

Vektoriobjekteja voi copypasteta suoraan Illustratorista, jolloin ne muuttuvat svg-elementeiksi. Olen hieman ihmetellyt miksi svg ei ole yleistynyt vielä kunnolla. Se sopisi kuin nenä päähän korkearesoluutioisille näytöille ja responsiivisille sivuille. Esimerkiksi logon voisi tehdä svg:nä ja se vain aina skaalattaisiin oikeaan kokoon, eikä se olisi koskaan rakeinen. Eikä kenenkään koskaan tarvitsisi veivata fotarissa/illussa logoja oikeaan kokoon kun asiakas haluaa sitä isommaksi/pienemmäksi. Logothan ovat pääsääntöisesti tehty vektoreiksi jo alunalkaen. Sillä toki lienee osansa, että webbisuunnittelijat suosivat fotaria, eivätkä tee vektorigrafiikkaa. Toki sivuston tekijälle svg voi tuottaa hieman enemmän työtä (ellei käytä Musea...). Tässä hieman lukemista aiheesta.

Muse tekee sivustot myös HiDPI-näytöille.

Muse on muutenkin mieleen meille HiDPI-näyttöjen omistajille. Sivustoa luodessa voi valita, että tuetaanko korkeampia, tai kuten Linus Torvalds sanoi, järkeviä resoluutioita. Muse luo kuvista kuitenkin pienemmän version tavanomaisille laitteille. Mutta hidastaako korkearesoluutioinen kuva sivuston latautumista liikaa? Musen luomassa sivustossa HiDPI-käyttäjälle lähetetään ensin matalaresoluutioinen versio ja raskaampi kuvatiedosto latautuu taustalla. Tyhjää placeholderia ei siis tarvitse katsella.

Yleisesti ottaen sivuston luominen Musen avulla on helppoa jos ymmärtää edes perusteet verkkosivujen toiminnasta ja rakenteesta. Ihan vailla perustietoja ei kannata sivustoa alkaa vääntämään. Erilaiset perustoiminnot kuten Facebook-nappulat, lomakkeet ja Googlen kartat löytyvät kätevästi Widgetteinä. Toki ainakin vakio-Widgetit ovat suhteellisen simppleleitä, mutta tarvittaessa sivustoon on helppo upottaa ulkopuolista koodia.

Muse taitaa myös scrollatessa liikkuvat objektit, tässä yksi hauska esimerkki: Imark Group. Kekseliäisyydellä ja näyttävillä graafisilla elementeillä voi saada ihmeitä aikaan vaikka sivusto itsessään olisikin yksinkertainen.

Mutta kuka Musea sitten oikein tarvitsee ja mitä sillä kannattaa tehdä? Vaativiin, todellista sisällönhallintaa vaativiin sivustoihin se ei ainakaan sovi. Mutta yksinkertaiseen kampanjasivustoon se voisi olla ihan toimiva ratkaisu. Tai jos pitäisi tehdä nettisivu vaikka paikalliselle nakkikioskille, siinä käytössä ei tarvita välttämättä raskasta ja päivityksiä vaativaa julkaisujärjestelmää. Musesta löytyvät yksinkertaisella perussivustolla vaadittavat ominaisuudet ja elementit ja makkaraperunoiden hinnankin pystyy sivuston tilaaja tarvittaessa päivittämään itse.

Moni omaa toiminimeä pyörittävä voisi myöskin ilahtua Musesta jos pitää silloin tällöin tehdä yksinkertaisia sivustoja ja oma koodailuosaaminen ei ole ihan ajan tasalla. Vertaistukea löytyy Adoben tukifoorumilta. Valmiita teemoja ja lisää Widgettejä löytyy niitä etsivälle, tarjonta varmasti vielä kasvaa. Ohjelmana Muse on tuore, joten se ei ole vielä kaikille tuttu.

Muse ei siis ole koodareille ja kehittäjille, mutta graafikoille. Ohjelmaa voi käyttää myös sivuston sketsailuun ja samalla saadaan tarvittaessa toimiva demo eikä tarvitse tyytyä staattiseen fotarileiskaan. Musella on rajoituksensa, mutta sitä kehitetään jatkuvasti ja toisaalta, miksei yksinkertaiseen tarpeeseen riittäisi yksinkertaisempi työkalu? Kävin ohjelmaa läpi webbipuolen ihmisten kanssa, eikä siitä puuttunut mitään kovin olennaista. Sivustojen toimivuus jää vielä testattavaksi. Ainakaan uudemmilla selaimilla en ole havainnut ongelmia.

Itse ainakin jatkan Musen testailua. Tein aikoinaan RapidWeaverilla yhden partiolippukunnan sivun ja nyt se olisi aika pistää uusiksi (ajattelin ensin Bloggeria, mutta se vähän jäi). Tein kyseisellä ohjelmalla ehkä kymmenkunta sivua, vaikka koodi ei välttämättä ole kovin nättiä, ei sivustojen toimivuudesta kuulunut ikinä nurinaa, sivupohjissa oli jopa siihen aikaan harvinaisempi mobiililayout. Toisaalta ei niistä sivuista niin paljoa edes maksettu että olisi kannattanut alkaa koodailemaan, toimivan sivun kun sai RW:llä pystyyn ehkä parhaimmillaan kahdessa tunnissa.

En vaan saanut tuota sivustoa sellaiseen kuosiin että sitä vielä esitellä, joten palaan ehkä siihen myöhemmin.

1 kommentti:

  1. Firefox (33.1) ja http://www.vogue.com/ niin svg-tiedosto, ei pysy skarppina. Mistäköhän tuo johtuu? T:Mikko Reuna :)

    VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.