tiistai 18. marraskuuta 2014

Miksi Hesburgerin ranskalaiset ovat pahoja?

En juurikaan käy Hesburgerissa, mutta aina välillä tulee sellainen tilanne että sinne ajautuu. Elämyksestä jää aina päälimmäisenä mieleen ällön rasvainen majoneesi ja kummallisen makuiset ranskalaiset. Perunnalle ne eivät ainakaan maistu.

Hesburgerin ranskalaisissa on muutakin kuin perunaa.

Kun joskus mainitsin asiasta, kaverini kehoitti vilkaisemaan hesen ranskalaisten koostumusta. Äkkiseltäänhän tulisi mieleen, että ranskalaiset on tehty perunasta. Ja onhan niissä toki perunaa, mutta myös kuorrute jossa on riisiä. Olemmekin ottaneet tavaksi kutsua niitä riisiranuiksi.

Kasviöljy: rypsiöljy, antioksidantti (E304), vaahdonestoaine (E900). Valmistaja: Mildola Oy, Suomi.
Ranskanperuna: peruna, kasviöljy (palmu, rypsi), kuorrute (muunneltu perunatärkkelys, riisijauho, perunadekstriini, suola, nostatusaine (natriumdifosfaatti, ruokasooda), maltodekstriini (maissi), stabilointiaine (ksantaanikumi)). Valmistaja: McCain Foods, Hollanti.
Näyttääkö herkulliselta? Mihin ranskalaisen perunan nimellä myytävässä asiassa tarvitaan nostatusainetta? Hesburger ei myöskään enää juurikaan heiluttele suomilippua, nämäkin ranut tulevat Hollannista. Mutta eipä kai hese ole pekkaa pahempi, eli tässä tapauksessa mäkkäriä?

Ranskalaiset perunat (Lamb Weston/Meijer, Hollanti)
Peruna, kasviöljy (rypsi- ja auringonkukkaöljy), dekstroosi, stabilointiaine (E450).
Pansuola-mineraalisuola (Oriola Oy, Suomi)
Natriumkloridi, kaliumkloridi, magnesiumsulfaatti, lysiinihydrokloridi, paakkuuntumisenestoaine (piioksidi).
Paistoöljy (Cargill Oil Packers bvba, Belgia)
Auringonkukkaöljy, rypsiöljy, vaahdonestoaine (E900). Täysin kovettamatonta kasviöljyä.

Mäkkärin ranuissa ei ole nostatusainetta, eikä edes kuorrutetta. Ne päihittävät hesen perunakkeet myös maultaan. Itse en ole lisäinekammoinen, mutta taas kerran täytyy todeta, että pitkä ainesosalista kertoo tälläkin kertaa jotain tuotteen mausta. Lisäaineväittelyissä vedotaan aina säilyvyyden parantamaiseen, mutta kuinka paljon pakasteranut tarvitsevat säilöntäaineita? Hollantilainen pystyy myös tarvittaessa leipomaan ranut ilman nostatusainettakin.

Ja se on elintarviketeollisuudessa nykyään vikana. Joku joka oli aikoinaan öljyssä keitettyä perunaa, on nykyään jotain ihan muuta. Elintarvikealan ihminen varmaan tietäisi virallisen termin tuolle massalle. Onhan siinä toki perunaakin mukana, mutta minusta sellaisen myyminen perunana on vähintäänkin epäilyttävää. Ranskalaisuus perunoissa viittaa käsittääkseni ihan kypsentämistapaan, Wikipediankin mukaan ranskalaiset perunat ovat uppopaistettuja perunasuikaleita. Suikaleita, ei siis riisillä kuorrutettua massaa.

Tunnen muutamia elintarvikealalla asiantuntijatehtävissä työskenteleviä ihmisiä ja heidän suhteensa asiaan on hyvin tieteellinen. Kuluttaja suhtautuu taas ruokaan tunteella. Lisäaineilla on paikkansa, eikä einesruokaa luonnollisesti kannata tehdä parhaista ruhon osista ja muista raaka-aineista, mutta se pitää muistaa myös markkinoinnissa. Tällä hetkellä mielikuvat ja todellisuus eivät aina kohtaa.

Jos myydään kuttaperkkaa ja korviketta, niin silloin se pitää myös esitellä kuluttajalle sellaisena. Ongelmaksi saattaisi vain muodostua se, että silloin sitä ruokaa ei enää ostaisi kukaan. Ainakaan ihan heti samoissa määrin. Jos hinta olisi kohdallaan, niin kyllä kauppa varmaan taas pidemmän päälle kävisi. Juovat ihmiset maitojuomaakin ja ostavat hillon sijasta mehuvalmistetta. Toki aluksi se olisi varmaan aika kummallista kun pikaruokalan listalla lukisi että öljyssä keitetty perunavalmiste.

 Itse jatkan edelleenkin valmistusainelistojen kyttäämistä. Ainakin silloin kun haluan syödä jotain hyvää. Jos pitää saada jotain nopeasti ja halvalla, niin silloin en lueskele. Ja hätätapauksessa saatan mennä edelleen jopa heseen. Ei se perunavalmiste siitä sen pahemmaksi enää muutu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.