torstai 27. marraskuuta 2014

Missä on oikea Playstation TV

Talousvaikeuksien kanssa painiva Sony vähentää painotustaan televisioihin. Vähän aikaa sitten se esitteli pikkuisen Playstation TV -lisälaitteen. Mutta miksi Sony ei tekisi "oikeaa" televisiota, osaamista kyllä olisi.

käsi pitelee playstation tv -laitetta
Playstation TV olisi voinut olla paljon enemmän.

Nykyaikaisessa televisiossa on monta asiaa pielessä. Ne yrittävät miellyttää älyominaisuuksillaan vähän kaikkia siinä kuitenkaan onnistumatta. Kaukosäädin on yleensä edelleen se vanha pitkä kalikka, missä on paljon nappuloita mitä ei ikinä tarvitse. Valikoita ja toimintoja on ripoteltu sinne sun tänne ja käyttöliittymä saa harvoin suurempia kehuja. Suoritinytimiä on kaksi tai jopa neljä, mutta hyvin monen laitteen arvioissa toimintaa kuvaillaan tökkiväksi tai hitaaksi. Omanikaan ei ole mikään vauhtihirmu. Netin selailusta telkkarilla ei nyt kannata edes puhua. Paitsi tietysti esitteissä ja mainoksissa.

PlayStation TV on taas pikkuinen purkki, kokonsa puolesta se painii samassa sarjassa Apple TV:n kanssa. PS TV:llä voi striimata PS4-pelejä toiseen toiseen huoneeseen ja pelata joitakin Vitan pelejä. Esimerkiksi Netflixiä sillä ei voi ainakaan toistaiseksi katsella. Se ei ole saanut huippuarvioita ja itsekin olen sitä mieltä että Sony olisi voinut tuoda markkinoille jotain ihan muuta.

Sony osaa tehdä hyviä telkkareita. Miksi Sony ei sitten tehnyt oikeaa telkkaria Playstationin kaveriksi? Moni kaipaa enemmän isoa monitoria kuin televisiovastaanotinta, joka on survottu täyteen parhaimmillaan keskinkertaisia sovelluksia. Käyttöliittymänkin voisi pistää samalla uusiksi. Miksi television käyttöliittymää ei voisi rakentaa jonkun muun ajatuksen varaan kuin sen että mahdollisimman monelle asialle pitää olla oma nappi. Tai ainakin nappi mikä avaa taas yhden erilaisen valikon. Vai onko televisio oikeasti niin paljon monimutkaisempi laite kuin mikään muu?

Millainen se sitten voisi olla? Laadukas, hyväkontrastinen ja pienellä lagilla varustettu paneeli. Tyylikäs ja hillitty muotoilu ja tietysti mattamusta väri, se olisi kai uutta televisiorintamalla. Riittävästi liitäntöjä ja hyvä sisäinen d/a-muunnin, jotta televisioon voisi kytkeä suoraan laadukkaat aktiivikaiuttimet. Käyttöliittymä, jossa konsolin omistaja tuntee olevansa kuin kotonaan. Avoin sovelluskauppa ja hyvät, toimivat perussovellukset, kuten YouTube ja Netflix. TV-rintamalla ei kaivata enää lisää hörhellystä, vaan toimivia ratkaisuja.

Ja entäs sitten se itse televisioviritin? Minusta se voisi olla vaikka ihan lisävaruste. Sitä en kyllä osaa sanoa olisiko televisiottomalle televisiolle vielä kysyntää. Vähän ajan päästä varmasti tulee olemaan. Kaikki haluavat nykyään tehdä oman olohuoneen viihdekeskuksensa. Television tehtäväksi jää aina useammin ja useammin vain vastaanottaa signaalia hdmi-portista.

Mutta ehkä Playstationille brändätyllä televisiolla ei sittenkään olisi kysyntää. Se on juuri konsolien etu, että ne vaivihkaa piiloutuvat olohuoneen laitetasoon pitämättä melua itsestään. Ja vaikka uuden sukupolven konsolit ovat myyneet vauhdikkaasti, on ihmisillä yleensä televisio valmiina. Se uusitaan sitten kun vanha hajoaa tai tarpeet kasvavat. Useamman ihmisen taloudessa saattaa olla myöskin eriäviä mielipiteitä siitä miltä laitteen pitää näyttää.

Tosin eipä PS-brändin telkun tekeminen iso nakki olisi, johonkin valmiiseen malliin uusi design ja käyttöliittymä. Siihen kaveriksi vielä pari erilaista, hillitysti muotoiltua ja hyvä-äänistä kaiutinsarjaa, niin siinä olisi jo kiinnostava paketti tarjolla. Sonyllä olisi kaikkeen tähän osaaminen, ei ehkä parhaiden hifikaiuttimien haastamiseen, mutta enemmistölle riittävällä tasolla kyllä.

Mutta ehkä Sony on liian konservatiivinen moiseen. Luultavasti joku vielä tarttuu asiaan ja pistää television ajatuksen uusiksi. Esimerkiksi Asus on hypännyt menestyksekkäästi hifibisnekseen, ehkäpä sillä suunnalta saadaan jotain uutta myös tulevaisuudessa.

4 kommenttia:

 1. Nimenomaan mentaliteetilla "johonkin valmiiseen malliin uusi design" ja "ei iso nakki" saadaan näitä keskinkertaisia, tökkivästi toimivia ja käyttöliittymältään monenkirjavia älytöllöjä ja muita tuotteita, joita kaupat ovat nykyään pullollaan. Konsoli on tarkkaan harkittu kokonaisuus, jota on kehitetty määrätietoisesti vuosia, ja sen myös näkee. Samaa pieteettiä vaadittaisi tältä PS-telkulta, ei eurot silmissä vahvasti markkinavetoisesti huimia ominaisuuksia samoihin mattamustiin muovisiin kuoriin änkemällä.

  Laatua ja mietittyä kokonaisuutta jos haluaa, pitää sihtailla televisioissakin tuonne high-endin puolelle, B&O ja kumppanit ovat omassa kastissaan. Siellä ei (ihan vielä niin paljoa) pullistella corejen määrällä ja kirkkailla napeilla, vaan keskitytään olennaiseen. Se tosin vaatii kuluttajalta aika kovaa itsekuria, että valitsee huimasti kalliimman, mutta speksien ja brösyyrien valossa selkeästi vaatimattomamman mallin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Paletti tuntuu olevan hakusessa niin valmistajilla kuin ostajillakin.

   Poista
 2. Sonyhan on tehnyt oman näyttönsä (Playstation 3D display). Mutta kuten arvata saattoi ei monikaan siitä tiennyt/kiinnostunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole moista tullut mistään vastaan. Arvostelun luettuani en kyllä ihmettele että miksi. Näytöllä on kokoa halvan työpöytänäytön verran, eikä se vaikuta muutenkaan onnistuneelta tuotteelta.

   http://www.cnet.com/products/sony-playstation-3d-display/

   Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.