tiistai 30. joulukuuta 2014

Pitääkö lomalla aina tehdä jotakin?

Olen ennen hieman hymyillyt niille, jotka vuodesta toiseen matkaavat samaan kohteeseen, yöpyvät samassa hotellissa ja syövät samoissa ravintoloissa. Toisaalta en myöskään ymmärrä itsensä piiskaamista minuuttiaikataululla ja kieli vyön alla nähtävyydeltä toiselle juoksemisesta.

Jos on tarkoitus lähinnä rentoutua ja palautua arjen rasitteista, samaan paikkaan matkaaminen ei itseasiassa ole laisinkaan pöllömpi idea. Jokainen vähääkään reissannut tietää, että uudessa kohteessa menee aina päivä pari, että sopeutuu ja oppii kulkemaan. Vasta sen jälkeen voi keskittyä täysin rinnoin lomailuun.

Joskus on vaan kiva laiskotella hotellissa.

Suomen syksy on pitkä ja synkkä, eikä meitä hemmotella kevään tapaan ylimääräisillä pyhäpäivillä. Olenkin huomannut, että itselleni joulun aika sopii erityisesti rennompaan oleiluun, ei sitä edes huvita ravata missään nähtävyyksillä, joskaan en koskaan ole ollut niistä niin kovin innostunut. Kotona taas on yleensä aina kaikenlaista puuhaa, kotitöitä ja muuta. Voihan sen loman toki käyttää pyykkäämiseen ja suursiivoukseen jos haluaa.

Itse taas tykkään oleilla hotelleissa. Voi käydä joka päivä ulkona syömässä ja sillä aikaa sänkikin pedataan. Ja vaikka illalla ei huvittaisikaan lähteä minnekään, niin mitäpä sitten? Voi lukea esimerkiksi niitä kirjoja, joita arkena ei ehdi tai jaksa. Itsekin sain vihdoin loppuun Jules Vernen Vetten päällä liikkuvan kaupungin. Moby Dick on tosin kulkenut mukana täysin avaamattomana, Verneä lueskelin kännykän ruudulta. Kotona kun istuu niin miettii että pitäisikö tiskata tai ainakin viedä roskat. Kerrostalossa sentään joku muu hoitaa lumenluonnin jos semmoista töhnää sattuu alas satamaan.

Jos on läppäri mukana, niin voi tehdä kirjoitushommia tai vaikka katsella leffaa. Aikaa jää omille ajatuksille, kun ei pariin päivään tarvitse sen kummemmin jutella kenenkään kanssa. Itse en ainakaan lomalla kaipaa suuremmin juttuseuraa. Aikaisemmin minulla oli kaksi kämppistä ja työskentelin avokonttorissa, joten pari päivää hissukseen oli nautintoa. Ja on edelleenkin.

Läppärin kanssa voi myös käsitellä lomakuvat valmiiksi julkaisukuntoon. Tosin tällä kertaa päädyin jättämään järkkärin kotiin, eipä tarvitse koko aikaa pohtia kuvaamista ja kameran raahaamista. Kännykällä saa jo ihan hyviä kuvia ja ne saa jaettua tarvittaessa sukulaisille napin painalluksella. Kevään Berliinin reissun otokset taas makoilevat edelleenkin raw-muodossa kameran muistikortilla.

Toki joillekin sopii aktiiviloma paremmin, mutta minusta laiskotteluloma voi olla aina silloin tällöin ihan hyvä juttu. Reissaajat tietävät sen tunteen, kun jalat kipeänä ja rättiväsyneenä rojahtaa illalla hotellihuoneen sänkyyn. Sen kun toistaa joka päivä viikon ajan, niin tarvitsee matkan jälkeen pari päivää extralepoa lomasta toipumiseen.

Keväällä ja kesällä ajattelin kyllä itsekin taas kehittää jotain aktiivisempaa, mutta silloin on mieli virkeämpi jo luonnostaankin. Joulun pyhiin sopii taas leppoisa chillailu, tästä perinteestä en taida luopua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.