keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Parempilaatuisia kuvia Facebook-sivulle

Netti on pullollaan erilaisia ohjeita Facebookin mystisistä ja alati muuttuvista kuvakoista. Ja vaikka miten seuraisi ohjeita, lopputulos Facebook-sivullasi voi silti olla karmeaa kuraa. Tähän löytyy ehkä ratkaisu. EHKÄ.

Huom! Tämä juttu käsittelee kuvia Facebook-sivuilla, taviskäyttäjien asiat ovat eri lailla ja yleensä huonommin.

Kuvakokojen selvittely voi välillä olla hermoja riipivää. Itse olen kantapään kautta oppinut, että jos kyse ei ole sivun taustakuvasta tai profiilikuvasta, kannattaa tarkat kuvakoot heittää romukoppaan.

kuva nasse-sedästä jossa pakkausartefaktia
Nasse-setä on hyvin vihainen koska face tärvelee kuvat.

Se, että kuva näkyy syötteessä tietyn kokoisena tarkoittaa vain, että se on juurikin siinä sen kokoinen. Muualla se on muun kokoinen. Välillä face on suosinut muodossa suorakaidetta ja välillä neliötä. Joku valokuvaaja suositteli myös 600 x 900 px kokoa, mutta se ei ainakaan omalla koneella näyttänyt järkevältä. Neliö lienee edelleenkin se varmin valinta. Se toimii muutenkin hyvin sosiaalisessa mediassa.

Kuten tiedämme, jpg on häviöllinen tiedostomuoto. Mitä enenmmän pakataan, sitä enemmän laatu kärsii. Ja face tykkää pakata kuviasi lisää. Joskus se näkyy häiritsevästi ja joskus ei. Tämä voidaan kuitenkin välttää käyttämällä png-muotoa. Kuvakoko toki kasvaa ja joku raja se on facellakin. Kokeiluissani 1000 x 1000 px png pakkautui jpg:ksi, mutta 600 x 600 px ei. Toki 1000 x 1000 px kuvalla oli kokoakin yli megan verran. Nopean yhteyden läpi isompikin kuva tulee rivakasti, mutta mitäpä jos kärvistelee hitaalla 3G-yhteydellä?

Face näyttäisi lähettävän mobiililaitteisiin eri version kuvasta, esim. 600 x 600 png sai mobiiliversiossa runsaasti näkyvää pakkausartefaktia (kts. kuva ylempänä). Toki pitää muistaa että varsinkin puhelimen pienellä näytöllä artefaktit eivät näy kovin hyvin. Riippuu myös kuvasta miten paljon se häiritsee. Nasse-setä on kuvattu vaaleaa taustaa vasten ja artefakti näkyy selkeästi Nassen punaisen takin ympärillä. Jos ottaa kuvan vaikka metsästä, pakkaus ei välttämättä näy ollenkaan niin pahasti.

Pahiten artefaktista kärsivät esimerkiksi Illustratorissa tehdyt piirrokset tai logot, joille jpg ei muotona sovi muutenkaan kovin hyvin. Firmojen fb-sivuille menee usein tällaista materiaalia, joten kannattaa suosia niissä png-muotoa, lopputulos on välillä aika karmaiseva jpg-kuvien kanssa. Kuvia ei myöskään kannata ladata mobiililaitteesta vaan tietokoneen nettiselaimella ja käyttää Säilytä korkea laatu -valintaa jos se vain on mahdollista.

Png myös pakkaantuu sitä pienemmäksi, mitä enemmän kuvassa on tasaista pintaa. Joissakin tapauksissa png voi olla jopa pienempi kuin jpg. Png:ssä ei myöskään esiinny gradienttien pykälöitymistä, mutta Photoshopia käytettäessä pitää muistaa ottaa gradientteja tehdessä ditheröinti pois päältä, siitä ei ole png:n kanssa hyötyä, mutta tiedoston koko kasvaa.

Tein omalla FB-sivullani vähän kokeiluja ja jokainen voi käydä itse vilkaisemassa millainen lopputulos oli. Mikäli havaintosi poikkeavat omistani, jätä toki kommentti. Jo käytössä oleva laitteisto voi vaikuttaa asiaan. Itselläni on läppärissä HiDPI-näyttö ja käytän enimmäkseen Safari-selainta (8.0.2 tällä hetkellä).

Facebook-sivun kuvien muistilista


  • Neliö toimii yleensä parhaiten
  • Tee kuvista riittävän isoja, face kyllä pienentää ne tarpeen mukaan
  • Mikäli haluat parhaan mahdollisen kuvanlaadun, käytä png-muotoa
  • Joku roti siinä kuvan koossa kuitenkin

Tekemällä kuvasta liian suuren, joutuu face pakkaamaan/pienentämään sen. 600 x 600 px png näyttäisi olevan ainakin aika passeli.

Taustakuvalle, profiilikuvalle ja julkaisun kuvalle (= eri asia kuin julkaistu kuva) on sitten taas omat kokonsa ja ainakin oman kokemukseni puolesta niitä kannattaa käyttää sellaisenaan. Profiilikuvan minimikoko on 180 x 180 px, mutta missään laitteessa sitä ei näytetä sen kokoisena. Kansikuvan olen tehnyt yleensä kokoon 851 x 315 px joka on desktopin koko, mobiilissa koko on 640 x 360 px. Myös Facebook itse suosittelee ainakin tekstiä ja logoja sisältävälle materiaalille png-muotoa. Lue Facebook-sivun profiili- ja kansikuvan ohjeet täältä. Mainoksen kuvakooksi suositellaan 1200 x 628 px, siitä voi lukea lisää täältä.

Ja tähän blogiin kun lykkäsin 484 x 252 px kokoisen kuvan, niin se näkyy kivasti oikein kun kirjoituksen linkittää faceen.

Muistetaan sitten vielä, että nämä vinkin olen tässä tänään todennut toimiviksi omilla laitteillani. Huomenna voi olla taas jo toisin. Sitä ei tiedä kuin ehkä Mark Zuckerberg itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.