maanantai 9. helmikuuta 2015

Näin valitset oikean suunnittelijan

Kuten kaikki tiedämme, suunnitteleminen on helppoa. Istuu vain koneella ja klikkailee hiiren kanssa. Oikean suunnittelijan valitseminen voi kuitenkin olla hankalaa. Tyydyttävän lopputuloksen saaminen on huomattavasti helpompaa, kuin valitsee suunnittelijan huolella.

apina istuu puussa
Tuntuuko, että olisit palkannut apinan suunnittelijaksi?

Toisin kuin voisi ehkä kuvitella, suunnittelijoita on hyvin paljon erilaisia. Toiset ovat parempia ja toiset huonompia, mutta usein voi olla kyse ihan tyyliseikoista. Jos olet perustamassa hautaustoimistoa, sinun ei välttämättä kannata tilata graafista ilmettä graafikolta, joka tekee pääasiassa kuvituksia lastenkirjoihin.

Mieti, mitä haluat

On tärkeää miettiä valmiiksi, että mitä itse haluaa, silloin se on helpompi kertoa se myös suunnittelijalle.  Jos sinulla ei ole hajuakaan siitä, mitä haluat, voit pyytää, että suunnittelija tekee 20 täysin erilaista versiota, joista voit valita, että mihin suuntaan hommaa lähdetään kehittämään. Se saattaa kylläkin vaikuttaa kustannusarvioon. Toisaalta suunnittelija voi olla sitä mieltä, että ajatuksesi on kehityskelvoton. Tällöin voit joko arvostaa suunnittelijan ammattitaitoa, tai etsiä toisen suunnittelijan, joka toteuttaa ideasi. Kannattaa toimia ihan oman maun mukaan.

Tutki työnäytteet

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, suunnittelijoilla voi olla hyvinkin erilaisia tyylejä. Onneksi suunnittelijat yleensä mieluusti esittelevät työnäytteitään. Mikäli tuntuu, että portfolio ei ole ajan tasalla, voi aina kysäistä tarkempaa tietoa. Jos työnäytteet eivät miellytä sinua, kannattaa keskustella suunnittelijan kanssa, että pystyykö tai haluaako hän täyttää toiveesi. Suunnittelijan valitseminen sokkona on vähän kuin ostaisi auton ilman koeajoa, kuka nyt sellaista tekisi?

Tunne asiakkaasi

On tärkeää tuntea myös asiakkaansa. Jos olet kolmekymppinen mies ja asiakaskuntasi on 50-vuotiaita naisia, ei välttämättä kannata noudattaa sinun makuasi. Kokenut suunnittelija osaa auttaa tässä asiassa. Jos on erikoistarpeita, kuten esimerkiksi esteettömyys nettisivulla, on suunnittelijan valinnnassa oltava erityisen tarkka.

Älä kysy ensimmäisenä hintaa

Kun olin tuore yrittäjä, isäni antoi minulle sellaisen neuvon, että ne ovat kaikkein huonoimpia asiakkaita, jotka kysyvät ensiksi hintaa. Suurin osa suunnittelijoista on samaa mieltä isäni kanssa. Jos kysyt ensimmäisenä hintaa, saattavat kokeneimmat ja pätevimmät suunnittelijat alkaa karsastaa sinua. Pitää muistaa, että suunnittelija myy omaa työtänsä ja aikaansa. Suunnittelija haluaa tietää tehtävän laajuuden ja vaatimustason ennen kuin alkaa puhua rahasta. Hinnankyselijät ovat mainosmaailman renkaanpotkijoita, joista kukaan ei pidä. Älä yritä teettää 10 tunnin työtä kolmen hinnalla, sillä suunnittelijatkin tarvitsee ruokaa ja virvokkeita.

Markalla saa markan tavaran

Jos käytät esimerkkinä siitä, mitä haluat, kuuluisia maailmanluokan töitä, kannattaa muistaa että saatat silloin tarvita kuuluisan maailmanluokan tekijän. Jos taas haluat halvan kopion, riittää vähemmän tunnettu suunnittelija, mutta halpa kopio toimii aika harvoin. Jos vaatimustasosi kuitenkin on kova, kannattaa valita tunnettu suunnittelija, jolla on portfolio täynnä kovia referenssejä.

Jos taas olet liikkeellä kengännauhabudjetilla, voit melko huoletta kertoa, paljonko olet valmis maksamaan, kukaan tuskin olisi luvannut tehdä sitä halvemmalla. Budjetin riittävyyttä voi tarkkailla suunnittelijan reaktioista. Jos suunnittelija nauraa, se oli ehkä vähän alikanttiin. Jos taas suunnittelija alkaa itkeä, kun ajattelit saavasi responsiivisen ja hakukoneoptimoidun julkaisujärjestelmän ja verkkokaupan 400 eurolla (ilman kuittia), kannattaa itkevä suunnittelija jättää toipumaan rauhassa ja käydä etsimässä se naapurin nörttipoika jolla on waretettu Photoshop ja se osaa "vähän hooteeämmällää", eli on täysin pätevä verkkokauppa-asiantuntija.

Briiffaa hyvin

Monet suunnittelijat ovat hyviä arvaamaan, mutta kaikki eivät valitettavasti ole. Silloin auttaa hyvä briiffi ja tarjouspyyntö. Tarjouspyyntö kannattaa tehdä huolellisesti, laittaa siihen oman yrityksen tiedot ja listata tarkkaan, että mitä haluat suunnittelijan tekevän. Mitä ympäripyöreämpi tarjouspyyntö, sitä ympäripyöreämpi tarjous. Jos tarjouksessa ei ole muuta kuin tuntihinta, ei tainnut mennä ihan nappiin. Mutta kun sinulla on kirjallinen tarjous käpälässä, ei pitäisi tulla suurempia epäselvyyksiä. Hyvä briiffi myös vähentää kustannuksia, kun aikaa ei tarvitse käyttää ylimääräiseen kirjeenvaihtoon, kymmenien turhien vedoksien rustaamiseen ja muuhun arpomiseen. Mikäli haluat teettää työn mahdollisimman halvalla, kannattaakin briiffata hyvin tarkkaan, jolloin aikaa ei mene hukkaan.

arkkitehti esittelee talon kuvaa
Hyvin valitun suunnittelijan kanssa lopputulos on mieluisa.

Onneksi suunnittelijan valitseminen on helppoa, kun muistaa vain nämä neljä helppoa kohtaa:


  1. Tiedä mitä haluat
  2. Perehdy työnäytteisiin
  3. Suhteuta vaatimustasosi maksuvalmiuteesi
  4. Briiffaa kunnolla
Näin helppoa se siis on! Ei muuta kuin hommiin vaan. Ohjeet käyvät soveltaen lähes minkä alan suunnittelijoihin tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.