keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Nyt tulee Åbus

Suomen teille on ilmestynyt taas uusi halpabussiyhtiö. Kuten nimestäkin voi päätellä, Åbus tulee turusta komeasti teipattuine autoineen. Mutta mikäs firma se tämä on miehiään?

Åbussin bussi kuvattuna kampin terminaalin lasin läpi
Åbussin auto Kampin terminaalissa

OnniExpressillä tultiin tiedotteen mukaan siihen tulokseen, että on järkevämpää keskittyä toiminnan kehittämiseen kuin ison, kansainvälisen firman kanssa kamppailuun oikeudessa. Jännä juttu.

Tässä tapauksessa toiminnan kehittäminen tosin tarkoitti, että parhaat reitit siirtyivät tuoreen Åbussin ajamiksi. En tiedä mitä kaikkea kulissien takana on tapahtunut, mutta hei, pääasia että karavaani kulkee!

Åbus tuntuisi välttäneen useimmat OnniExpressin virheistä. Åbussille on kehitetty ihan oikea brändi ja se tuntuu aiheuttaneen jo positiivista pöhinää. Kuten joskus aikaisemmin pohdiskelin, monikansallista yritystä vastaan käydessä kannattaisi korostaa oman yrityksen suomalaisuutta. Åbus vei asian vieläkin pidemmälle ja korostaa turkulaisuuttaan. Onko se onnistunut valinta, se jää nähtäväksi. Toivottavasti autojen kuulutuksia ei aleta tehdä Turun murteella...

Åbussilla on tuoreen näköiset nettisivut, tosin voimakkaat värit ja tietynlainen lastenkirjamaisuus saattavat ärsyttää joitakin. Kokonaisuus vaikuttaa kuitenkin onnistuneelta. Ja ne bussit, eipä ole suomen teillä nähnyt yhtä tyylikkäitä teippauksia ainakaan reittiliikenteen autoissa. Alan standardina on tuntunut olevan vaaleassa autossa jotain epämääräisen värisiä viivoja ja mahdollisimman halvalla tehty logo. Toisaalta kun ei ole ollut kilpailua, niin miksipä olisikaan kannattanut satsata sen enempää. Nyt kannattaa.

Ei oikeastaan edes pitänyt, mutta päädyin jo sunnuntaina Åbussille brändätyn auton kyytiin, vaikka vuoro taisikin vielä virallisesti, muttei turkulaisittain torellisesti, olla OnniExpressin. Matka meni muuten mukavasti, mutta sekä vessa-, että käsipaperi olivat autosta loppu jo heti alkuunsa. Onnibus.comin bravuurina on taas perinteisesti ollut täysi vessa, sillä heidän autonsa eivät ole välttämättä aina päässeet tyhjentelemään säiliöitä. Ja varsinkin viikonloppuisin tuntuu jostain syystä, että sitä virtsaa erittyy matkustajista erityisen paljon.

Kokonaisuutena Åbus tuntuu kuitenkin ottaneen vahvan startin ja pärjää varmasti edeltäjäänsä paremmin. Vaan kumma, kun markkinoinnissa ei ole keksitty ottaa huomioon matkustusmukavuutta. Onnibus.comin kaksikerrosbusseissa on omat hyvät puolensa, mutta jalkatilaa on vähänlaisesti jopa persjalkaisille suomalaisille. Åbus taas ajaa perinteisemmällä kalustolla, jossa on mukavampi istuskella. Myös Onnibus.comin nahkapenkit jakavat mielipiteitä.

Ja mitä tekee Matkahuolto? No eipä juuri mitään, vaikka isoja bussifirmoja on lähdössä sen lipun alta.  Nettisivut olisi pitänyt päivittää jo 5 vuotta sitten, eikä palvelussakaan ole kehumisen varaa. Onnibus.comilla tuntuu taas menevän lujaa, lisää vuoroja on tulossa ja viikonloppuisin autot ovat ihan piukassa. Toivottavasti Åbus antaa nyt sille kunnon vastuksen, että kisa ei mene yksitoikkoiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.