keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

DIY jalustat Genelec M030

Alunperin oli tarkoitus hankkia Genelecin omat IsoPadit, hintaa niillä on 30 euroa kappale, mutta mitenkään erityisen kauniit ne eivät ole. Asuntovelallisena on päässyt puuhastelun makuun,  joten päätin tehdä jalustat itse.


Oikeastaan ajatus sikisi siitä, että levysoitinhyllystäni jäi noin 40 x 40 cm pala levyä yli. Hyllykin piti alunperin ostaa ensin valmiina, mutta hinnat alkoivat jostain 150 eurosta ja nyt hintaa sille tuli joku 30 euroa. Jalustojen tarpeita varten ei tarvinnut mennä kauppaan enää ollenkaan.

genelec m030 kaiuttimien jalustojen piirustukset
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty?

Lähtökohtana oli siis 18 milliä paksu hyllylevyn nimellä myytävä liimapuulevy. Mittailu paljasti, että ylijäämälevystäni sai juuri mainiosti 4 kappaletta 18 x 18 cm levyjä. Varsimateriaali aiheutti hieman pohdintaa, kaverini ehdotti lattiaan ruuvattavia kaapinjalkoja, mutta päädyin höylättyyn pattinkiin, jota löytyi isäni varastosta samalla kertaa kun kävin leikkaamassa levyt oikeaan kokoon.

Viimeistelyyn olisi voinut ehkä käyttää vähän enemmän aikaa, mutta kun puuhastelee kerrostaloyksiössä, ei viitsi tehdä enempää kuin mitä on pakko. Mustansävyinen pintakäsittely onneksi peittää aika hyvin pienet kauneusvirheet. Pieni kämmikin kävi, yksi levy halkesi ruuvatessa, mutta liimalla sen sai taas kuntoon.

Sain isältäni hyviä ruuveja, mutta nepä loppuivat kesken ja jouduin käyttämään Clas Ohlssonista ostamiani ruuveja, jotka oli ilmeisesti tarkoitettu vähän eri käyttöön. Ne upposivat puuhun huomattavasti nihkeämmin, eivätkä tarpeen tullen enää halunneet myöskään tulla sieltä pois. Oikea ruuvi oikeaan paikkaan.

Viimeistelyksi tuli musta (Dan) Pigrol Zen Petsivaha mitä löytyy myös levysoitinhyllystä ja ruokapöydästä. Oikein hyvää kamaa. Kaksi kerrosta kun vetää, jäävät puun kuviot vielä näkyviin, kolmas kierros peittää enemmän ja antaa paremman kiillon jos sellaista havittelee. Petsivaha on myös helppo levittää ja kuivuu nopeasti.

Pohjaan laitoin pienet kumitassut, ne olisivat voineet olla ehkä hieman isommatkin, mutta ne voi vaihtaa myöhemmin. Päälitasolle laitoin vielä 3 mm kumimaton. Kumimatto peittää mukavasti ruuvinkannat näkyvistä, M030:t hengittävät pohjan kautta, joten niiden alle jää kolo josta ruuvinpäät muuten näkyisivät. Ja kyllähän kumimatto varmasti vaikuttaa myös resonansseihin, mutta en alkanut kuuntelemaan sen vaikutusta erikseen.

Eipä niistä mitkään mestariteokset tulleet, mutta yllättävän fiksun näköiset. Ja mites se ääni? Nyt äänikuva on oikealla korkeudella ja tilantuntu parempi. Pukkasin vielä telkkaria 15 cm taaksepäin, niin äänikuva selkeni entisestään. Ihan kuin bassotoistokin tuntuisi hieman tarkemmalta. Se ei ehkä kuulosta ensihätään loogiselta, mutta kun lattian aiheuttama korostuma on pienempi, bassovasteeseen ei välttämättä pääse muodostumaan niin pahoja muhkuroita. Geneleceissä voi toki säätää bassopäätä takapuolen kytkimistä, mutta kovin tarkkoja säätöjä niillä ei voi tehdä.

Tämä on hyvä muistutus siitä, että aina ei tarvitse upottaa satoja tai tuhansia euroja parannusten eteen vaan pienelläkin rahalla voi saada tuloksia aikaan. Kaiuttimien oikea sijoittelu ja suuntaaminen on tärkeää ja Genelecit ovat voimakkaasti suuntaavat kaiuttimet, joten ne kannattaa nostaa korvan tasolle jos mitenkään mahdollista. Nykyisistä vehkeistä kannattaa pyrkiä ottamaan kaikki irti ennen kuin lähtee kaupoille.

Mikäli haluat tehdä samanlaiset, mallipiirustustani ei kannata lainata suoraan, korkeus riippuu tv-tason korkeudesta ja ylätason kulma taas kuunteluetäisyydestä ja kaiuttimien etäisyydestä toisiinsa. Omissanikaan ei ole 30 asteen kulmaa, vaan sihtasin kaiuttimet silmämääräisesti osoittamaan kohti sweet spotissa istuvaa kuuntelijaa.

Vastasahatut osat

haljennut jalusta
Aina ei mene niinkuin Strömsössä.

3 mm kumimatto kaiuttimen alla.

Ensimmäinen kierros petsivahaa.

Pohjan pikku kuminappula.

valmis Genelec M030 jalusta
Lopputulos on ihan ok, ainakin kun sammuttaa valot.

Genelecit jalustoilla, televisio ja levysoitinteline
Ja tässä vielä koko komeus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.