maanantai 20. huhtikuuta 2015

Akustointia kehiin

Edellisessä asunnossani oli ongelmana järkyttävä bassokorostus, nykyinen on taas turhan kaikuisa. Hyvistä musiikkivehkeistä ei saa kaikkea irti jos akustiikka on huono, mutta toisaalta se vaikuttaa myös yleiseen asumisviihtyvyyteen.

Helposti kuvittelee, että akustointi on vain hifistelijöiden hömpötyksiä, mutta se ei pidä paikkaansa. Asiaan vihkiytymätön ei välttämättä kiinnitä huomiota hyvään akustiikkaan, mutta huonon huomaa jokainen.

Huono ja kaikuisa akustiikka tekee ympäristöstä epämiellyttävän. Olen esimerkiksi ollut sellaisessa ruokalassa jossa juomalasin kopauttaminen pöytään kaikui ikävästi ympäri salia. Kaiku saa äänet kuulostamaan epämiellyttäviltä ja kovilta, kun taas hyvin akustoitu tila suorastaan syö ääntä. Kun työpaikkani muutti ja kaikuisa entinen laboratorio kopisevine laminaatteineen vaihtui akustiikkalevyillä ja kokolattiamatolla varustettuun toimintaympäristöön, oli ero uskomattoman suuri. Kuin olisi uinunut pumpulissa.

Onneksi bassopuoli on suhteellisen hyvässä kunnossa, sillä mitään bassoansoja ei asuntooni mahtuisi. Toisaalta bassopuolella huoneen vaikutusta on helpompi korjata sähköisesti, tällä hetkellä Geneleccien omat säädöt toimivat riittävän hyvin. Ongelmana on kuitenkin hieman tavallista korkeammat paljaat betoniseinät.

Oikeastaan musiikin kuuntelussa kaiku ei ole ihan niin suuri ongelma kuin voisi ajatella, sillä kuunteluetäisyys on lyhyt. Pehmeämpi akustiikka tekisi kuitenkin elämisestä ja olemisesta yleisesti ottaen miellyttävämpää.

Mitään kovin massiivisia ratkaisuja en haluaisi tehdä, koska kyse on samalla myös olo- ja makuuhuoneestani. Aluksi pohdin akustiikkatauluja, mutta kun koko ja määrä kasvavat, hinta alkaa karata käsistä. Lisäksi olen tyytyväinen nykyisiin seinänkoristuksiini.

Nettiä selatessani törmäsin Innofusorin Hiljaisiin puihin, mikä on melkoisen komea teos, mutta koko seinän kokoisena sellainen maksaisi varmaan maltaita.

Samaa, suomalaisesta pintaturpeesta valmistettua akustiikkalevyä saa voi kuitenkin ostaa 60 x 60 tai 60 x 120 cm paloina esimerkiksi Hifistudiosta. Otin mittanauhan kauniiseen käteen ja laskeskelin että viidellä paketilla saisin peitettyä yhden kokonaisen seinä, eli vielä ihan järkevään hintaan.

Samalla saisi hauskannäköisen tehosteseinän. Kyseinen seinä on nyt maalattu muita tummemmalla sävyllä, mutta maalissa on pieni ikävä sivukiilto. Laskelmieni mukaan levyjä ei pitäisi myöskään tarvita juurikaan leikellä ja ne on helppo kiinnittää vaikka liimalla, eli naapurien iloksi "rankaisija" eli iskuporakone saisi pysyä laatikossaan.

Pitää käydä käpälöimässä materiaalia joku päivä. Uskoisin että lopputulos voisi olla oikein tyylikäs. Halutessaan voi myös yhdistellä eri värisiä levyjä ja tehdä niistä kuvioita. Näppärä kaveri leikkelee levyistä vaikka mitä.

Kaiuttimia ja vahvistimia voi koekuunnella kaupassa, mutta akustointia ei. Täytyy varmaan vähän jututtaa asiaan perehtyneitä ihmisiä, että miten paljon yhden koko seinän peittäminen voisi vaikuttaa. Luultavasti ihan kuuluvasti. Jos ei riitä, niin sitten Akustinen rumpu kattoon? Akustointiratkaisujen ei tarvitse aina olla rumia.

mike the mic testaa kaikua läpsäyttämällä käsiään

Helppo tapa tutkia kaikua on läpsäyttää käsiään yhteen ja kuunnella, että jääkö ääni "soimaan".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.