perjantai 8. toukokuuta 2015

Äänentoiston heikoin lenkki

Joidenkin mielestä kaiuttimet ovat tärkein komponentti äänentoistossa, toinen vannoo vahvistimien nimeen, kolmas hokee jalat ristissä mantraansa "Garbage in, garbage out". Joku vaihtaa monoradioonkin Furutechin virtapiuhat. Se on kuitenkin se ketjun heikoin lenkki, mikä voi pilata kokonaisuuden, oli se sitten ketjun alussa tai loppupäässä. Eikä sen lenkin tarvitse olla kovin iso.

Ostin uudet linjapiuhat lyhyeksi jääneiden Tara Labs Prism 3 -johtojen tilalle, samaten minulla on nyt koekäytössä Pro-ject Maian integroitu malli. Tämän setin luulisi soivan vähintään hyvin Genelec M030-kaiuttimieni kanssa.

Heti ensi puraisulla äänestä kuitenkin tuntui puuttuvan jotain. Dire Straits soi vieraan tuntuisesti, eikä Katie Meluakaan enää tuntunut olevan läsnä vanhaan tapaan. Ihan kuin vokalistin eteen olisi vedetty verho. Kävin läpi asetuksia ja kytkentöjä, annoin musiikin soida, ehkä joku osanen vaatisi sisäänajoa tai jotain.

Vika ei kuitenkaan ollut missään edellä mainituissa, ketjussani oli uusi, ylimääräinen komponentti.

rca - 3,5 mm plugi adapteri
Sinä olet heikoin lenkki

Maian integroidussa versiossa linjatasoinen lähtö on toteutettu ilmeisesti tilasyistä 3,5 mm plugilla ja olin sitä varten napannut johtolaatikon pohjalta rca-plugi -adapterin. Olen tainnut ostaa kyseisen kapistuksen joskus aikoinaan Biltemasta, eikä sen laatu ole kovin kummoinen. Hankasin vähän kontaktipintoja puhtaaksi ja asettelin johdot tällä kertaa tarkemmin paikoilleen, Atlaksien kuori on hieman jäykempää kuin perus kumipäälinen, joten adapteri jää helposti vetoon johonkin suuntaan. Ja johan ääni kirkastui.

Adapterin eristykset ovat myös ilmeisen heikot, jos johto ei ole kytkettynä vahvistimeen, kaiuttimista alkaa kuitenkin kuulua hurinaa kun pidän kiinni sen muovirungosta. Kytkentöjähän ei tietysti koskaan tehdä kun laitteissa on virrat päällä, mutta ahtaassa hyllykössä liittimen runko voi päästä kosketuksiin muiden johtojen kanssa.

Adapteri kytkettynä rca johtoon, käsi pitelee adapteria rungosta
Hurrrrrrrr

Päädyin vielä mahdollisten häiriöiden pelossa pudottamaan Geneleccien sisääntulon herkkyyttä kymmenellä desibelillä. Pääsen onneksi adapteriongelmasta ensi viikolla, kun käyn hakemassa Pre-mallin, mutta jos on tarvetta käyttää plugia, kannattaa hankkia esimerkiksi tämä johto. Hyvää johtoa ei kannata pilata huonolla adapterilla.

Palaan Maiaan ja Atlas Element Integra -kaapeleihin tarkemmin ensi viikolla kun saan lopullisen setin kasaan, mutta jo tämän kokeilun perusteella Maia vaikuttaa oikein asialliselta laitteelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.