tiistai 2. kesäkuuta 2015

Onko WordPress vaikea vai helppo?

WordPress-julkaisujärjestelmää (ei sitä blogisivustoa) suositellaan milloin mihinkin tarkoitukseen. Osaavissa käsissä se onkin mainio ja monipuolinen verkkosivualusta. Mutta kannattaako verkkosivujen tekniikkaa vähemmän tuntevan vastata seireenin lauluun?

Jos joku kysyy vaikka alustaa valokuvaportfoliolleen tai paikkaa pikku firmansa nettisivulle, vastaus on usein WordPress. Valmiitakin palveluita toki on, mutta se on kerrassaan kamalaa, kun ne saattavat jopa pyytää rahaa palveluistaan! Hirveää! Palvelintilaa saa taas pikkurahalla ja loppu ei maksa kuin vaivan?

Itsekin palasin taas pitkästä aikaa WordPressin pariin ja mieleeni palautui oitis, miksi siitä aikoinaan luovuin. Paljon se on toki kehittynyt viime näkemästä, mutta perusajatukseltaan se on entisellään.

WordPress vaatii ylläpitoa


Vaikka sinulla olisi miten hieno ja ammattimaisesti tehty sivusto, se vaatii jatkuvaa ylläpitoa. Ei julkaisujärjestelmää, teemoja ja plugareita turhan takia päivitetä uusiin versionumeroihin. Mutta kuka nyt hyökkäisi pikku sivustollesi? Verkossa kiertelee kuitenkin muitakin robotteja kuin ystävälliset Googlebotit. Pikkufirmojen ja harrastelijoiden sivustot ovat huonosti ylläpidettyinä helppo kohde. Oikeilla työkaluilla reikäisen sivun kaappaa käden käänteessä. Esim. pari vuotta sitten ääri-islamilainen liike kaappasi erään nakkikioskin kotisivut.

Helpoimmillaan ylläpito on sitä, että joku silloin tällöin kirjautuu sivuston hallintaan ja painaa päivitä-nappulaa. Mutta kun edes joku joskus kirjautuisi. Pahimmillaan taas päivitys rikkoo jotakin ja sitten laitetaan sormi suuhun ja soitetaan kaverille. Jos kukaan ei ole halukas ylläpitämään sivua, kannattaa hankkia valmis palvelu.

Hyvän nettisivun tekeminen vaatii osaamista myös WordPressin kanssa


Asiansa osaava ihminen asentaa WordPressin ehkä vartissa, toisille sekin tuottaa jo suunnatonta tuskaa. Vasta-asennettu WordPress tekee kuitenkin yhtä vähän hyvän verkkosivuston kuin aakkosten oppiminen kirjailijan. Se on vasta alku.

Nykyään verkkosivuston pitää olla käyttäjäystävällinen, hakukoneystävällinen ja mobiiliystävällinen. Perustaso näissä kaikissa saavutetaan helposti, mutta vain jos ymmärtää edes perusasiat. Esimerkiksi WordPressin osoiterakenne on oletuksena kamala sekä satunnaisen kävijän, että hakurobotin mielestä. Asia ratkeaa helposti kun löytää asetuksista oikean paikan, pitää vain mitä muuttaa ja mistä.

Toiset 15 minuuttia ja moni asia on jo paljon paremmalla tolalla. Siihen vielä pari etevästi valittua plugaria, niin sivusto juttelee mukavammin sosiaalisen median ja hakukoneiden kanssa. Tässäkin kohtaa pääsee helpoimmalla, kun etsii jonkun asiaan perehtyneen avuksi. Tosin pätevät kaverit saattavat haluta rahaa palveluksistaan.

Ja mites se sisältö?


Vaikka sivustosi olisikin viritetty viimeisen päälle kuntoon teknisesti, se ei kiinnosta ketään ilman sisältöä. Mikäli tavoittelet hyvää hakukonenäkyvyyttä, kannattaa tutustua hakukoneoptimoinnin saloihin, tekniikka kyllä auttaa, mutta ilman laadukasta sisältöä se on hyödytöntä.

Jos vaatimustaso ei ole pilvissä, pääsee helpommalla. Kirjoittaa vaan hyvin ja kiinnostavasti, mielellään lyhyemmin kuin pidemmin. Oikoluettaa jos on tarve. Laittaa ingressit, väliotsikot, kappaleenvaihdot ja muut kohdilleen. Hyvin jäsennelty teksti on ilo lukea ja Googlebottikin kiittää. Valitettavan usein edelleenkin törmää vasemmalla kädellä tehtyyn sisältöön, vaikka se on se tärkein asia, oli sivusto mikä tahansa.

Kannattaako vai eikö kannata?


Jos ymmärtää edes jotain nettisivujen tekemisestä, ja nimenomaan nykyaikaisten nettisivujen (ei vanhojen taulukkorakenteisten, missä hakukoneoptimointi oli yhtä kuin keywordsit), niin mikä jottei, kunhan vaatimustaso ei ole ihan pilvissä. Toisaalta valmiiksi toimiviksi rakennettuja alustoja on lukuisiin eri tarkoituksiin räätälöitynä. Jos tekniikan kanssa menee sormi suuhun eikä ylläpito innosta, kannattaa katsella niitä.

Jos haluaa nousta esille laadukkaalla sisällöllä, eikä graafisella kikkailulla, niin jo ihan perusteemalla saa esimerkiksi yhdistykselle toimivat sivut. Kunhan vain on joku ylläpitämässä sivustoa myös teknisesti. Itse käytän vaivojani säästelläkseni Googlen Bloggeria, sekin kyllä venyy myös pienen yhdistyksen tarpeisiin. Jos aikaa on käytössä niukasti, ei WordPressin asentaminen, opetteleminen ja ylläpito ole välttämättä viisasta. Pitää muistaa, että keskinkertainenkin valmis on parempi kuin huonosti itse tehty.

Pro bono


Itse olen WordPressin kanssa, vähäinen pritti-ad kun olen, siinä pisteessä, että harrastuspohjalta sitä voin räplätä, mutta jos rahaa alkaisin pyytämään, vaatisi se jo ammattiapua webbikoodarilta ja ehkä myös hakukoneiden salat tuntevalta copyltä (tunnen kyllä molempia). Paljon minulta asioista kuitenkin jostain syystä kysellään. Itse en yleensä koskaan suosittele WordPressiä ainakaan yhdistystoimintaan, sillä sille ei yleensä löytyisi pätevää ylläpitäjää. Kehno, korkattu sivusto ei ole kenenkään etu. Viimeksi törmäsin tilanteeseen, jossa sivustolle tulevat iOS-käyttäjät ohjattiin pornosivustolle, kun taas muille näytettiin normaali sivusto. Ja päivittämätön WordPressihän se siellä oli.

Tässä parhaillaan kirjoittamisen ohessa muuten ihmettelen, että miksi en saa Google Analyticsiä toimimaan. Ehkä se tästä selviää kun vähän haroo tukkaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.