maanantai 1. kesäkuuta 2015

Vanhaa optiikkaa Olympus PENiin.

Hyvä optiikka on arvokasta hankkia ja mieleni on jo pitkään tehnyt jotakin valovoimaista, hieman pidempää putkea ihmisten kuvaamista varten. Olympuksen kehuttu 45 mm olisi edullinen hankkia, mutta tarve on ollut sen verran vähäistä, että en ole raaskinut sijoittaa siihenkään. Jossain vaiheessa sitten sikisi kokeilla vanhoja, valovoimaisia optiikoita.

Itse sovittimet eivät maksa Ebayssa juuri mitään, mutta sen verran vilkaisin arvosteluja, että ihan halvimpaan ei kannata aina ryhtyä. Oma ostokseni maksoi toimituksineen vähän toista kymppiä, joten konkurssiin ei vie sekään. K&F Concept -merkkinen sovitin on tukevan tuntuinen ja viimeistely hintaan nähden erinomainen.

K&F Concept M42 - M4/3 sovitin ja sen laatikko
Kympin tavaraksi ihan laadukkaan oloinen.

M42 - M4/3 sovitin Olympus Penin nokalla
K&F Concept istuu nätisti paikalleen.


Isälläni on 60-luvulla hankittu Pentaxin järjeselmäkamera jonka optiikoita oli tarkoitus kokeilla. En kuitenkaan perehtynyt asiaan riittävän huolellisesti, sillä laite oli kuitenkin "niin uusi", että siinä ei ollut enää M42-kierrettä vaan jo ihan bajonetti. Valikoimissa oli onneksi myös neuvostoliittolaisvalmisteinen Helios 44 jonka sain ruuvattua kiinni sovittimeen.

olympus pen ja helios 44 optiikka
Neukkulasi vähän iso pieneen runkoon.

Käsikäyttöinen lasi vaati aluksi totuttelua. Näytöltä tarkentaminen onnistuu kuitenkin hyvissä olosuhteissa ihan mukavasti pienen harjoittelun jälkeen. Suuri maa ja suuret toleranssit, Helios on jäykkä käyttää ja välystä on siellä sun täällä.

Vierailin myös halikkolaisen valokuvaus- ja kameraharrastajan luona ja sain matkaani toisen, uudemman ja jämäkämmän oloisen Helios 44:n Meyer sekä Optiksin 1.8/50 -lasin. Alustavasti Helios tuntuisi kuitenkin toimivammalta.

Meyer opticsin linssi ja uudempi Helios 44
Meyer Opticsin 1.8/50 ja Helios-44M

Otin molemmilla saman testikuvan jalustaa käyttäen ja käsittelin ne samoilla asetuksilla, väreihin ei ole kajottu sen enempää. Saksalaislinssillä en saanut tarkennusta osumaan ihan kohdilleen. Mitään macrolinssejä nämä eivät todellakaan ole Olympuksen rungossa, tarkennus ei onnistu kovin lähelle.

Helios-44M 58 mm ja f2

Meyer Optik 50 mm ja f1.8

Mutta ihmiskuvausta tässä oli tarkoitus harrastaa, joten täytyy etsiä joku kärsivällinen uhri jonkan kanssa pääsisi testailemaan paremmin. Maisemakuvauksenkin saa unohtaa, sillä ainakaan Helios ei suostu tarkentumaan äärettömyyksiin sovittimen kera.

Napsin harjoituksen vuoksi vähän kuvia, vaikka mitään järkevää kohdetta ei ollutkaan mielessä. Kuviin tulee jotenkin hyvä fiilis, Helios saa 30 mm Sigmani tuntumaan jotenkin tylsältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.